De Wetenschap van het Rijk worden

‘The Science of Getting Rich’ oftewel ‘De Wetenschap van het Rijk worden’ is een boek geschreven door Wallace D. Wattles gepubliceerd aan het begin van de vorige eeuw. Volgens hem is de wetenschap van het rijk worden zoals de titel al zegt een wetenschap, waarvan de uitkomsten net zo exact zijn als de wetten van de natuurkunde of de formules van de wiskunde. Volg je de aanwijzingen en instructies tot op de letter van het boek, dan is de uitkomst onfeilbaar en definitief; je zult rijk worden.

Het verlangen om rijk te worden

Het verlangen om rijk te worden is een legitiem verlangen. Het is het verlangen dat je hebt als mens om het beste te kunnen worden van jezelf, om volledig waar te kunnen maken wie je bent met alle capaciteiten die je hebt. Je hebt geld nodig om gebruik te kunnen maken van alle middelen die nodig zijn om tot de hoogste vorm van zelfontplooiing te komen. Daarom is het een volkomen legitiem verlangen van een mens om rijk te worden.
Het maakt niet uit waar je woont of waar je nu werkt, of je nu slim bent of helemaal niet, je hoeft niet in het bezit te zijn van bepaalde talenten; ieder mens uit elke laag van de bevolking heeft de mogelijkheid om rijk te worden. Je hebt wel een bepaalde dosis gezond verstand nodig om de principes uit dit boek te kunnen volgen, maar meer dan dat is er niet voor nodig. Je wordt pas rijk als je de dingen doet op een bepaalde manier. Ook al ben je de armste persoon op aarde, zit je diep in de schulden, heb je geen vrienden, geld of inkomsten, als je begint met de wetenschap van het rijk worden, zul je rijk worden.

Denkende substantie

Om te beginnen met de wetenschap van het rijk worden, zul je uit moeten gaan van de volgende principes:
Er is een vormloze substantie die overal om ons heen is, in ons en rondom ons, wat alles doordringt, omringt en vervult. Ieder zichtbaar en onzichtbaar ding in de wereld is gevormd vanuit deze substantie. Het is een uiterst intelligente, levende substantie. Het is een denkende substantie. Niets kan ontstaan voordat het bedacht is. Eerst is er de gedachte, dan pas de vorm.
De mens is in staat tot originele gedachtes. De mens kan zijn gedachtes communiceren met de denkende substantie. Door zijn gedachtes aan wat hij wil in te prenten in de denkende substantie, kan hij datgene waar hij aan denkt creëren.
We leven in een gedachtenuniversum, waarin je dus alles kunt creëren wat je wil creëren, alles kunt krijgen wat je wil hebben en alles kunt worden wat je wil worden. Zodra we ons dit realiseren, is twijfel of angst overbodig. Daarvoor is het wel nodig om te denken en te handelen op een bepaalde manier.

Denken op een bepaalde manier

Je begint met het denken in waarheden. De waarheid is dat er rijkdom is en geen armoede, er is gezondheid en geen ziekte. Dit klinkt heel onaannemelijk en toch is het waar. Het denken op een bepaalde manier, ondanks alle verschijningsvormen die het tegenovergestelde laten zien, is het moeilijkste wat er is. Het vereist heel veel inspanning om te denken aan gezondheid, als je omringd wordt door ziekte of om te denken aan rijkdom, terwijl je armoede ziet. Toch is het zaak om anders te gaan denken, want als je denkt aan ziekte, zul je meer ziekte in je leven aantrekken en als je denkt aan armoede zul je hier meer van aantrekken.
Het gaat er niet om dat je door het leven gaat als een koud, harteloos persoon, maar dat je op een andere manier gaat denken. Voor een arm persoon kun je veel meer betekenen als je diegene leert hoe hij rijk kan worden, dan om hem een stuk brood te geven, waardoor hij een paar uurtjes geen honger heeft, maar vervolgens nog steeds in dezelfde situatie zit. Zie de wereld als een rijke wereld en gebruik je wil om je gedachtes te richten. Hij die zijn gedachtes kan temmen is een meester over zijn gedachtes.
Daarnaast is het van belang dat je een helder en duidelijk mentaal beeld schept van wat je wil. Wat je vraagt, zal je immers gegeven worden. Het is niet genoeg om de wens uit te spreken dat je wil reizen, of dat je meer welvaart wil. Dit is te vaag, het is iets wat iedereen wel zou willen. Wees daarom heel duidelijk en concreet in wat je wil. Weet wat je wil, vraag erom en wees daar vastberaden over.
Nadat je hebt gevraagd wat je wil, beeld je dan in dat je het reeds hebt ontvangen. Leef in je verbeelding in de omgeving zoals jij je die hebt voorgesteld met de financiële middelen die je in je verbeelding tot je beschikking hebt. Doe dit echter niet als een dromer of iemand die leeft in een fantasiewereld, maar geloof en ervaar dat wat je je hebt verbeeld ook echt gerealiseerd is. Vervolgens uit je jouw oprechte dankbaarheid voor datgene wat je hebt ontvangen.

