Stappenplan DigiD aanvragen

Stappenplan DigiD aanvragen Weg met de (blauwe) envelop! Overheidsinstellingen zoals het UWV, de Belastingdienst en gemeenten maken de overstap naar digitale post en digitale formulieren. Om bijvoorbeeld een toeslag aan te vragen, aangifte inkomstenbelasting te doen, een uitkering aan te vragen of de "Berichtenbox" van de overheid te benaderen heeft u een DigiD-account nodig. Hoe kunnen inloggegevens voor DigiD worden aangevraagd en geactiveerd, en hoe voorkom ik de meest gemaakte fouten?

Inhoud


Over DigiD

Sinds 1 januari 2005 kunnen Nederlandse burgers DigiD aanvragen om zich online te identificeren op websites van diverse overheidsinstellingen. Het doel was onder andere om de fysieke gang naar loketten bij bijvoorbeeld gemeentehuizen en de Belastingdienst te verminderen en te vervangen voor het online bezoeken van digitale loketten. DigiD vervangt een handtekening waarvoor men normaliter naar bijvoorbeeld het gemeentehuis moest gaan.

De transformatie naar digitale loketten is anno 2015 nog niet voltooid. De Belastingdienst is in november 2015 gestart met de campagne "Vaarwel blauwe envelop", waarmee ze duidelijk maken dat alle post binnen een termijn van twee jaar digitaal wordt verzonden naar de "Berichtenbox" op MijnOverheid.nl. Het zal nog een aantal jaren duren voordat alle post, formulieren en aanvraagprocedures van overheidsinstellingen zijn gedigitaliseerd maar één ding is zeker, u heeft hiervoor DigiD nodig!

Meest voorkomende problemen bij DigiD-aanvragen

Het aanvragen van inloggegevens voor DigiD bestaat uit 3 stappen. Hierbij is het belangrijk om te weten dat er tussen het aanvragen van een activeringscode en het ontvangen van deze activeringscode per post minimaal 5 werkdagen zit. Dit zijn de meest voorkomende problemen bij het aanvragen van een DigiD-code:

Vergeten van uw gebruikersnaam én wachtwoord of het vergeten van alleen uw gebruikersnaam

U zult een nieuwe DigiD-aanvraag moeten doorlopen.

Vergeten van alleen uw wachtwoord van een niet-geactiveerde DigiD-account

Heeft u bij het aanmaken van uw account uw e-mailadres en telefoonnummer opgegeven? Dan heeft u de mogelijkheid om uw wachtwoord te herstellen met een combinatie van een sms-code en e-mail code via digid.nl/herstellen. Hiervoor heeft u uw gebruikersnaam en burgerservicenummer nodig. Heeft u uw e-mailadres en telefoonnummer niet opgegeven? Dan zult u een nieuwe DigiD-aanvraag moeten doorlopen.

Vergeten van alleen uw wachtwoord van een reeds geactiveerd DigiD-account

Ga naar digid.nl/herstellen. Hiervoor heeft u uw gebruikersnaam en burgerservicenummer nodig. Heeft u bij het aanmaken van uw account een e-mailadres en telefoonnummer opgegeven? Dan heeft u de mogelijkheid om uw wachtwoord te herstellen met een combinatie van een sms-code en e-mail code. Heeft u deze gegevens niet opgegeven dan zult u een herstelcode per post moeten aanvragen.

Overige voorkomende problemen

  • Onjuist invoeren van hoofdletters in de gekozen gebruiksnaam.
  • Onjuist invoeren van hoofdletters, cijfers of speciale tekens in het gekozen wachtwoord.
  • Vergeten dat de activeringscode binnen vijf werkdagen per post wordt verzonden.
  • Vergeten de activeringscode in te voeren waardoor het account niet is geactiveerd.
  • Laten verlopen van de activeringscode.

Tips om overige voorkomende fouten te voorkomen

  • Noteer uw gebruikersnaam met juiste hoofdletters op een veilige plek.
  • Noteer, in de vorm van een ezelsbruggetje, uw wachtwoord op een veilige plek. Let op: dit moet alleen door u te ontcijferen zijn!
  • Noteer een actiepunt in uw agenda vijf werkdagen ná de aanvraag van uw activeringscode.
  • Controleer regelmatig of u uw activeringscode al eerder in uw brievenbus heeft ontvangen.
  • Voer zodra u uw activeringscode heeft ontvangen direct stap 3 van het stappenplan uit.

Stappenplan DigiD-aanvraag

Om uw DigiD-aanvraag vlekkeloos te laten verlopen kunt u het volgende stappenplan doorlopen.

