Mag ik mijn huurwoning verhuren op Airbnb?
Je huurwoning verhuren als je zelf op vakantie bent klinkt aantrekkelijk voor veel mensen. In Nederland bieden dan ook meer dan 11.000 mensen hun woning tijdelijk aan als vakantieadres op Airbnb; een site waar je je woning aan kunt bieden aan anderen tegen een vergoeding per nacht. Maar mag dit eigenlijk wel?
Airbnb
In 2008 werd Airbnb opgericht door Brian Chesky, Joe Gebbia en Nathan Blecharczyk. Op de site worden meer dan 300.000 woningen aangeboden in 190 landen. Inmiddels zijn er al meer dan 15 miljoen overnachtingen geboekt, wat Airbnb wereldleider maakt op het gebied van vakantieverhuur. Je huis aanbieden op Airbnb werkt vrij simpel; je maakt een aantal foto's van de aan te bieden woning, bedenkt een prijs, geeft de beschikbaarheid aan en schrijft wat informatie op over de woning. Vervolgens hebben geïnteresseerden de mogelijkheid om via de site een boeking te doen.
Mag ik mijn sociale huurwoning aanbieden op Airbnb?
Als je een sociale huurwoning hebt (huur lager dan €699,-) mag je in principe je huis tijdelijk onderverhuren. Hier zitten wel allerlei regeltjes aan verbonden. Zo mag je je woning niet bedrijfsmatig en structureel verhuren. Je sociale huurwoning aanbieden op Airbnb wordt gezien als Bed&Breakfast en is daarmee een bedrijfsmatige aangelegenheid. Je sociale huurwoning aanbieden op Airbnb mag dus niet. Je riskeert hoge boetes en loopt het risico dat je je huis wordt uitgezet. Wanneer je wel je sociale huurwoning mag verhuren is als je tenminste drie maanden naar het buitenland gaat of op de proef wilt gaan samenwonen. Maar ook dan is er altijd toestemming nodig van de verhuurder.
Wil je toch een zakcentje bijverdienen met het onderverhuren van je woning? Dan kun je erover nadenken om je woning te gaan delen met meerdere personen. Zo kun je samen de huurprijs delen. Mogelijk heeft dit wel weer gevolgen voor de huurtoeslag die je ontvangt en denk er aan dat je medehuurders dan ook bepaalde rechten op gaan bouwen. Ook mag je bijvoorbeeld één kamer van je woning onderverhuren aan een student. Ook hiervoor geldt dat toestemming nodig is van de verhuurder. Bijverdienen met inkomsten uit huur mag belastingvrij tot een bedrag van €4748,-.
Mag ik mijn vrije sector huurwoning aanbieden op Airbnb?
In principe mag je je vrije sector huurwoning tijdelijk onderverhuren. Hiervoor is wel altijd toestemming nodig van de verhuurder en in vele gevallen zal deze toestemming niet worden verleend. De reden dat verhuurders en niet zo blij mee zijn is omdat ze niet langer meer weten wie er in het huis verblijft. De kans op schade aan de woning wordt ook groter. Als de verhuurder wel toestemming verleend voor het tijdelijk verhuren van een vrije sector huurwoning, moet er ook nog aan een aantal andere eisen voldaan worden. Zo moet de woning brandveilig zijn, mag er maximaal 60 dagen per jaar worden onderverhuurd en moet er toeristenbelasting worden betaald.
Daarnaast moet je denken aan andere verantwoordelijkheden die je hebt als je een woning tijdelijk verhuurt aan toeristen. Zo kan het handig zijn een lijst te maken met belangrijke telefoonnummers in de buurt (bijvoorbeeld de huisarts). Daarnaast moet je huis veilig zijn voor zowel ouderen als kinderen. Denk er ook aan hoeveel mensen er maximaal in je huis kunnen overnachten, zodat er geen overbezetting plaatsvindt. En als je op vakantie gaat en je woning ondertussen aan diverse personen verhuurt, moet je nadenken over hoe je dat doet met het geven van de sleutel en het eventueel tussentijds schoonmaken van de woning.
Kortom, denk je erover je woning via Airbnb te verhuren? Heb je een sociale huurwoning? Dan mag het sowieso niet. Huur je een woning in de vrije sector? Vraag dan altijd om toestemming aan de verhuurder en lees je goed in!