Low-budget koken en toch eten als een koning

As je krap bij kas zit of je wil gewoon wat geld besparen, kun je dat makkelijk doen op je eten. En niet door alleen nog maar brood met jam te eten. Je kunt besparen op het geld dat je uitgeeft aan je eten, en toch nog eten als een koning. Hier volgen een paar simpele tips die je direct kunt toepassen.

Plan je weekmenu’s

Maak een menuplan voor de week. Op deze manier weet je precies wat je nodig hebt voordat je boodschappen gaat doen, en worden je supermarktbezoekjes een stuk efficiënter. Bedenk wat je in huis moet hebben om de hele week te kunnen ontbijten, lunchen, en dineren. En zorg ook dat je wat dingen in huis hebt om tussendoor van te snacken. Als je je weekmenu goed plant kun je bepaalde ingrediënten in meerdere maaltijden gebruiken, en zul je dus minder hoeven weggooien.

Bekijk voordat je boodschappen gaat doen wat je al in huis hebt, en maak een boodschappenlijst. Op deze manier zul je geen geld uitgeven aan producten die je al had, en die nu overstuur gaan omdat je er teveel van hebt gekocht. Als je een duidelijke lijst hebt zul je ook minder snel geneigd zijn om geld uit te geven aan dingen die je niet nodig hebt. Een andere tip die je enorme besparingen kan opleveren is om nooit naar de supermarkt te gaan als je honger hebt, want dan ga je geld uitgeven aan snacks en andere dingen die je helemaal niet nodig hebt, puur omdat je een lege maag hebt.

Ga naar de markt

Ga eens naar de markt voor je groente en fruit. Dit kan je een hoop schelen in vergelijking met een supermarkt. Vooral als je aan het eind van de dag gaat en de marktlui moeten van hun laatste producten af. Een andere manier om te besparen op de markt is om de marktkoopman te vragen om je voor bijvoorbeeld €10 aan groente en fruit te geven. De marktkoopman maakt dan een selectie voor je, en meestal ben je op deze manier een stuk goedkoper uit. Als je al een weekmenu hebt gepland kan dit wat lastiger zijn. Maar je zou bijvoorbeeld eerst naar de markt kunnen gaan en inkopen doen, en dan aan de hand van wat je hebt gehaald je weekmenu samenstellen.

Kook zelf

Vaak is het veel goedkoper om zelf te koken dan om kant-en-klaarmaaltijden te halen. Koken is niet moeilijk en iedereen kan zijn eigen maaltijden in elkaar zetten. Als je hier toch moeite mee hebt zoek dan eens op google naar simpele recepten voor beginners. Je zult merken dat je er na een tijdje een stuk handiger in wordt, en ook meer plezier in zult krijgen. De meeste dingen die je zelf kookt smaken ook veel beter dan kant-en-klaar maaltijden, en ze zijn ook gezonder want ze bevatten minder zout, E-nummers en andere toevoegingen.

Kook grotere hoeveelheden

Als je voor meerdere personen kookt ben je vaak een stuk goedkoper uit. Dit kun je ook toepassen als je alleen woont of maar met z’n tweetjes bent. Kook grotere hoeveelheden en vries ze in in losse porties. Zo kun je een hoop geld besparen, en het is erg makkelijk als je een drukke week hebt. Dan kun je gewoon een portie uit de vriezer halen en opwarmen. Als je altijd een maaltijd achter de hand hebt in de vriezer ben je ook minder geneigd om te veel geld uit te geven aan een kant-en-klaar maaltijd of om snel wat te halen bij de snackbar of de Chinees om de hoek.

Let op aanbiedingen

Bedenk bij welke supermarkt je boodschappen gaat doen. Sommige ketens zijn nou eenmaal duurder dan anderen, en door een van de goedkoopste supermarkten te kiezen kun je flink besparen op je maandelijkse uitgaven aan eten. Kijk altijd naar de goedkoopste versie van het product wat je nodig hebt. Zo zijn er bijvoorbeeld wel 50 soorten mosterd of mayonaise, dus kies de goedkoopste. Vaak zijn dit de huismerken van de supermarkt. Dat een product goedkoper is betekent niet altijd automatisch dat de kwaliteit minder is. Je hoeft niet per se altijd voor de bekendste merken te kiezen. Probeer gewoon eens wat verschillende opties en zoek uit wat je het lekkerst vindt.

