Betaalapp Tikkie: eenvoudig een betaalverzoek sturen

Betaalapp Tikkie: eenvoudig een betaalverzoek sturen Heb je geld voorgeschoten en wil je dit terugvragen? Met Tikkie betalen je vrienden, collega's of familieleden jou eenvoudig terug via een iDeal-link. Deze wordt door middel van Tikkie verstuurt via WhatsApp, Telegram of Facebook Messenger. De betaalapp is bedacht en ontwikkeld door medewerkers van ABN AMRO. In 2018 wordt de app al door meer dan 2 miljoen mensen gebruikt. Het succes van Tikkie is vooral te verklaren omdat de app iets oplost wat mensen dagelijks tegenkomen.


Hoe is Tikkie ontstaan?

De app Tikkie is een start-up en idee van ABN AMRO. Roland Booijen, directeur Digital Strategy & Innovation bij ABN AMRO, is de grondlegger van Tikkie. De app is in 2016 gemaakt en gerealiseerd door een klein team. Om de app zo functioneel mogelijk in te richten, zijn er gesprekken gevoerd met studenten van de UvA. Er is bewust gekozen voor een oplossing vanuit de klantbehoefte en niet vanuit het bankwezen. Minder dan een jaar na de introductie heeft de app al een half miljoen gebruikers. In 2018 heeft de app al meer dan 2 miljoen gebruikers.

Hoe werkt Tikkie?

Tikkie is een betaalapp waarmee consumenten onderling via WhatsApp, Telegram en Facebook Messenger (terug)betaalverzoekjes kunnen sturen. Het terugbetalen gebeurt vervolgens via iDeal. In Tikkie zie je precies wie er al betaald heeft en wat de status van jouw verzoekje is. Als het erg lang duurt voordat jij je geld ontvangt, dan is het mogelijk om een reminder te sturen. De app is beschikbaar voor zowel een iOs- als een Android-toestel.

Een uitbetaling vindt één dag na het afronden van het verzoek plaats, tenzij de ontvanger een rekening heeft bij ABN AMRO. In dat geval vindt de bijschrijving direct plaats. Er komt wel direct een melding binnen op het webportal zodra een Tikkie is afgerekend.

Hoe installeer ik Tikkie?

Ga op je smartphone naar de App Store of Google Play Store. Zoek op 'Tikkie'. Kies voor 'download' om de app op jouw smartphone te installeren. Als je je voor de eerste keer aanmeldt, vraagt de app om jouw telefoonnummer en het bankrekeningnummer waarop jij je geld wilt ontvangen door te geven.

Tikkie verwijderen

Wil je geen gebruik meer maken van de dienst? Doe dan het volgende:
  1. Kies in het menu voor 'Meer'
  2. Ga naar 'Instellingen'
  3. Kies voor 'Verwijder account'

Tikkie voor bedrijven

Tikkie is ook beschikbaar voor bedrijven, die klant zijn van ABN AMRO. Op deze manier kunnen zij sneller facturen innen door een zakelijk betaalverzoek te sturen. Onder andere Transavia en Rijksuniversiteit Groningen maken hier gebruik van (mei 2018). Het is ook mogelijk om de huisstijl van het bedrijf te integreren in de Tikkie-betaalomgeving. Om betaalverzoeken via Tikkie te sturen, heeft de klant een Tikkie Portal nodig. De ABN AMRO ontwikkelt dit voor de klant.

Kosten per Tikkie voor bedrijven

Aantal Tikkies per maandPrijs per Tikkie
Minder dan 101 0,25
Tussen de 100 en 501 0,20
Meer dan 500 0,15

Verdienmodel Tikkie

ABN AMRO verdient dus aan de bedrijven die gebruik maken van de app. Aan consumenten verdient de ABN AMRO in principe niets. Toch is de app erg waardevol voor de ABN AMRO. Het is goed voor het imago omdat de bank met Tikkie een goede en snelle oplossing heeft bedacht voor het terugvragen van geld. Als je veel gebruik maakt van Tikkie en dit goed bevalt, ben je misschien sneller geneigd om een rekeningnummer bij ABN AMRO af te sluiten. Ook geeft de applicatie informatie en inzicht in/over Nederlandse betaaltrends. Zo liet ABN AMRO weten dat de app vooral populair is onder gebruikers tussen de 20 en 35 jaar. De app wordt het meest gebruikt om rekeningen voor eten en drinken te delen, bijvoorbeeld een bezoek aan het terras of een etentje. De bank aast met Tikkie op een marktpositie om betalingen te verrichten, als concurrent van bestaande betaalmanieren zoals pinnen, PayPal of creditkaarten.

