Bespaartips bij het uitvoeren van de afwerking

Geef niet teveel geld uit aan de inrichting van je woning! In de meeste gevallen is het niet de ruwbouw die de woning duurder maakt dan men had verwacht, maar wel de afwerking zoals de gekozen vloeren, keuken en badkamer. Hierop kan je dan ook het meeste besparen.

Binnenshuis

Schouwen

Gemetselde schouwen zijn bij het gedeelte dat boven het dak zichtbaar is, moeilijk correct uit te voeren. Tevens zijn ze een stuk duurder dan een dubbelwandige, geïsoleerde metalen schouwen.

Faiences

Faiences voor in de keuken of in de badkamer kunnen erg duur zijn. Als je gekozen hebt voor een sleutel-op-de-deur project is het erg belangrijk om de post muurtegels goed te checken en na te rekenen hoeveel m² er voorzien zijn. Dit is een typische post waarop de supplementen flink doorgerekend worden.

Siermetselwerken binnenshuis

Uiteraard zijn siermetselwerken binnenshuis erg duur. Het is ook zo dat een blijvend metselwerk van snelbouwstenen duurder uitkomt dan een gewone gemetselde muur die gepleisterd wordt. Dit is een omdat de metselaar minder snel kan werken.

Plafonds

Plafonds in de garage, kelder of berging dienen niet echt afgewerkt worden met pleisterwerk. Je kan hier gladde welfsels laten plaatsen en deze direct verven, dit is even goed en veel goedkoper.

Trappen en deuren

Een eiken trap is mooi, maar een trap in beuk is minstens even mooi en goedkoper, vraag wel naar “eerste keus” beuk. Je kan voor de deuren kiezen voor verfdeuren, als je deze zelf mooi afwerkt zijn ze dikwijls mooier dan massieve eiken exemplaren.

Deurklinken

Klinken voor binnendeuren vind je al voor een paar euro, je kan hier ook gaan voor klinken van een paar honderd euro. Het is misschien toch verstandig om te starten met de eenvoudige exemplaren.

Tegels

De dag van vandaag vind je prachtige tegels van keramiek of beton, die evenveel klasse uitstralen als natuursteen. Het enige verschil is het prijskaartje! Er zijn ook een aantal hedendaagse vloerbedekkingen zoals gepolijst beton, die heel goed passen veel interieurs, ook dit is goedkoper dan traditionele vloerbedekking.

Keuken

Het is nog steeds mogelijk om een degelijke keuken te vinden voor een lage prijs, we spreken hier dan tussen 3.000€ en 3.500€. Het gemiddelde schommelt tegenwoordig op 8.000€, maar er zijn ook keukens van 30.000€ en meer! Als je je keuken alleen gebruikt om te ontbijten en voor de rest vooral gebruik te maken van de microgolf kan je hier dus echt heel veel geld besparen.
Er zijn ook bepaalde keukenketens met eigen huiskeukens, die prijs/kwaliteit heel dikwijls over een goede verhouding beschikken. Trek dus zeker voldoende tijd uit om alle keukenspecialisten aan te doen.

Badkamer

Een rond bad is heel erg mooi, maar kost ook heel erg veel en neemt veel plaats in! Het laat ook onpraktische ruimtes rond het bad over en verbruikt veel meer water dan nodig. In de douche kan je heel wat jetstreamfuncties laten installeren, de vraag hier is of je dit allemaal wel nodig hebt?

Verlichting

In een woning komen al heel snel een 30-tal lichtpunten voor. Het totale budget voor armaturen en lampen zit boven de 3.000€. Maar ook hier kan je wat rustiger aan doen en een tijdje wachten met luchters en staanlampen, je kan perfect op verschillende plaatsen een peertje laten hangen tot je financieel terug iets meer ruimte hebt.
Bij de keuze van de lampen kan je best gaan voor spaarlampen, deze heb je tegenwoordig ook al in spots, je zal zo een grote besparing kunnen doen op je energiefaktuur.

Denk goed na

Denk vooraf goed na over welke tegels, kranen, binnendeuren, enz je wil. Want eens alles gestart is, ook al lijkt het eenvoudig zal iedere wijziging extra kosten met zich meebrengen!

Energie-audit

Een energie-audit is niet zo duur, maar je kan hierdoor snel besparen op je energieverbruik.

Onderaanneming

Welke onderaannemer, welke post voor zijn rekening neemt is niet altijd even duidelijk en even goed geregeld, zelfs niet bij sleutel-op-de-deur bedrijven. Het komt er dan ook vaak op neer dat de bouwheer uiteindelijk zelf ervoor opdraait. Je kan hier dan best ook wat extra geld voor opzij houden. Een concreet voorbeeld hiervan is dan ook de zorg voor de afwerking rond de venstertabletten, de stukadoor komt voor zo iets klein niet graag terug en de vloerder, dus hij die de tabletten plaatst kan niet altijd goed bepleisteren. Normaal moet de vloerder ook nog eens terugkomen na de plaatsing van de binnendeuren om de aanleunende plinten mooi af te werken. Maar ook hier is het algemeen geweten dat hij dit niet graag doet. Hou dus ook wat plinten in reserve!

Buitenshuis

Oprit

Het is niet noodzakelijk om natuursteenblokjes of klinkers aan te leggen. Dolomiet of parkgoud past bij veel huisstijlen, is minstens even goed en stukken goedkoper.

Brievenbus

Het lijkt wel of de brievenbus het nieuwe statussymbool is geworden. Tegenwoordig vind je er die meerdere honderden euro’s waard zijn. Je kan hier ook gaan voor een exemplaar van minder dan 100€.
© 2008 - 2024 Beth, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Stylingtips voor kleine kamers/woningen: muren & plafondsStylingtips voor kleine kamers/woningen: muren & plafondsNiet iedereen heeft het geld om ruim te wonen. In kleine kamers kan men zich al snel opgesloten voelen. Door enkele eenv…
Zelf oprit of terras aanleggenZelf oprit of terras aanleggenHet bestraten van terras en oprit is een van de meest elementaire klussen rondom huis en tuin. Want wie met de auto het…
Goedkoper een huis bouwen. De afwerkingDe afwerking van een nieuwbouwwoning neemt meestal de grootste hap uit het bouwbudget. Door goedkopere materialen te kie…

Besparingstips: Hoe besparen op elektriciteit?Ieder van ons kan besparen op elektriciteit, moeilijk is het niet. Tevens is zuinig omgaan met elektriciteit goed voor h…
Bespaartips bij het uitvoeren van ruwbouwwerkenNa het kopen van een stuk grond en de uitwerking van het plan bij de architect, kan je aan je bouwwerken beginnen indien…
Beth (18 artikelen)
Gepubliceerd: 16-08-2008
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.