Verder hebben supermarkten vaak aanbiedingen lopen waarbij je het 2e product goedkoper krijgt, of gewoon kortingen op bepaalde producten. Helaas lopen deze acties bijna nooit op verse producten als groente en fruit. Maar als er een actie is voor een product wat je vaak gebruikt, en het is redelijk lang houdbaar, maak dan gebruik van de actie en koop een paar verpakkingen, zodat je thuis een voorraadje hebt. Let op, ga niet alles kopen wat in de aanbieding is, maar koop alleen dingen die je ook echt gebruikt en anders ook zou kopen. Als je dingen koopt alleen maar omdat ze in de aanbieding zijn, maar vervolgens gebruik je ze niet, dan kost het je toch nog meer geld en bespaar je dus helemaal niks.

Kweek je eigen kruiden en groenten

Verse kruiden zijn best duur. Maar als je één keer een kruidenplantje koopt, bijvoorbeeld basilicum, munt, tijm, peterselie, etc., en daar goed voor zorgt heb je een oneindige voorraad in huis. Een paar kruidenpotjes in de vensterbank is heel makkelijk. Als je ze goed water geeft blijven ze goed doorgroeien en heb je altijd verse kruiden om mee te koken.

Je eigen groenten kweken kan iets moeilijker zijn, maar zelfs als je geen tuin hebt is dit nog goed mogelijk. Als je je eigen tuin hebt kun je heel makkelijk een klein hoekje vrij maken voor wat groenten. Sla is makkelijk en snel om zelf te kweken. Ook pompoenen zijn makkelijk en erg lekker. En denk ook eens aan boerenkool, andijvie, courgettes, aubergines, etc. Als je in een appartement woont is het wat moeilijker om pompoenen te kweken. Maar een plante met cherrytomaatjes is zeer goed mogelijk. Ook kun je een paar kroppen sla in de vensterbank zetten. Niet alleen is dit erg leuk en lekker, het ziet er ook leuk uit als je appartement wat groener wordt.

Houd kippen

Dit is niet voor iedereen mogelijk, maar als je er ruimte voor hebt is het zeer voordelig en leuk om wat kippen te houden. De meeste kippen geven ongeveer 1 ei per dag, en kosten veel minder. Als je ze in de tuin houdt hoef je ze niet tot nauwelijks bij te voeren omdat ze al hun eigen eten vinden. Je hebt alleen een hok nodig waar ze ’s nachts in kunnen en waar ze hun eieren kunnen leggen. En zelfs als je ze toch moet bijvoeren zul je er zoveel eieren aan over houden dat het toch goedkoper is dan je eieren in de supermarkt halen.
© 2015 - 2024 Mieka, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Geld besparen op vakantieGeld besparen op vakantieVakanties kunnen erg duur zijn en daarom is het raadzaam om geld te besparen op vakantie. Er zijn veel manieren om goedk…
Gezond eten hoeft niet duur te zijnIn televisieprogramma’s als ‘dubbeltje op zijn kant’ en kookprogramma’s van bijvoorbeeld Jamie Oliver, wordt met enige r…
Besparen: Diepvries kokenBesparen: Diepvries kokenDe winkels puilen uit van het kant en klare eten. Chinees, Japans, Italiaans, Thais, van alles is te koop. In ons land k…
Goedkope, snelle en gezonde maaltijden bereiden + tips!Goedkope, snelle en gezonde maaltijden bereiden + tips!Zit je krap bij kas? Heb je geen zin om te koken? Maak dan een van deze makkelijke, gezonde en kostenbesparende maaltijd…

De Financiele Bijsluiter: de feitenDe Financiele Bijsluiter: de feitenDe Financiële Bijsluiter: je hebt er vast wel eens van gehoord, maar wat is het nou precies en waar hoort het bij? De Fi…
Verkopen door het toepassen van de SPIN-methodeVerkopen door het toepassen van de SPIN-methodeVroeger werd altijd gedacht dat een goede verkoper veel aan het woord moet zijn en snelle praatjes moest hebben. De trad…
Mieka (82 artikelen)
Gepubliceerd: 17-02-2015
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.