Hoeveel voorschot krijg je van een uitgever?
Het is zo ver: je boek wordt gepubliceerd! En dat betekent dat je waarschijnlijk ook met een voorschot te maken krijgt. Wat is een voorschot precies en hoeveel voorschot krijg je van een uitgever? Krijg je altijd voorschot en waar moet je zoal rekening mee houden als je dit geld krijgt? Is er ook nog ander geld dat je kunt krijgen?
Je boek wordt uitgegeven
Heel veel mensen dromen ervan en voor sommige mensen komt die droom ook uit: je boek wordt gepubliceerd. Je hebt een uitgever gevonden die iets in jouw werk ziet. Wanneer je boek eenmaal wordt gepubliceerd, is het tijd je contract te gaan tekenen en te praten over de financiën. Wanneer het boek wordt verkocht in winkels, heb jij immers ook recht op een deel van het geld. En met een beetje geluk krijg je dat al voordat je boek wordt gepubliceerd.
Wat is een voorschot?
Een voorschot is een geldbedrag dat je van een uitgever krijgt voordat het boek wordt uitgegeven. Dit geldbedrag wordt meestal van je royalty’s afgehaald en is een manier om de auteur te belonen voor het schrijven van een boek. Een voorschot hoeft de auteur nooit terug te betalen aan de uitgeverij. Ook niet als het boek een flop blijkt te zijn er dus amper exemplaren worden verkocht.
Krijg je altijd een voorschot?
Niet alle uitgevers werken met een voorschot. Een uitgever is niet verplicht om een voorschot te geven, dit is ook helemaal afhankelijk van het contract dat je moet tekenen. Wanneer je een boek in
eigen beheer uitgeeft, krijg je meestal geen voorschot en in de meeste gevallen moet je zelfs geld betalen in plaats van dat je het ontvangt. Het is dus geen garantie dat je een voorschot krijgt als er een boek wordt uitgegeven.
Hoe hoog is het voorschot?
Hoeveel voorschot krijg je van een uitgever? Dit is helemaal afhankelijk van de uitgever, maar ook van jou als schrijver en het soort boek dat je schrijft. Een debutant kan minder voorschot krijgen dan een auteur die al meerdere succesvolle boeken heeft gepubliceerd. Bij een gevestigde auteur loopt een uitgeverij minder risico en kan een hoger voorschot dus worden gegeven. Een voorschot kan dus variëren van slechts honderd euro tot een paar duizend euro.
Terug betalen?
Voorschot hoef je nooit terug te betalen. Ook als je boek amper wordt verkocht, is het voor jou niet nodig om het bedrag terug te betalen. Let echter wel goed op wat hierover in het contract staat. Zorg dat het eventueel wordt aangepast wanneer het niet duidelijk genoeg in je contract staat vermeld dat je bij een lage verkoop niks terug hoeft te betalen.
Maak afspraken
Maak altijd goede afspraken met je uitgever over het voorschot en lees het contract goed door. Overleg is mogelijk, maar hou er rekening mee dat je – zeker als debutant – al blij moet zijn met een voorschot, aangezien er veel uitgevers zijn die dit niet uitkeren. Wanneer je afspraken met je uitgever maakt, zorg dan dat deze ook echt in het contract staan.
Royalty’s en leenvergoeding
Behalve een voorschot zul je ook royalty’s ontvangen over je boeken. Deze krijg je meestal één keer per jaar. De royalty’s zijn een bepaald percentage van de verkochte boeken. Daarbij krijg je ook eenmaal per jaar een
leenvergoeding. Je krijgt dan geld voor de uitgeleende boeken in de Nederlandse bibliotheken. Ook zonder voorschot kun je dus geld verdienen aan je boeken.