Geld verdienen met fotograferen

Geld verdienen met fotograferen Wil je graag een zakcentje bijverdienen en houd je van fotograferen? Dan is stockfotografie echt iets voor jou! Tegenwoordig kan je makkelijk geld verdienen door het verkopen van stockfoto’s. In dit artikel lees je hoe dit in zijn werk gaat en wat stockfoto’s nou eigenlijk zijn.

Wat is stockfotografie?

Met stockfotografie, ook wel microstock genoemd, wordt het maken van foto’s voor verschillende commerciële doeleinden bedoeld. In plaats van een fotograaf in te huren, gebruiken de kopers (bijvoorbeeld tijdschriften) afbeeldingen van een speciale website, een stockbureau. Deze foto’s kan je niet alleen kopen, maar natuurlijk ook verkopen. Je hoeft geen professionele fotograaf te zijn om foto’s te verkopen, ook amateurfotografen kunnen hun werk verkopen. Met de juiste toewijding en motivatie kan iedereen foto’s verkopen op stocksites. Waarschijnlijk zie je stockfotografie elke dag om je heen, ze worden namelijk overal voor gebruikt, van reclames tot tijdschriften. Een stockfoto kan van alles zijn, een landschap, maar ook een modefoto. Grafisch ontwerpers, kranten, reisbureaus; ze hebben allemaal stockfoto’s nodig.

Wat heb je nodig om een start te maken?

Allereerst moet je gemotiveerd zijn om foto’s te maken, je moet er plezier in hebben. Het is eventueel handig om goede boeken over stockfotografie te lezen en je aan te melden op een forum met andere stockfotografen. Natuurlijk kan je goede foto’s maken met een compact camera, maar een spiegelreflex-camera maakt vaak wel foto’s van een betere kwaliteit. De Nikon D3100 of Canon EOS 650D zijn prima spiegelreflexcamera’s om mee te beginnen.

Om je foto’s te verkopen moet je je aanmelden bij één van de vele stockbureaus die we zo direct gaan benoemen. Bij sommige websites voor stockfotografie moet je eerst toelating doen om een account te krijgen bij de website. Dus zorg dat je je beste foto’s instuurt. Bij de toelatingen op de websites wordt er gekeken naar de kwaliteit en hoe commercieel de foto is, dit is erg belangrijk voor stockfotografie. De goedkeuring voor een account kan helaas een tijdje duren.

Waar kan je jouw stockfoto’s verkopen?

Er zijn verschillende websites waar je jouw foto’s kan verkopen. Sommige stockbureaus hebben zich gespecifieerd in een bepaald onderwerp, maar meestal zijn de stocksites algemeen van aard.

Shutterstock

Je kan het best beginnen bij Shutterstock, hier verdien je waarschijnlijk het meeste geld. Dit is het best verkopende stockbureau. Bij Shutterstock kan je je als verkoper gratis aanmelden. Voordat de foto’s worden aangenomen in de database, moeten ze worden goedgekeurd. Maar als je eenmaal bent aangemeld bij deze stocksite, kan je een onbeperkt aantal foto’s aanbieden.

iStockphoto

Een ander bureau is iStockphoto, de opzetter van de stockfotografie. De prijs per foto ligt hoger bij iStockphoto dan bij Shutterstock, maar bij Shutterstock worden er minder foto’s gekocht. Toch verdien je bij iStockphoto, vergeleken met de andere stocksites, relatief veel. Ook hier is een toelating voordat je een account krijgt. Helaas is het bij iStockphoto niet mogelijk om als starter meer dan 15 foto’s per week aan te bieden.

Dreamstime

Bij de stockwebsite Dreamstime is er geen toelating, maar om je foto’s bij deze stocksite te verkopen, moeten ze wel van goede kwaliteit zijn. Dreamstime is wat kleiner dan de vorige genoemde websites. Hier kan je als starter 20 foto’s per week aanbieden.

Fotolia

Bij een ander bureau, Fotolia, hoef je ook geen toelating te doen. Veel Nederlandse bedrijven doen zaken bij Fotolia en het bureau is kleinschaliger dan andere bureaus. Wat handig is, is dat je in plaats van dollars, wordt uitbetaald in euro’s. Ook is het fijn dat het aantal aan te bieden foto’s onbeperkt is.

123RF

123RF is een nieuw stockbureau, hier zal je minder verdienen dan bij andere stockbureaus, maar naar verloop van tijd kan de prijs stijgen. Ook hier is het aantal foto’s die je wilt aanbieden onbeperkt.

De Nationale Beeldbank

Als laatste de Nationale Beeldbank, dit is een stockbureau die alleen foto’s van Nederlandse onderwerpen verkoopt. Ook hier zal je niet zoveel verdienen in vergelijking met andere bureaus, maar toch is het een poging waard. De opbrengsten per foto liggen echter wel hoger, je verdient hier €3,99 tot €35 per foto.

