Besparingstips: Hoe besparen op elektriciteit?

Ieder van ons kan besparen op elektriciteit, moeilijk is het niet. Tevens is zuinig omgaan met elektriciteit goed voor het milieu en voor je portemonnee. Men kan al simpel besparen door de juiste toestellen aan te schaffen en slechte gewoontes af te leren.

Kiezen voor A-labels

Koelkasten, vaatwassers, wasmachines, lampen, … Ze hebben allemaal een label dat gaat van ‘A’ voor het meest efficiënt toestel tot ‘G’ voor het minst efficiënte. De lagere rangen zijn meestal goedkoper maar daar tegenover staat een hogere verbruikskost. Bovendien gaan de toestellen van de A- klasse vaak veel langer mee dan andere: dubbele winst dus.

Kookplaten

Als je kiest voor elektrisch koken, dan is een fornuis met inductiekookplaten het zuinigst. Opgepast want hiervoor heeft men speciale kookpotten nodig. Je kan een simpele test uitvoeren om te zien of je kookpotten geschikt zijn, als je een magneet neemt en deze blijft aan je kookpot plakken dan is deze geschikt voor een inductiefornuis, blijft hij niet plakken zijn ze niet geschikt. Op de tweede plaats komen keramische platen met halogeen, gevolgd door keramische platen met weerstanden. Een klassiek elektrisch fornuis is het minst zuinig van allemaal.

Ovens

Conventionele ovens geven een statische stralingswarmte af. De plaats waar het gerecht staat is dus heel belangrijk. In een heteluchtoven is dit veel minder van belang omdat de hete lucht zich verspreid in de oven d.m.v. een ventilator. Dit resulteert in een lager energieverbruik. Overigens is koken in een microgolfoven nog efficiënter.

Koelkasten en diepvriezers

Koelkasten en diepvriezers werken dag in dag uit. Bij dit soort van apparaten is het dus meer dan ooit van aanbevolen om op het energielabel te letten. Waar het A-label tot voor kort de beste keuze was, zijn er tegenwoordig nog efficiëntere toestellen met een A+ of zelfs een A++-label.

Verlichting

Zuinig verlichten doe je best met tl-verlichting. Wees gerust de koele, flikkerende lampen die we vroeger kenden zijn al lang verdwenen. Binnen diezelfde “familie” is er ook de spaarlamp, eigenlijk is dit niet meer dan een opgeplooide tl-buis die in een traditionele schroeffitting past. Led-verlichting is dan weer ideaal als oriëntatieverlichting bij een trap of een tuinpad.

Televisie

De platte beeldschermen van vandaag hebben een vrij groot schermoppervlak. Dit is leuk om naar te kijken maar helaas is dit minder interessant op het vlak van energieverbruik. Een toestel met een beelddiameter van bijvoorbeeld 26” verbruikt slechts de helft van een toestel met een beelddiameter van 42”. Plasma-tv’s zouden volgens sommige bronnen meer verbruiken dan lcd-schermen, al is het verschil tegenwoordig erg gering.

Computer

Laptops zijn uiteraard zuiniger dan desktop modellen. Positief is wel dat die laatste meer en meer gebruik maken van lcd-schermen. Het verbruik van zo een lcd-scherm ligt lager dan het verbruik van een klassieke crt-monitor.

Verminder je verbruik in de keuken

  • Gebruik pannen met een vlakke onvervormbare bodem
  • Kies een pan of pot die mooi op de kookplaat past
  • Kook zoveel mogelijk met het deksel op de pot
  • Benut de restwarmte van kookplaten en ovens
  • Zet de vaatwasser alleen aan als die volledig vol is
  • Plaats koelkasten, diepvriezers of vrieskasten op een koele plek
  • Ontdooi af en toe de diepvriezer, een rijmlaag leidt tot meer verbruik
  • De ideale temperatuur is 5°C voor de koelkast en -18°C voor de diepvriezer

Verminder je verbruik in de wasruimte

  • Vermijd voorwas
  • Probeer de trommel volledig te vullen
  • Kies een wasprogramma op lage temperaturen
  • Zorg voor een goed onderhoud van de toestellen
  • Droog de was zoveel mogelijk op een rek of aan de wasdraad
  • Gebruik een reflecterende strijkovertrek

Verminder je verbruik in de woonkamer

  • Laat de tv of de hifi-installatie niet in stand-by staan maar schakel deze volledig uit
  • Een gsm-lader in het stopcontact verbruikt altijd stroom, ook zonder gsm
  • Laat de zonnewering of rolluiken omlaag in plaats van de airco te gebruiken
  • Vervang lampen die je regelmatig dimt door lampen met een lager vermogen
  • Gebruik indien nodig een bewegingsdetector voor de verlichting
  • Profiteer van het aanwezige zonlicht om de woonkamer te verlichten en te verwarmen
© 2008 - 2024 Edwaar, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Geld besparen op elektriciteit: energiezuinigGeld besparen op elektriciteit: energiezuinigEen gemiddeld huishouden verbruikt zo’n 3000 kWh per jaar aan elektriciteit, dat neerkomt op ongeveer 650 euro. Besparen…
Besparen op energie: tips voor een lagere energierekeningBesparen op energie: tips voor een lagere energierekeningHoe kun je zelf eenvoudig energie besparen? Welke dingen kun jij eenvoudig in je eigen huis en huishouden aanpassen, waa…
Energie en geld besparen met spaarlampenEnergie en geld besparen met spaarlampenDe laatste jaren is de energieprijs meer dan verdubbeld. Veel mensen willen daarom besparen op hun energiegebruik. Een v…
Besparen op elektriciteit door verlichtingBesparen op elektriciteit door verlichtingElektriciteit is duur, verlichting is nodig en geld is niet in overvloed. Mensen kampen met veel uitgaven tegelijk waard…

Economie: Koopkracht consument beinvloedenDe consument wordt voortduren beïnvloed in zijn koopgedrag. Dit gebeurt vooral door de altijd aanwezige reclame. Je ziet…
Bespaartips bij het uitvoeren van de afwerkingGeef niet teveel geld uit aan de inrichting van je woning! In de meeste gevallen is het niet de ruwbouw die de woning du…
Edwaar (23 artikelen)
Gepubliceerd: 16-08-2008
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.