Nederlandse bankrekening aanhouden bij emigratie
Als u naar het buitenland emigreert wil dit uiteraard niet zeggen dat u alle banden met Nederland verbreekt. Vaak heeft u nog financiële verplichtingen in Nederland, heeft u nog bepaalde inkomsten uit Nederland of vindt u het prettig om iets te kunnen bestellen via Nederlandse websites. Het is voor u dan ook prettig om uw Nederlandse bankrekening aan te houden wanneer u emigreert. Hoe denken de Nederlandse banken over het aanhouden van uw rekening en waar moet u verder op letten?
Emigratie en uw Nederlandse bankrekening
Weet u wat de voorwaarden zijn die bij uw bankrekening horen? Nee? U bent niet de enige. Doorgaans kiest u voor de bank waar u het meeste vertrouwen in heeft, die dicht bij uw huis is of die u de gunstigste rente of financiering kan geven. Pas wanneer u emigreert zal u waarschijnlijk kijken naar wat er wat dat betreft in de voorwaarden staat. Is het voor uw bank namelijk noodzakelijk dat u in Nederland woont of kunt u simpelweg uw adres wijzigen naar uw nieuwe thuisland?
Verdiep u in uw rechten en plichten met betrekking tot bankieren
Net zoals ieder emigratieverhaal uniek is, verschilt ook de situatie met betrekking tot het bankieren na een emigratie van persoon tot persoon. Houd onder andere rekening met de volgende zaken bij het besluit om al dan niet uw betaalrekening aan te houden.
Bent u uitgeschreven uit Nederland?
Het is voor uw bank van belang of u uitgeschreven bent uit Nederland. U bent verplicht om u uit te schrijven als ingezetene uit de Basisregistratie Personen (BRP) als u in een jaar tijd langer dan 8 maanden in het buitenland doorbrengt. Wanneer u bent uitgeschreven uit Nederland en fiscaal woonachtig bent in het buitenland, bent u ook verplicht om daar de belasting te voldoen. De Nederlandse bank waarbij u bankiert geeft uw gegevens door aan de Belastingdienst. De Belastingdienst is in de meeste gevallen verplicht om uw gegevens weer door te geven aan de Belastingdienst van het land waar u heen bent geëmigreerd, mits dit land meedoet aan de CRS (Common Reporting Standard). Deze afspraak tussen landen is in het leven geroepen om belastingontduiking tegen te gaan. Als u niet wil dat uw gegevens worden doorgegeven aan de Belastingdienst van het land waar u woont dan kunt u uw bankrekening opzeggen. Iedere Nederlandse bank is verplicht om uw informatie door te geven aan de Nederlandse Belastingdienst, dus wisselen van bank heeft in dezen geen zin.
Blijft u binnen de Europese Unie?
Het is van belang of u zich binnen of buiten de Europese Unie gaat vestigen. De Europese richtlijn betaalrekeningen zorgt er sinds 2016 namelijk voor dat alle meerderjarige consumenten binnen de EU recht hebben op een basisbetaalrekening en pinpas om te kunnen participeren in de samenleving. Om in een EU-land een rekening te hebben hoeft u er niet per se te wonen. Het is dus prima mogelijk om uw Nederlandse bankrekening aan te houden wanneer u binnen de Europese Unie verhuist. Daarnaast kunt u ook in het land waar u gaat wonen een rekening openen. Deze rekening mag u niet worden geweigerd, u bent immers inwoner van een EU-land.
Ligt uw nieuwe thuis buiten de Europese Unie?
Wanneer u naar een land buiten de Europese Unie emigreert kan het zijn dat uw bank u verzoekt om uw rekening op de zeggen. Dit besluit ligt bij de bank. ABN Amro bank heeft in 2016 ruim 15.000 van haar klanten die woonachtig zijn buiten de Europese Unie verplicht hun bankrekening te sluiten en op zoek te gaan naar een andere bank. Als reden is aangegeven dat het behouden van deze klanten te duur en te risicovol is geworden, vanwege de toenemende hoeveelheid en complexiteit van buitenlandse wet- en regelgeving. Een Nederlandse bank is wettelijk alleen gehouden een basisbetaalrekening te verstrekken aan consumenten woonachtig binnen de Europese Unie en mag de relatie met klanten hierbuiten eenzijdig beëindigen.
Heeft u een buitenlandse nationaliteit?
Met betrekking tot bankieren is uw nationaliteit van onderschikt belang. Wanneer u een geldige verblijfsvergunning heeft en verhuist binnen de Europese Unie, gelden voor u dezelfde regels als voor andere inwoners van de Europese Unie. U kunt in dat geval zonder problemen uw Nederlandse betaalrekening aanhouden. Wanneer u verhuist naar een land buiten de Europese Unie geldt voor u, net als voor Nederlanders, dat het zo kan zijn dat uw Nederlandse bank u verplicht om uw rekening op te zeggen.