Stap 1. Aanvragen activeringscode

  1. Ga naar digid.nl/aanvragen en vul uw persoonsgegevens in.
  2. Klik op "Volgende".
  3. Kies tussen een account met wachtwoord én sms controle (aangeraden) of een account met alleen een wachtwoord.
  4. Klik op "Volgende".
  5. Kies uw gebruikersnaam (hoofdlettergevoelig, 6-32 karakters).
  6. Kies uw wachtwoord met gebruik van speciale tekens.
  7. Vul uw contactgegevens in onder "Wachtwoordherstel", met deze gegevens kunt u op een later tijdstip uw wachtwoord herstellen.
  8. Lees en accepteer de gebruikersvoorwaarden met behulp van het vinkje.
  9. Klik op "Volgende" en lees verder onder "Stap 2".

Let op: onthoud uw inloggegevens goed. Hiermee moet u over enkele dagen inloggen om uw account te activeren met de per post ontvangen activeringscode.

Stap 2. Telefoonnummer- en e-mailadresverificatie

U heeft een sms ontvangen op de mobiele telefoon waarvan u het telefoonnummer heeft ingevoerd. Daarnaast heeft u een e-mail ontvangen op het ingevoerde e-mailadres. Let er op dat u het venster met de DigiD-aanvraag geopend houdt als u bijvoorbeeld uw e-mail opent.
  1. Vul de sms-code in die u op uw telefoon heeft ontvangen.
  2. Klik "Volgende".
  3. Vul de code in die u op uw e-mailaccount heeft ontvangen.
  4. Klik "Volgende" om de aanvraag af te ronden.

Stap 3. Account activeren met de activeringscode

Binnen 5 werkdagen na het voltooien van stap 1 en 2, de aanvraag van de activeringscode, ontvangt u per post een activeringscode van DigiD. Zorg er voor dat u uw mobiele telefoon en gekozen DigiD-gebruikersnaam en wachtwoord paraat heeft.
  1. Ga naar digid.nl/activeren en vul uw DigiD-gebruikersnaam en wachtwoord in (hoofdlettergevoelig.
  2. Klik op "Inloggen".
  3. Vul de sms-code in die u op uw telefoon heeft ontvangen.
  4. Klik op "Volgende".
  5. Vul de activeringscode in die u per post heeft ontvangen (hoofdlettergevoelig).
  6. Klik op "Volgende" om uw DigiD te activeren

Klaar voor gebruik

Als alle bovengenoemde stappen zijn doorlopen is uw DigiD-account klaar voor gebruik. Deze heeft u nodig om in te loggen op onder andere de volgende websites:
  • MijnOverheid - www.mijnoverheid.nl
  • De Belastingdienst - www.belastingdienst.nl
  • Toeslagen - www.toeslagen.nl
  • Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV) - www.uwv.nl
  • Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) - www.duo.nl
  • Kijk voor de volledige lijst van deelnemende instellingen op: www.digid.nl/over-digid/wie-doen-mee
© 2015 - 2025 Overheidsdienst, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Je eigen DigiD aanvragenTegenwoordig kan je heel veel zaken met overheidsinstellingen, zoals het UWV en de Belastingdienst, heel gemakkelijk via…
DigiD voor Nederlanders wonend in het buitenlandDigiD voor Nederlanders wonend in het buitenlandEen DigiD buitenland aanvragen is mogelijk via de balie-uitgifte of als u AOW ontvangt via de SVB. Hoe werkt dat en waar…
DigiD, de meest gestelde vragen?DigiD, de meest gestelde vragen?Voor het insturen van uw belastingaangifte moet u gebruik maken van de DigiD. Dit is een persoonlijke code die wordt gez…
De Berichtenbox van MijnOverheid en de BelastingdienstDe Berichtenbox van MijnOverheid en de BelastingdienstDe Berichtenbox is een digitale service van de website MijnOverheid en is bedoeld om correspondentie van de overheid en…

Uw kind wordt 18 jaar. Wat moet uw kind allemaal regelenUw kind wordt 18 jaar. Wat moet uw kind allemaal regelenUw zoon of dochter is net 18 jaar geworden of wordt dit binnenkort. Dan zal uw kind een aantal zaken zelf moeten regelen…
Lage olieprijs: oorzaken, voordelen en nadelenLage olieprijs: oorzaken, voordelen en nadelenDe olieprijs is een belangrijke waardemeter voor de economie. De prijs van ruwe olie kan de wereldeconomie sterk beïnvlo…
Bronnen en referenties
  • www.mijnoverheid.nl
  • www.digid.nl
Overheidsdienst (2 artikelen)
Laatste update: 12-12-2015
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.