Lage olieprijs: oorzaken, voordelen en nadelen

Lage olieprijs: oorzaken, voordelen en nadelen De olieprijs is een belangrijke waardemeter voor de economie. De prijs van ruwe olie kan de wereldeconomie sterk beïnvloeden. Een oorzaak van een lage olieprijs is overcapaciteit, door een te hoge wereldolieproductie. Het gebeurt dat olielanden weigeren de productie te verlagen om weerwerk te bieden aan het Amerikaanse schaliegas en de schalieolie. Een lage olieprijs heeft zowel voordelen als nadelen voor de wereldeconomie. Ook geopolitieke spanningen kunnen de olieprijs beïnvloeden.
De ontginning van olie / Bron: Jp26jp, PixabayDe ontginning van olie / Bron: Jp26jp, Pixabay

Ruwe olie: kwaliteitsaanduidingen

Ruwe olie wordt ontgonnen uit verschillende bronnen, en bovendien nog eens in verschillende landen. De verschillende bronnen hebben dan op hun beurt gedifferentieerde samenstellingen. De kwaliteit van de olie wordt bepaald door de mineralen in de olie. Bijgevolg zijn er dan ook verschillende prijzen, afhankelijk van de kwaliteit. De meest belangrijke kwaliteitsaanduidingen zijn de “West Texas Intermediate Crude” (WTI) olie, de “Brent blend” olie en de “Dubai Crude”. Hoe beter de kwaliteit van de olie, hoe duurder de olie gewaardeerd wordt. Internationale noteringen spreken dan ook over een prijs per vat aan een bepaalde kwaliteitsaanduiding.

Olieprijs beïnvloedt de wereldeconomie

Olie heeft een hele grote invloed en impact op de wereldeconomie. Olie heeft altijd als stimulans gediend voor de wereldeconomie. Er was olie in overvloed en de olieproductie zorgde mee voor werkgelegenheid en welvaart. De olieprijs wordt beïnvloed door de vraag en het aanbod. De vraag naar olie is met de tijd steeds toegenomen. Meer mensen beschikken over een auto en het aantal auto’s neemt in gunstige economische tijden elk jaar toe. Echter het aanbod van olie is gevoelig aan schommelingen. Geopolitieke spanningen of oorlogsdreigende taal kunnen leiden tot prijsstijgingen omwille van de kans op een verminderd aanbod. Olie wordt verhandeld in Amerikaanse dollars. Een waardeverandering van de dollar heeft dan ook onmiddellijk effect op de olieprijs. Een lage dollar zal doorgaans de olieprijs doen stijgen, terwijl een hoge dollarwaarde een dalende olieprijs veroorzaakt. De olieprijs is omwille van het veelvuldig gebruik een echte pijler voor de wereldeconomie. Als belegger is het dan ook belangrijk om de olieprijs van heel nauw op te volgen.

Oorzaken lage olieprijs

Een dalende of een lage olieprijs is het gevolg van een overcapaciteit in het aanbod. Het evenwicht tussen vraag en aanbod is verstoord, waardoor de prijs daalt. Het overaanbod is het gevolg van de productie van schaliegas en schalie-olie in de Verenigde Staten. De Verenigde Staten willen niet meer afhankelijk zijn van de oliewinning in het Midden-Oosten. Ook het OPEC (Organisatie van olieproducerende en exporterende landen) kan mee verantwoordelijk zijn voor een overproductie. Het OPEC verlaagt de productie wanneer de olieprijs daalt. Op deze manier kan de prijs terug stijgen. Het vermoeden bestaat dat Saoedi-Arabië geen marktaandeel wil verliezen ten aanzien van de Verenigde Staten. Bovendien heeft Saoedi-Arabië geen last van een lage olieprijs, door de bijzonder lage productiekosten in dit land. Een andere oorzaak is de verminderde vraag vanuit China, omwille van een lager dan verwachte economische groei. In 2016 wordt Iran terug actief op de oliemarkt, nadat de westerse sancties tegen dit land zijn opgeheven. Iran is van plan om de productie fors de hoogte in te jagen, zonder rekening te houden met de lage prijs per vat.

Brandstofprijzen dalen mee in geval van een lage olieprijs / Bron: Skitterphoto, PixabayBrandstofprijzen dalen mee in geval van een lage olieprijs / Bron: Skitterphoto, Pixabay

Voordelen voor economie en consumenten

Als de olieprijs daalt, dan dalen ook de brandstofprijzen aan de pomp. Heel wat automobilisten zijn erg blij met de lage olieprijs en kunnen heel wat besparen op brandstof. Ook bedrijven met hoge energiekosten besparen heel wat door de lagere prijzen. Europa profiteert van de lage olieprijzen als netto-importeur van energie. Algemeen ondersteunt een lage prijs ook de economie, omdat zowel gezinnen als bedrijven veel producten goedkoper kunnen aanschaffen.

Nadelen van een lage olieprijs

Bedrijven die olie exporteren of heel dicht bij de oliesector staan, ondervinden uiteraard heel wat hinder. Bedrijven zoals Shell en BP zien de inkomsten behoorlijk dalen. Olie- en gaswinning (gekenmerkt door een hoge vaste kostenstructuur) is veel minder interessant en voordelig wanneer er minder opbrengsten zijn. Landen die heel wat olie exporteren hebben bij een lage olieprijs heel wat moeite om de begroting op peil te houden. Veel van deze landen draaien break-even bij een olieprijs van om en bij de 100 USD. De grootmacht Rusland is eveneens slechtoffer van een lage olieprijs. Rusland is de grootste energie-uitvoerder ter wereld en wordt dus hard getroffen bij ondermaatse olieprijzen.
© 2015 - 2024 Auteurjr, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Gevolgen van een lage olieprijs voor de economieGevolgen van een lage olieprijs voor de economieDe olieprijs staat sinds 2015 op een enorm laag peil. Begin 2016 zakt de olieprijs verder en analisten wijzen erop dat d…
Beleggen in olie, een goede keus?In december 2014 is het prominent aanwezig in het nieuws, de dalende koers van de olie. Nu de prijs zo laag is, rijst bi…

Stappenplan DigiD aanvragenStappenplan DigiD aanvragenWeg met de (blauwe) envelop! Overheidsinstellingen zoals het UWV, de Belastingdienst en gemeenten maken de overstap naar…
Hoe kan ik snel schulden aflossen?Hoe kan ik snel schulden aflossen?Schulden ontstaan snel genoeg, maar het aflossen is vaak een langdurig en pijnlijk proces. Toch zijn er manieren om het…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: FraukeFeind, Pixabay
  • Wikipedia, https://nl.wikipedia.org/wiki/Olieprijs, 11 december 2015
  • Wikipedia, https://nl.wikipedia.org/wiki/Aardolie, 11 december 2015
  • Slimbeleggen.net, http://slimbeleggen.net/lagere-olieprijs-goed-slecht/61846/, 11 december 2015
  • Afbeelding bron 1: Jp26jp, Pixabay
  • Afbeelding bron 2: Skitterphoto, Pixabay
Auteurjr (335 artikelen)
Laatste update: 04-03-2018
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.