Bespaartips bij het kopen van een huis of een stuk bouwgrond

Een stuk bouwgrond of een huis kopen wordt steeds duurder. Misschien krijg je financiële steun van thuis, maar toch zal je zelf heel wat moeten sparen en lenen. Hoe dan ook het budget zal gelimiteerd zijn. Hierbij een aantal tips om extra kosten te voorkomen!

Tips aankopen huis

Centrum of platteland

In een stad of centrum wonen komt op termijn veel goedkoper uit dan op het platteland wonen. Alleen al de verplaatsingen naar het werk of de school en de winkels zullen je vele liters brandstof kosten.

Vermijd eerdere verbouwingen

Probeer ook om huizen die al eens eerder verbouwd werden te vermijden. Zeker als de verbouwingswerken door een slechte doe-het-zelver werden uitgevoerd zal het veel kosten om die fouten terug recht te zetten. Koop dus ook geen huis met barsten in de gevel, dit zou op stabiliteitsproblemen kunnen wijzen.

Kadastraal inkomen

Bekijk bij aankoop van een huis ook naar het kadastraal inkomen, als dit lager is dan 745 kan je bij de notaris genieten van een klein beschrijf, wat inhoudt dat je kan genieten van de verlaagde registratierechten van 5%.

Rijwoning goedkoper

Een rijwoning is in aankoop, maar ook om achteraf veel goedkoper dan een woning met vier gevels!

Ouderdom huis

Je kan best uitkijken voor een huis dat ofwel tussen de 10 en de 15 jaar is ofwel ouder dan 30 jaar. Bij een huis ouder dan 30 jaar weet je dat de leidingen voor sanitair, verwarming, elektriciteit en gas aan vervanging toe zullen zijn, wat met zich meebrengt dat je ook de vloeren en het pleisterwerk zal moeten vernieuwen. Voor een huis tussen de 15 jaar en 30 jaar oud betaal je veel meer, maar ook hier zal je waarschijnlijk de leidingen moeten vervangen.

Tips aankopen bouwgrond

Informeer goed

Wees zeer voorzichtig bij de aankoop van een huis of bouwgrond. Een verkeerde keuze, zoals onstabiele grond of een huis met verborgen gebreken, kan je budget al meteen om zeep helpen. Vraag dus zeker een architect of een andere bouwspecialist mee voordat je een definitieve beslissing neemt.

Bodemonderzoek

Als je grond wil kopen, eis dan zeker dat de eigenaar of verkoper een bodemonderzoek laat uitvoeren, de kostprijs hiervan ligt op ongeveer een 500. Als hij dit weigert kan je dus beter een andere bouwgrond beginnen zoeken. Een slechte grond kan de prijs van een woning makkelijk tussen de 5000 en de 12.500 verhogen, omdat er duurdere funderingen nodig zullen zijn.

Grootte grond

Denk ook eens na over de grote van het stuk dat je nodig hebt. Want een grote tuin betekent ook dat je er ieder weekend in moet werken. Een kleine tuin heeft het voordeel dat je er van kan genieten zonder dat je er steeds in moet werken. Om die reden is het misschien wel verstandig om te gaan voor een kleiner stuk en kan je een groter stuk van je budget investeren in de woning zelf.

Zuidoosten tot zuidwesten gelegen

Trek voldoende tijd uit om te zoeken naar een bouwgrond die goed geörienteerd is, wat wil zeggen het best op het zuidoosten tot zuidwesten gelegen is. Want de zon zorgt voor gratis warmte en dat voel je op je energiefactuur.

Nutsvoorzieningen

Bekijk ook vooraf of het perceel makkelijk aan te sluiten is op de nutsvoorzieningen. Deze zijn namelijk zelden inbegrepen in de factuur van de aannemer en de prijs hiervoor kan toch serieus oplopen.

Vlakke grond

Hoe vlakker de grond is, hoe makkelijker en uiteindelijk ook goedkoper het zal zijn om er op te bouwen.

Bouwvoorschriften

Vraag ook altijd voor het aankopen van een grond de bouwvoorschriften op, deze zijn verkrijgbaar op het gemeente- of stadhuis. Soms zijn er bepaalde verplichtingen die een hogere prijs kunnen veroorzaken. In bepaalde gemeenten worden ook goedkopere materialen geweerd en ben je verplicht om bv een leien dak te plaatsen, wat natuurlijk duurder uit komt pannen. Informeer dus grondig.

Grondonderzoekclausule

Laat in je koopcontract altijd een clausule opnemen die het mogelijk maakt om de verkoop ongedaan te maken als uit het grondonderzoek blijkt dat de grond onvoldoende stabiel is of regelmatig te maken heeft met wateroverlast.

Soort lening

Als je leent voor de aankoop van een bouwgrond, waarop je pas wil gaan bouwen nadat de lening is terugbetaald is het interessanter een lening op afbetaling te nemen dat een hypothecaire lening af te sluiten.
© 2008 - 2024 Beth, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Bouwgrondlening: geld lenen om een stuk bouwgrond te kopenBouwgrondlening: geld lenen om een stuk bouwgrond te kopenStel je wilt een huis bouwen en je hebt je oog laten vallen op een mooi gelegen bouwgrond. Bouwgrond is tegenwoordig ech…
Kavel kopen: Betaalbare eigen grond voor bouwen van een huisWanneer je een eigen huis wilt gaan bouwen, zul je toch ook een plekje moeten vinden om je droompaleis neer te zetten. H…

Bespaartips bij het bouwen of verbouwen van een huisEen huis bouwen of verbouwen wordt steeds duurder, daarom is het ook belangrijk om samen met je architect te kijken welk…
Tot wanneer zijn ouders aansprakelijk voor hun kinderen?Een kind wordt volgens de wet op zijn 18e jaar volwassen. Dit houdt in dat uw kind alle handelingen kan verrichten zonde…
Beth (18 artikelen)
Gepubliceerd: 12-08-2008
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.