Nadelen en risico's van Tikkie

Als je jezelf aanmeldt voor Tikkie, moet je je IBAN opgeven. Let hierbij goed of je het juiste nummer doorgeeft, want ABN AMRO controleert dit namelijk niet. Daarnaast heeft de applicatie geen toegangscode. Als je telefoon in verkeerde handen valt, kan iemand anders betaalverzoeken doen. Dan moet de dief wel de applicatie opnieuw installeren, want het rekeningnummer kan niet zomaar veranderd worden. Het is dus vooral aan de ontvanger van een Tikkie om oplettend te zijn. Kijk goed of het bedrag klopt en betaal niet zomaar een betaalverzoek van iemand die je niet kent.

Dit komt vooral in het volgende voorbeeld goed naar voren. In januari 2018 werd door Fraudehelpdesk bekend gemaakt dat oplichters via een nepversie van Tikkie bankgegevens proberen te stelen. De website die door de oplichters wordt gebruikt is Tlkkie, dus met een kleine letter L als tweede letter in plaats van de i. Daarnaast eindigt het webadres op .nl, terwijl Tikkie op .me eindigt. De mensen achter de phishingwebsite richten zich vooral op verkopers op Marktplaats. Ze benaderen de verkopers omdat ze 'zogenaamd' geïnteresseerd zijn om iets te kopen. Daarna vragen ze 1 cent over te maken via de namaakversie van Tikkie en sturen een link met een betaalverzoek. Dat is doen ze om er zogenaamd achter te komen of de verkoper 'betrouwbaar' is, omdat ze bang zijn voor oplichting. Als de verkoper dat bedrag vervolgens overmaakt, krijgt de oplichter betaalgegevens in handen waarmee hij de bankrekening van het slachtoffer kan leeghalen.
© 2018 - 2024 Melanie1990, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Betalen via Tikkie, Florin, GRPPY of ING bank?Betalen via Tikkie, Florin, GRPPY of ING bank?Je wilt een rekening delen met je vrienden en dat kan met een betaalverzoek. Maar welke app gebruik je hiervoor en wat z…
Internetbankieren, Rabobank komt met kleine iDealInternetbankieren, Rabobank komt met kleine iDealHet kopen op het internet raakt in ons land steeds meer ingeburgerd. Internetbankieren groeit in Nederland als kool. Als…
WhatsApp gebruiken vanaf je computerWhatsApp gebruiken vanaf je computerWhatsApp is een immens populaire berichtenapp met meer dan een miljard gebruikers wereldwijd. Via de mobiele app is het…
Geld overboeken naar het binnen- of buitenlandGeld overboeken naar het binnen- of buitenlandGeld overboeken naar een ander gaat zo makkelijk. Je hebt een internetverbinding en internetbankieren nodig. Je vult all…

Nederlandse bankrekening aanhouden bij emigratieNederlandse bankrekening aanhouden bij emigratieAls u naar het buitenland emigreert wil dit uiteraard niet zeggen dat u alle banden met Nederland verbreekt. Vaak heeft…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: JESHOOTScom, Pixabay
  • https://www.abnamro.nl/nl/prive/apps/tikkie/index.html
  • https://www.emerce.nl/interviews/hey-kun-mij-die-15-euro-terugbetalen-via-tikkie
  • https://www.businessinsider.nl/pas-op-oplichters-proberen-met-een-nepversie-van-tikkie-bankgegevens-te-stelen/
  • https://www.abnamro.nl/nl/zakelijk/betalen/tikkie/index.html
Melanie1990 (8 artikelen)
Laatste update: 08-02-2019
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.