Hoeveel kan ik verdienen met stockfotografie?

De prijs die je voor je foto’s krijgt, hangt af van de stocksite waar je je hebt aangemeld. Bij de ene site verdien je meer dan bij de andere. Het hangt er ook van af hoe groot de oplage is en wie de koper van je foto is. Als jouw foto voor een groot commercieel doel wordt gebruikt, levert het natuurlijk meer op dan een koper die het voor op zijn eigen blog gebruikt.

Stockfoto’s kun je op meerdere sites aanbieden, hierdoor heb je kans op een betere verkoop. Stocksites willen liever dat je voor één stockbureau kiest, natuurlijk alleen hun stockbureau. Als dit het geval is, kan de stocksite beelden leveren, die niet op andere stocksites te verkrijgen zijn. Je kan ervoor kiezen om je foto’s alleen aan één stocksite te verkopen, dan kan deze site je voortrekken, je krijgt een hogere opbrengst en meer aandacht. Toch is het aan te raden om je bij meerdere stockbureau ’s aan te melden, hierdoor kan je vaak meerdere foto’s verkopen en krijg je een hogere opbrengst. Stel dat je gemiddeld 1200 foto’s per maand verkoopt tegen 1 dollar per stuk, dan is $ 1200,- (lees: ongeveer 920 euro) per maand geen slechte opbrengst voor iets waar je in principe niets meer voor hoeft te doen. De foto’s staan immers online en worden automatisch verkocht. Zolang je actief blijft, zul je iedere maand gemiddeld meer gaan verdienen.

Hoe word ik uitbetaald?

Het is handig om aan te geven dat je een email wilt ontvangen van het stockbureau als je een foto verkocht hebt, zo houd je je verkopen goed bij. Uitbetalingen worden gedaan als je verkoop een bepaald bedrag heeft bereikt, dit ligt doorgaans tussen de 50 en 100 dollar. Alleen bij de Nationale Beeldbank is dit anders, hier betalen ze je per foto uit. Hoe je uitbetaald wilt worden kan je aangeven op de stocksite, één van de manieren is Paypal.

Tips voor goede stockfotografie

Om goede stockfoto’s te maken is een goede camera nodig, maar er zijn meestal geen eisen voor een bepaalde camera-uitrusting. Vaak wordt er bij stockfotografie gewoon gekeken naar de kwaliteit van de foto en niet met welk toestel de foto is gemaakt. Iemand die een goede (spiegelreflex)camera heeft, maakt vaak wel interessantere foto’s.

  • Zorg er voor dat je jouw foto’s indeelt in categorieën, zo kunnen kopers de foto sneller vinden en heb je meer kans dat je je foto’s verkoopt.
  • Als er personen zijn gefotografeerd heb je altijd toestemming van het model nodig, een modelrelease. En natuurlijk mag je alleen foto’s aanbieden die je zelf hebt gemaakt.
  • Je foto’s moeten gebruikt kunnen worden voor commerciële doeleinden, dit hoort bij de stockfotografie. Jouw werk moet dus commercieel zijn.
  • De foto moet correct belicht zijn, een goede scherpte en geen ruis hebben. Je kan de foto eventueel bewerken, maar overdrijf het niet.
  • Een andere tip is om de foto’s op groot formaat aan te bieden, veel stockbureau ’s willen jouw foto op verschillende groottes aanbieden en het is handiger om een groot formaat aan te bieden voor een betere kwaliteit.

Als je niet zo goed bent in het maken van foto’s, geef dan niet op. Veel stockbureaus verkopen ook illustraties, films en soms geluidsmateriaal.
© 2014 - 2024 Rowanblom, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Geld verdienen onlineGeld verdienen onlineGeld verdienen online, wie wil dat nou niet? Op het internet zijn meerdere mogelijkheden om geld te verdienen. Zo kun je…
Geld verdienen met foto's makenGeld verdienen met foto's makenVeel hobbyfotografen vragen zich af hoe je geld kunt verdienen met het maken van foto's. Er zijn verschillende manieren…

Geld verdienen met het verhuren van je autoGeld verdienen met het verhuren van je autoSteeds meer mensen kiezen ervoor om hun spullen te delen tegen een scherpe prijs. De verhuurder kan hiermee geld verdien…
Voor- en nadelen van crowdfunding voor ondernemersVoor- en nadelen van crowdfunding voor ondernemersCrowdfunding is al sinds 2000 erg populair, maar wint anno 2014 nog steeds aan populariteit. Crowdfunding is een methode…
Rowanblom (26 artikelen)
Gepubliceerd: 28-07-2014
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.