Bespaartips bij het bouwen of verbouwen van een huis

Een huis bouwen of verbouwen wordt steeds duurder, daarom is het ook belangrijk om samen met je architect te kijken welk het beste plan is. Het mooiste plan is niet altijd het meest logische plan. Hierbij een aantal tips om het ontwerp en de uitvoering van de werken aan je huis zo vlot mogelijk te laten verlopen.

De juiste man op de juiste plaats

Architect

Bij het kiezen van de architect is het toch aan te raden dan verder te kijken dan zijn capaciteiten om als ontwerper en zeker te vragen naar het prijskaartje. Momenteel zijn heel wat architecten en kan je op die manier de concurrentie wat laten spelen.

Veiligheidscoördinatie

Vraag aan je architect of hij de taken van veiligheidscoördinatie en de EPB-verslaggeving op zich kan nemen. Uiteraard zal je hiervoor moeten bijbetalen, maar het zal altijd voordeliger uitkomen dan als je hiervoor een andere persoon moet aanspreken.

Termijnen

Spreek met je architect uitvoeringstermijnen af. Dikwijls is het zo dat het project al achterstand oploopt vanaf het begin, of zelf al bij het aanvragen van de nodige bouwvergunningen. Dit tijdverlies is helaas een duur tijdverlies.

Beperkte werken

Bij voldoende kennis van bouwen en afwerkingsprocessen kan je de taak van de architect beperken tot de ruwbouwwerken. De tussenkomst van de architect is niet verplicht bij werken die geen stedenbouwkundige vergunning vereisen. Je kan hiermee een flinke duit uitsparen.

Algemene tips

Compactheid

Probeer de zo compact mogelijk te bouwen, want denk er aan dat iedere m³ vraagt verwarming en onderhoud!

Gangen, trappen en vides

Probeer zoveel mogelijk circulatieruimtes als brede gangen en/of trappen te vermijden. Evenals vides, deze ogen wel mooi, maar denk eraan dat er daardoor wel veel warmte naar boven zal verdwijnen.

Eigenzinnig bouwen

Te eigenzinnig bouwen is geen goed idee, want als de woning ooit verkocht moet worden lok je op die manier waarschijnlijk minder kandidaat-kopers.

Verwarmen of niet?

Je kan best je woning verdelen in verschillende zones. De ruimtes die verwarmd moeten worden, de ruimtes die soms te verwarmen zijn en ruimtes die niet verwarmd dienen te worden. Groepeer deze zoveel mogelijk en kijk of het mogelijk is om ze in dezelfde zone te laten vallen.

Duurzame materialen

Best kan je investeren in duurzame materialen en in kwaliteit. Investeringen in een luxe afwerking om bezoeker s te imponeren zijn onnodig.

Rechte lijnen

Sobere rechte lijnen zijn goedkoper dan het uitvoeren ingewikkelde vormen. Voor mooie ronding betaal je ook in de bouw meer. Ronde ramen, bogen boven de ramen, de voordeur en de garagepoort doen de kostprijs onmiddellijk stijgen! Maar ook voor siermetselwerk zoals verticaal metselwerk, muizentanden en speciale verbanden betaal je meer!

Standaardmaten welfsels

Probeer te voorkomen dat de breedte van de overspanningen in de woning meer dan 5m is, je kan dan geen standaardwelfsels meer gebruiken en je zal zwaardere draagbalken moeten voorzien, die kosten allemaal uiteraard ene heel stuk meer.

Buitenschrijnwerk

Standaardmaten ramen

Probeer ook voor de ramen en poorten te werken met standaardmaten, je bestelling zal bij uitvoering sneller geleverd worden en het zal ook een stuk goedkoper zijn. Kijk zeker na of superisolerend glas inbegrepen is. Hoe meer ramen je hebt en hoe meer deze opengaand zijn, hoe hoger de totaalprijs zal zijn. Het is niet nodig dat alle ramen open kunnen, ook het werken met halfronde of ronde ramen zal de prijs de hoogte in duwen.

Afwerking ramen

Als je het buitenschrijnwerk bestelt vraag of je leverancier zelf al wil zorgen voor een eerste afwerkingslaag. Ze zijn gewend om dit te doen en zullen hier slecht een kleine extra voor aanrekenen, de prijs hiervan zal lager liggen dan de kostprijs voor het product alleen als je dit zelf gaat kopen.