Dankbaarheid

Er is een wet van dankbaarheid die zegt, dat actie en reactie altijd gelijkwaardig zijn, in tegenovergestelde richtingen. Wat je geeft, ontvang je. Als jouw dankbaarheid continu en groot is, zal de reactie van de vormloze substantie sterk en continu zijn; de beweging van de dingen die je wil zal altijd jouw kant op gaan. Hoe meer je je gedachtes richt op dankbaarheid richting het Allerhoogste wanneer goede dingen je bereiken, des te meer goede dingen zul je ontvangen en des sneller ze zullen komen. De reden hiervoor is simpelweg, dat de mentale houding van dankbaarheid de geest dichterbij de bron brengt van waar alle zegeningen vandaan komen. Door dankbaarheid leef je dichter bij de essentie.
Daarnaast is er het geloof dat voortkomt uit dankbaarheid. De dankbare geest verwacht constant goede dingen en verwachting wordt geloof. Iemands reactie op dankbaarheid produceert geloof en elke golf van grote dankbaarheid vergroot het geloof.
Zonder dankbaarheid kun je makkelijk vervallen in teleurstelling, omdat je dan niet tevreden bent met wat er is. Door gevoelens te hebben van teleurstelling, zullen je gedachtes hiermee gevuld raken en zul je meer van soortgelijke situaties aantrekken. Aan de andere kant, door dankbaar te zijn en je enkel te concentreren op het beste, zul je ook het beste ontvangen. Wees daarom dankbaar voor al het goede wat naar jou toekomt en geef continu uiting aan jouw dankbaarheid.

Handelen op een bepaalde manier

Het is niet zo dat je enkel hoeft te denken aan wat je wil, waarna het ding vervolgens ontstaat in het luchtledige en op mysterieuze wijze naar je toekomt. Er zijn mensenhanden nodig om het ding te maken waar jij om gevraagd hebt. Om het in ontvangst te kunnen nemen, zul je jouw situatie zo moeten inrichten, dat je in staat bent om het te ontvangen. Het is dus nodig om te handelen.
Wat je ook doet, doe het nu. Ook al doe je nu niet het werk wat je wil, houd de gedachte aan de baan die je wil hebben, maar handel nu. Je kunt enkel handelen waar je nu bent. Je kunt dit niet doen in het verleden of in de toekomst. Het enige moment die je hebt is nu, daarom is het ook zaak dat je nu handelt.
Ga niet overwerken, ga niet stressen, probeer niet zoveel mogelijk te doen in een korte tijd. Het gaat niet om de hoeveelheid dingen die je doet, maar om de manier waarop je het doet. Het gaat om de kwaliteit, niet de kwantiteit. Als je heel veel dingen doet maar al die dingen zijn inefficiënt, dan leidt alles wat je doet tot een mislukking. Echter, als je alles wat je doet op een efficiënte manier doet, dan is het resultaat van jouw acties altijd een succes. Dit is onfeilbaar. Dit geldt tot in de kleinste dingen die je doet. Doe datgene wat je doet met heel je hart, met al je kracht en je volle bewustzijn. Verzuim niet om datgene te doen wat gedaan moet worden. Dit kan net hetgene zijn wat de deur opent tot grotere successen en door te verzuimen kan het zijn dat je het hele proces vertraagt. Doe wat gedaan moet worden op de beste mogelijke manier.

