Op kamers als student: recht op huurtoeslag?

Op kamers als student: recht op huurtoeslag? Een grote kostenpost voor de gemiddelde student is de huur van hun kamer. Soms kan je voor je kamer huurtoeslag krijgen, wat je maandelijkse huur zal verlagen. Huurtoeslag is een hulpmiddel van de Belastingdienst om mensen met een laag inkomen (zoals veel studenten) te helpen met het betalen van de huur van hun woning. Maar niet elke studentenkamer geeft recht op huurtoeslag. Je kamer moet onder andere gezien worden als een ‘zelfstandige woonruimte’. Dit houdt in dat je een eigen woon/slaapkamer, keuken en badkamer (met wc) moet hebben.

Wat is huurtoeslag?

Huurtoeslag is een hulpmiddel van de Belastingdienst om mensen met weinig inkomen tegemoet te komen bij het huren van een woning. Mensen met een laag inkomen moeten vaak relatief gezien veel huur betalen. Om hen hier in te steunen, geeft de Belastingdienst huurtoeslag, om te zorgen dat de mensen hun huur kunnen betalen en dus in hun woning kunnen blijven.

Wie heeft er recht op huurtoeslag?

Iedereen met een laag inkomen (zoals studenten vaak) hebben recht op huurtoeslag. Je moet de Nederlandse nationaliteit hebben, of een verblijfsvergunning die recht geeft op toeslagen. Ook moet je minimaal 18 jaar zijn. Er zijn echter uitzonderingen waar je huurtoeslag kunt krijgen als je jonger dan 18 bent. Je kunt hiervoor kijken op de site van de Belastingdienst.

De voorwaarden voor huurtoeslag

De voorwaarden voor huurtoeslag kunnen elk jaar veranderen. De onderstaande huurtoeslag regels gelden voor 2014:

  • U bent 18 jaar of ouder.
  • U huurt een zelfstandige woonruimte.
  • U, uw eventuele toeslagpartner en medebewoners staan bij de gemeente ingeschreven op uw woonadres.
  • Op uw woonadres staan geen andere personen ingeschreven bij de gemeente (behalve een eventuele onderhuurder).
  • U, uw eventuele toeslagpartner en medebewoners hebben de Nederlandse nationaliteit of een geldige verblijfsvergunning.
  • Uw (gezamenlijke) inkomen en huurprijs zijn niet te hoog.
  • Uw vermogen is niet te hoog.

Je totale inkomen (bijbaantje/stagevergoeding etc.) mag niet hoger zijn dan € 21.025 per jaar, anders vervalt je recht op huurtoeslag. Woon je samen? Dan mag het gezamenlijke totale inkomen niet hoger dan € 28.550 per jaar zijn.
Bij het laatste puntje, uw vermogen, gaat het om je totale vermogen. Voorbeelden van je vermogen zijn spaargeld en beleggingen. In 2014 mag dit totale bedrag niet hoger zijn dan € 21.139, anders heb je geen recht op huurtoeslag.

Je kunt de huidige voorwaarden vinden op de site van de Belastingdienst.

Ik ben een student en woon op kamers, heb ik recht op huurtoeslag?

Bovenstaande voorwaarden gelden voor iedereen die toeslag wil aanvragen. Maar wat is nou bijvoorbeeld een zelfstandige woonruimte? Aan de hand van onderstaande situaties kan je uitvinden of je als student recht hebt op huurtoeslag.
Eerst de definitie van een zelfstandige woonruimte: het hebben van een eigen woon- en/of slaapkamer, een eigen keuken en een eigen toilet.

Ik heb een kamer in een studentencomplex/huis met gedeelde badkamer en keuken

Helaas, je komt niet in aanmerking voor huurtoeslag. Dit komt omdat je geen eigen keuken en badkamer hebt. Je hebt dus geen zelfstandige woonruimte.

Ik heb een kamer met keuken/badkamer in een studentencomplex/huis, ik deel de keuken/badkamer

Helaas, je komt niet in aanmerking voor huurtoeslag. Dit komt omdat je geen eigen badkamer of keuken hebt. Je hebt dus geen zelfstandige woonruimte.