Dak

Een eenvoudig zadeldak is een prima keuze en bijna altijd het goedkoopste. De vakmensen zijn er uiteraard ook het beste mee vertrouwd.

Kelder

Kelders zijn een duur en verouderd verschijnsel. Natuurlijk is het niet de bedoeling om deze dicht te gooien in een bestaande woning want je kan hier nuttig gebruik van maken om je dranken in te bewaren of andere voorwerpen te stockeren.

Leidingen

Het is verstanding om alle leidingen van de wc’s, de badkamer en de keuken zoveel mogelijk te groeperen, dit kan zelfs in één koker. Zo kan je vele meters leiding besparen. De architect dient dit uit te tekenen op het plan.

Warm water

Plaats kranen waar warm water uitkomt zo dicht mogelijk bij de boiler of de ketel. Zo voorkom je veel warmteverlies.

Onderhoud

Vergeet natuurlijk niet om aan het onderhoudsgemak van de woning te denken. Denk na bij het plaatsen van ramen en zorg er voor dat je ze kan poetsen zonder levensgevaar, anders zal je verplicht zijn om een firma te laten komen en op termijn lopen deze kosten hoog op.

Dakkapel

Probeer zoveel mogelijk dakkapellen te vermijden. Dikwijls zijn ze een bron van vochtproblemen doordat ze niet correct worden uitgevoerd. Maar beste reden is dat ze veel te duur zijn voor de meerwaarde die het aan je woning brengt!

Carport

Een carport is een betere keuze dan een garage, het is goedkoper en het neemt geen plaats weg in je huis.

Prijsoffertes

Prijzen vergelijken

Vraag steeds bij minimaal drie bedrijven een offerte aan. Analyseer deze grondig en controleer of alles wat in het lastenboek en op je plan vermeld staat is inbegrepen en vergelijk steeds de prijzen! Vergeet ook niet dat aannemers steeds werken met prijzen exclusief BTW, vergeet deze er dus niet bij te rekenen, want dat kan een groot verschil maken.

Dure details

Zorg dat kleine vervelende details goed geregeld zijn en voorzie een beetje reserve in je budget, zo is bv de klink van een voordeur heel dikwijls niet inbegrepen in. Of een elektricien zal geen peertjes plaatsen om dezelfde reden.

Aansluitingen

Ook het aansluiten van de afvoer op de openbare riolering is bijna nooit ingerekend in de prijsofferte van de aannemer. Je kan hem vragen dit te doen, maar dikwijls worden hier onredelijk hoge prijzen voor aangerekend. Thans het is geen moeilijke maar wel een zware karwei, je kan dit perfect zelf. Soms staat gemeente of stad hiervoor in, dit dien je uiteraard eerst even te checken op het gemeente- of stadhuis.
© 2008 - 2024 Beth, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Verbouwen van de zolderVerbouwen van de zolderHet verbouwen van een zolder hoeft niet heel duur te zijn. Zeker wanneer u dat zelf doet kunnen de kosten beperkt blijve…
Preventie waterschade, meest voorkomende boosdoenersIn Nederland krijgen we steeds vaker te maken met fikse regenbuien. Deze regenbuien kunnen waterschade in uw huis veroor…
Dakraam of dakkapelDakraam of dakkapelEen zolder zonder raam of met klein raampje is over het algemeen donker en somber. Wil je er een lichte hobbyruimte, sla…
Traditionele dakkapelDakkapellen zijn er in verschillende soorten en maten. Ook de bouwwijze kan per dakkapel verschillen. U kunt kiezen voor…

Bespaartips bij het uitvoeren van ruwbouwwerkenNa het kopen van een stuk grond en de uitwerking van het plan bij de architect, kan je aan je bouwwerken beginnen indien…
Bespaartips bij het kopen van een huis of een stuk bouwgrondEen stuk bouwgrond of een huis kopen wordt steeds duurder. Misschien krijg je financiële steun van thuis, maar toch zal…
Beth (18 artikelen)
Gepubliceerd: 15-08-2008
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.