Je houding ten opzichte van anderen

De creatieve substantie werkt voor jou en voor iedereen. Als je rijk wordt, gaat dit niet ten koste van een ander. Jouw rijkdom betekent niet dat je daardoor een ander tekort doet. Rijkdom is voor ons allemaal en de rijkdommen in de wereld zijn onuitputtelijk, zowel in het zichtbare als in het onzichtbare. Weet dat er rijkdom is voor iedereen.
Je houding is creatief en niet concurrerend. Je wil geen macht over anderen hebben om rijkdom te vergaren en ook geen mens onderdrukken om zelf rijker te worden. Op deze manier sluit je je af voor de creatieve krachten die in hun natuur altijd gevend en creatief zijn en zo zul je jezelf afsluiten van de bronnen die naar jou toekomen. Stel je je daarentegen echter creatief op, dan zijn de mogelijkheden eindeloos en zul je rijk worden.
Als je iets verkoopt aan een ander, geef die ander dan meer gebruikswaarde dan de geldwaarde die je neemt. Stel je koopt het boek 'The Science of Getting Rich' en je betaalt hiervoor de prijs van het papier en inkt waarvan het gemaakt is. Als je vervolgens hierdoor rijk wordt, dan is de gebruikswaarde van dit boek veel groter dan kosten die je ervoor hebt betaald. Als je in een bedrijf zit waarin je niet meer geeft in gebruikswaarde dan de geldwaarde die je ontvangt, stop hier dan mee. Door meer te geven in gebruikswaarde dan de geldwaarde die je neemt, zul je bijdrage aan een betere wereld.
Ten slotte, geef andere mensen de indruk van vooruitgang. Door zelf te groeien en rijk te worden, doordat je de methodes in dit boek volgt, kun je het levende voorbeeld zijn voor aan andere mensen die rijk willen worden. Je geeft ze de indruk van vooruitgang.

Het experiment

De wetenschap van het rijk worden is een exacte wetenschap. Volg de principes uit dit boek en houd je niet bezig met andere theorieën of opvattingen die iets anders beweren. Tot op het moment dat je rijk geworden bent, richt je je enkel en alleen op dit boek. Andere zienswijzen zouden je enkel kunnen doen twijfelen en je van het geloof in de principes afbrengen, waardoor alles wat je in gang gebracht hebt teniet gedaan wordt. Alles wat je nodig hebt om rijk te worden staat in dit boek geschreven. Zie het als een wetenschappelijk experiment. Zet de principes die beschreven staan om in de praktijk, voer het uit, leef het tot op de letter en je zult ongetwijfeld rijk worden.
© 2014 - 2024 Justinalouise, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Secrets Of The Millionaire MindSecrets Of The Millionaire Mind'Secrets Of The Millionaire Mind' is de bestseller van auteur T. Harv Eker. Na dit boek bleef het niet stil en al gauw v…
Hoe word je rijk?Meer geld krijgen, dat wil iedereen wel. Maar hoe kun je dit voor elkaar krijgen? Het is nog lang niet zo makkelijk, maa…
Economie: WelvaartEconomie: WelvaartUitleg over de vraag: wat is economie? In dit artikel leggen we het derde antwoord uit: Economie is (oa) welvaart. Wat i…

Nederlander geeft rijkelijk aan goede doelenNederland telt zeer veel goede doelen. Onder een goed doel moet verstaan worden: Een doel van algemeen belang zoals dat…
Bronnen en referenties
  • WALLACE D. WATTLES (1910). The Science of Getting Rich. New York: Elizabeth Towne
Justinalouise (3 artikelen)
Gepubliceerd: 12-10-2014
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.