Wisselen van Nederlandse bank als u al in het buitenland woont?
Wanneer u nog binnen de Europese Unie woont kunt u probleemloos wisselen van Nederlandse bank. Het kan wel zijn dat de bank waar u een nieuwe rekening wil openen bepaalde stukken van u nodig heeft of dat u zelfs persoonlijk langs moet gaan voor het openen van de rekening. Op grond van de Europese richtlijn mag de nieuwe bank van uw keuze u echter niet weigeren wanneer u nog altijd inwoner bent van de Europese Unie.
Een ander verhaal is het wanneer u buiten de Europese Unie bent gaan wonen. Waar moesten bijvoorbeeld alle klanten van ABN Amro naartoe met hun geld toen zij de brief kregen met het 'verzoek' om hun rekening op te zeggen? In dit specifieke geval is er volgens de consumentenbond maar een Nederlandse bank opgestaan die de voormalige klanten van de ABN Amro wilde hebben. De ING biedt namelijk de mogelijkheid om een rekening te openen als u buiten de Europese Unie woont, maar stelt wel als voorwaarde dat de klant in kwestie zich persoonlijk identificeert op een ING-kantoor in Nederland. Andere banken, zoals SNS en Rabobank, die klanten hebben die zijn geëmigreerd naar landen buiten de Europese Unie blijven hun diensten aanbieden aan deze huidige klanten. Toch voeren zij een terughoudend beleid met betrekking tot het bedienen van deze klanten, vanwege de onevenredig hoge kosten om aan de opgelegde eisen te kunnen voldoen.
Afgaande op hetgeen zojuist is omschreven lijkt het raadzaam om het beleid van banken te vergelijken, voordat u naar een land emigreert dat buiten de Europese Unie valt. Bel, mail of loop even langs bij uw bank voordat u vertrekt want zoals met alles rondom emigreren geldt ook hier 'beter goed geïnformeerd dan slecht voorbereid'.
Reacties
Leo, 06-11-2019
Kom zojuist terug van de ING bank waar ik een rekening wilde openen omdat de abn-amro mij niet meer wil als klant vanwege emigratie naar Indonesië. ING zegt op termijn ook dit soort klanten op te zeggen. Waar nu naar toe?
Reactie infoteur, 18-11-2019
Wat vervelend. Ook wanneer u een Nederlands correspondentieadres kunt aanhouden wordt u geweigerd? Ik moet eerlijk bekennen dat ik het niet heb aangegeven bij mijn bank toen ik vertrok en gewoon een adreswijziging heb doorgegeven naar het adres van mijn ouders. Daarnaast heb ik mijn vader ook gemachtigd voor mijn rekeningen zodat hij er altijd bij zou kunnen om iets voor mij in orde te maken in Nederland, ook als ik er zelf fysiek niet ben.
Rene, 27-02-2019
In het geschreven stuk staat "Wanneer u nog binnen de Europese Unie woont kunt u probleemloos wisselen van Nederlandse bank". Dit is niet mijn ervaring. Ik ben Nederlander die sinds lange tijd buiten Nederland maar binnen de EU woont maar als ik aan een Nederlandse bank vraag of ik een rekening kan openen bij hun dan is het antwoord vaak "nee" (ABN-AMRO is misschien een uitzondering). Ik heb het vandaag nog bij Knab geprobeerd maar hun antwoord was "nee". Is men verplicht om een Burger Service Nummer te hebben misschien om een rekening in Nederland te open?
Met betrekking op "Op grond van de Europese richtlijn mag de nieuwe bank van uw keuze u echter niet weigeren wanneer u nog altijd inwoner bent van de Europese Unie", welke richtlijn is dit precies, ik zou dat graag willen tonen aan een Nederlandse bank die mij het openen van een rekening weigert.
Reactie infoteur, 01-03-2019
Wat vervelend voor u. Volgens de informatie van de EU zou dit niet mogen. Heeft u het bij grotere banken geprobeerd? Op de volgende website kunt u algemene rechten vinden voor u als EU inwoner. Er staat o.a. 'Banken mogen uw aanvraag voor een basisbetaalrekening niet weigeren op grond van het feit dat u in een ander EU-land woont.'. Veel succes en houd ons op de hoogte van uw ervaring. Als informatie in het artikel moet worden bijgesteld dan doen we dat. Het is belangrijk dat we elkaar helpen door juiste informatie toegankelijk(er) te maken.
Phb Pennekamp, 31-10-2018
Is een effectenrekening bij een Nederlandse bank ook te beschouwen als een Nederlandse bankrekening?
Reactie infoteur, 23-01-2019
In dit artikel gaat het specifiek om Nederlandse betaalrekeningen. De zogenaamde girorekening.