Iemand wil geld van me lenen, moet ik dat wel of niet doen?

Iemand wil geld van me lenen, moet ik dat wel of niet doen? Wanneer je van een goede vriend of vriendin de vraag krijgt of deze geld van je kan lenen, dan zal als eerste de vraag in je opkomen hoeveel hij of zij van je wil lenen. Bij grote bedragen zal je wellicht voor een dilemma komen te staan: moet ik het wel of niet doen?

Geld lenen

In onze maatschappij is geld lenen volledig ingeburgerd. Voor een hypotheek lenen we geld, voor een nieuwe auto, of we kopen bij een postorderbedrijf op afbetaling. Er zijn veel manieren om geld te lenen, zoals een doorlopend krediet, rood staan bij de bank of een persoonlijke lening. Wanneer iemand al veel leningen c.q. schulden heeft uitstaan dan kan het op gegeven moment lastig zijn nog geld te kunnen lenen bij een kredietverstrekker. Daarnaast zijn er mensen die niet graag willen lenen bij een kredietverstrekker, maar liever geld bij een bekend of vertrouwd persoon lenen.

De grote vraag: kun je me geld lenen?

Wanneer je de vraag gesteld wordt of je iemand geld wil lenen, is er een aantal zaken die je beslissing om het wel of niet te doen kunnen beïnvloeden. Het is goed om, voordat je overgaat tot uitlenen van je geld, een paar vragen voor jezelf helder te krijgen:
  • Wil ik mijn geld wel uitlenen?
  • Wat is de reden van mijn vriend of vriendin om geld van mij te willen lenen?
  • Is mijn vriend of vriendin in staat mij terug te betalen?
  • Hoe kan ik goede afspraken maken over terugbetaling van de lening?

Wil ik mijn geld wel uitlenen?

De belangrijkste afweging die je moet maken is of je je geld wel uit wilt lenen. Vind je het niet prettig geld uit te lenen, doe het dan niet. Je vriend of vriendin zal wellicht teleurgesteld zijn in je antwoord. Maar wanneer je geld uitleent tegen je zin, dan zal dit de relatie geen goed doen. Bovendien moet je bedenken hoe je tegenover je vriend zal staan, wanneer je het geld hebt uitgeleend en blijkt dat deze het later niet terug kan betalen. Bedenk goed wat dat zou doen met de relatie en of je dat wel wilt riskeren.

Wat is de reden van mijn vriend of vriendin om geld van mij te willen lenen?
Vraag je vriend of vriendin gerust waar hij of zij het geld voor nodig heeft. Ook kun je vragen waarom hij of zij niet bij een kredietverstrekker wil lenen. Als het voor jou helder is wat de lener met jouw geld gaat doen, dan zal de beslissing om wel of niet uit te lenen gemakkelijker zijn. Wanneer je vriend bijvoorbeeld het geld in vage zaken wil stoppen, dan zul je sneller beslissen om het geld niet uit te lenen. Ook wanneer de persoon in kwestie al schulden heeft en deze met jouw geld wil aflossen, dan moet je eerst twee keer nadenken. Wil je vriend of vriendin een auto kopen, maar heeft een paar duizend te kort, dan is er veel meer duidelijkheid over de bestemming van het geleende geld.

Is mijn vriend of vriendin in staat mij terug te betalen?

Probeer voor jezelf eerst helder te krijgen of je vriend of vriendin in staat jou terug te betalen. Wanneer je de lener goed genoeg kent, dan weet je of hij of zij goed met geld om kan gaan of dat deze graag alles over de balk smijt. Is het iemand die altijd schulden maakt, of altijd bij Jan en alleman geld leent, wees dan op je hoede. Je vriend zal wellicht eerst nog andere vrienden moeten terugbetalen, voordat jij je geld weer terug kan krijgen. Ben je bereid om daarop te wachten?

Hoe kan ik goede afspraken maken over terugbetaling van de lening?

Wanneer je het besluit hebt genomen om geld uit te lenen aan je vriend of vriendin, dan is het belangrijk om goede afspraken te maken. Je hoeft je afspraken niet vast te laten leggen bij een notaris, het is voldoende als jullie samen op papier zetten wat is overeengekomen en dit beiden ondertekenen. De afspraken die je op papier kan zetten betreffen de volgende zaken:
  • Hoeveel geld wordt er geleend?
  • In hoeveel termijnen wordt het geld terugbetaald?
  • Wordt er rente berekend door degene die het geld uitleent?
  • Wanneer moet het volledige bedrag uiterlijk zijn afbetaald?

Belangrijk is daarnaast dat je afspreekt dat alle transacties via de bank verlopen. Zo kunnen er nooit misverstanden ontstaan of er een termijn wel of niet is betaald. De bankafschriften geven duidelijk weer, wanneer de termijnbedragen zijn gestort.
Wil je de afspraken wel bij een notaris vastleggen, dan moet je rekenen op extra (notaris)kosten.

De keerzijde van geld lenen aan een vriend of vriendin

Een kleiner bedrag uitlenen aan een vriend of vriendin zal in de regel geen problemen opleveren. Wanneer het echter om grotere bedragen gaat en de lener het geld niet meer aan je kan terugbetalen, zal dit bijna altijd ruzie en onenigheid veroorzaken en er zal vaak een einde aan de goede vriendschap komen.

Geld lenen binnen de familie

Voor geld lenen binnen de familie gelden dezelfde afspraken en overwegingen. Binnen een familie kan echter het niet terugbetalen van geleend geld een veel grotere impact hebben. Een en ander kan aanleiding zijn voor een familieruzie die meerdere personen aangaat. Een afweging maken of je geld aan een familielid uitleent vraagt zodoende nog meer zorgvuldigheid.
© 2009 - 2024 Ceetee, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Lenen met onderpand: voordelen lenen met onderpandEr zijn verschillende vormen van lenen op onderpand. De bekendste lening is de hypothecaire lening, waarbij de woning he…
Lening bij gemeentelijke kredietbank (sociale lening)Geld lenen om schulden af te lossen, klinkt dat niet tegenstrijdig? In sommige gevallen is het echter noodzakelijk om ee…
Lenen met negatieve BKR codering: Kan dat nou wel of niet?Lenen met negatieve BKR codering: Kan dat nou wel of niet?Veel mensen vragen zich af of het nu mogelijk is om geld te lenen bij de bank, wanneer je een negatieve BKR toetsing of…

Snel geld lenen met een minilening of minikredietSnel geld lenen met een minilening of minikredietWanneer je plotseling zonder geld op je rekening zit, of wanneer je iets wilt kopen waarvoor je volgende maand het geld…
Alles over goedkoop slim geld lenen - soorten kredietAlles over goedkoop slim geld lenen - soorten kredietU wilt alles weten over geld lenen, een slimme lening, over goedkoop en slim geld lenen? Lenen doen we allemaal wel eens…
Ceetee (242 artikelen)
Gepubliceerd: 29-03-2009
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Lenen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.