Gezond eten hoeft niet duur te zijn
In televisieprogramma’s als ‘dubbeltje op zijn kant’ en kookprogramma’s van bijvoorbeeld Jamie Oliver, wordt met enige regelmaat aangegeven, dat mensen geen geld hebben om gezond te koken. Om deze reden worden veelal diepvriespizza’s, kant en klare maaltijden genuttigd en draait de frituurpan overuren. Dit terwijl gezond koken met verse ingrediënten helemaal niet duurder hoeft te zijn en vaak een stuk gezonder is.
Groente uit blik of pot
Koop je een pot of een blik groente bij de supermarkt, dan betaal je daarvoor normaal gesproken tussen de 50 eurocent en een euro. Doe je dit af een toe, dan is hier niks mis mee. Je hebt de groente uit een pot binnen een handomdraai op tafel. Indien je deze variant van groente gebruikt, omdat dit goedkoper is dan verse groente dan heb je het mis. Indien je bij een goedkopere supermarkt (bijvoorbeeld Aldi of Lidl) je groente koopt, en let op de aanbiedingen, koop je voor vrijwel hetzelfde geld een verse bloemkool of een krop sla. Voor dit geld krijg je vaak ook nog een grotere hoeveelheid verse groente dan dat je aan groente in een pot of blik koopt.
Diepvriespizza
Een ander voorbeeld is de diepvriespizza. Deze kost in de supermarkt al snel twee euro. Wil je hier met twee volwassenen van eten, dan heb je al minimaal twee pizza’s nodig.
Het gezondere alternatief hiervan is om een pak pizzadeeg en beleg te kopen en de hele pizza zelf te maken. Indien je een B-merk pizzadeeg koopt, kost een pak ongeveer 80 eurocent. Verder heb je nog tomatensaus, geraspte kaas en verse groente (denk aan champignons, spinazie, rode ui) nodig. Je kunt je pizza zo uitgebreid beleggen, als je zelf wilt. Voor drie euro aan ingrediënten, kun je je pizza al aardig belegd hebben. Vervolgens kost het je nog een half uurtje om de pizza te maken en na een half uurtje in de oven heb je een heerlijke verse én niet dure pizza (in ieder geval niet duurder dan twee diepvriespizza’s). Waarvan je met twee personen ruimschoots kunt eten. Waarschijnlijk heb je zelfs nog een stukje over voor de lunch van de volgende dag.
Kant en klaar nasi met saté
Je kunt ook kiezen voor een portie kant en klare nasi met saté. Dit bevat meestal geen groente en ook deze kost in de supermarkt minimaal twee euro per persoon. Indien je zelf rijst kookt, hier wat nasikruiden, een ui en een paprika aan toevoegt, ben je ongeveer twee euro kwijt voor twee personen. Eventueel kun je voor 50 eurocent per persoon nog kant en klare saté erbij doen of je maakt zelf satésaus met pindakaas, een scheut melk en ketjap. Ook bij deze satésaus zou je wat gebakken kip of varkensvlees kunnen doen.
Omelet
Met vier eieren, een scheut melk en wat verse groenten, die je over hebt van een vorige dag, en eventueel wat aardappelblokjes, maak je al een heerlijke omelet. Rooster hier nog twee sneetjes brood bij je hebt voor nog geen twee euro een volwaardige maaltijd op tafel.
Tips
Hierbij volgen nog een aantal tips om zo goedkoop mogelijk met je verse ingrediënten om te gaan.
- Vries de restjes eten die je over hebt in, zodat je een volgende dag nog een portie hebt. Indien je nog meerdere kleine porties in de diepvries hebt, kun je deze combineren tot een grotere.
- Indien je teveel verse groente hebt voor één maaltijd, snijd dan alle groente op en vries de groente die je teveel hebt in. Erg handig als je een volgende keer wat restjes verse groente aan je maaltijd kunt toevoegen, bijvoorbeeld om deze te wokken met bijvoorbeeld blokjes kipfilet.
- Koop zoveel mogelijk groente en het vlees in de aanbieding. Als je voor het boodschappen een weekmenu samenstelt met producten in de aanbiedingen, kun je flink in kosten besparen.
- Ga net voor sluitingstijd naar de supermarkt, vaak kun je dan brood of salades met korting kopen.
- Koop geen gerapte kaas, maar rasp het laatste stukje kaas wat je niet meer op je brood eet.
- Sommige verse groenten zijn altijd goedkoop. Kool, koolraap, knolselderij, wortelen kosten weinig. Zorg dat je veel recepten hebt met juist die groenten, zodat je kunt afwisselen.
- Indien je een tuin hebt, koop dan wat zaden en begin je eigen moestuin. Rucola, boontjes, courgette, doperwten en wortelen zijn makkelijk te kweken.