Ik heb een kamer met keuken en badkamer in een studentencomplex/huis

Woon je op een studentenkamer met eigen keuken en badkamer? Heb je een eigen voordeur? Dan heb je recht op huurtoeslag.
Huur je een (deel van) een etage in het studentenhuis en deel je bijvoorbeeld de voordeur, lift of het trappenhuis? Kan jij je eigen kamer van buiten en van binnen op slot doen? Dan heb je ook een zelfstandige woonruimte. Dit betekent dat je dus recht hebt op huurtoeslag.

Onzelfstandige woonruimte? Soms heb je wel recht op huurtoeslag!

Heb je geen zelfstandige woonruimte? Dan zou je normaal gezien geen recht hebben op huurtoeslag. Er zijn echter uitzonderingen als je studentenhuis/complex aangewezen is voor huurtoeslag. Dit moet de Belastingdienst doen. Je kunt hiervoor informeren bij je verhuurder.

Een proefberekening maken van je huurtoeslag

De Belastingdienst heeft een handig hulpmiddel: een site waarmee je een proefberekening kan doen. Door middel van deze proefberekening kan je kijken of je recht op huurtoeslag hebt, en zo ja, wat het bedrag aan huurtoeslag is dat je dan kunt krijgen.

Eén van de dingen die je moet invullen is de kale huur. Dit is de huurprijs van je kamer, zonder de kosten van water, licht en gas. Eventuele servicekosten horen wel bij de kale huurprijs. Je huurprijs kan je vinden in je huurcontract. Let op: vaak wordt de huur jaarlijks verhoogd. Je huurprijs kan je dan vinden in de laatste brief die je hierover hebt gekregen.

Kom je er niet uit? Je kunt dan ook gratis bellen met de BelastingTelefoon: 0800 – 0543.

Hoe kan je huurtoeslag aanvragen?

Als je recht op huurtoeslag hebt, kan je dat aanvragen via Mijn Toeslagen. Je hebt een DigiD account nodig. Wanneer je huurtoeslag ontvangt, zal het iedere maand rond de 20e op je rekening worden gestort. Je kunt trouwens ook huurtoeslag met terugwerkende kracht aanvragen.
© 2014 - 2024 Tmaar, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Ik ga op kamers, waar moet ik om denken?Ik ga op kamers, waar moet ik om denken?Jongeren die voor een opleiding op kamers gaan wonen, moeten goed letten op verzekeringen die ze moeten sluiten. Ze gaan…
Student Experience: nieuwbouw woningen voor studentenStudent Experience: nieuwbouw woningen voor studentenStudent Experience is een nieuw project voor nieuwbouw woningen voor studenten in Amsterdam. De gebouwen komen op twee l…
Geen huurtoeslag meer door erfenis bij vermogenstoets 2021Geen huurtoeslag meer door erfenis bij vermogenstoets 2021Geen huurtoeslag of andere toeslag in 2021, 2023 of 2023 meer krijgen, geen recht op de huurtoeslag doordat u een erfeni…
Student verdient geld met zorgtoeslag 2020 en 2021Student verdient geld met zorgtoeslag 2020 en 2021Een student kan verdienen met de maandelijkse zorgtoeslag. Vraag die dus aan in 2022 en 2023. De zorgtoeslag krijgt u to…

Advertenties op je website: hoeveel verdien je met AdSense?Met Google AdSense kun je een centje bijverdienen, wanneer je een website hebt. Er worden dan advertenties op jouw site…
Bank for International Settlements – BIS BankBank for International Settlements – BIS BankDe Bank for International Settlements, BIS Bank, staat in Bazel en wordt wel de bank der banken of de moeder aller banke…
Bronnen en referenties
  • Belastingdienst huurtoeslag: http://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/belastingdienst/prive/toeslagen/huurtoeslag/huurtoeslag
Tmaar (47 artikelen)
Gepubliceerd: 08-11-2014
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.