mijn kijk op

Andermans geld raakt ook eens op!

Andermans geld raakt ook eens op! Onze samenleving is een socialistische samenleving. Sommige mensen werken en andere mensen worden onderhouden van het geld van de werkenden. Daarnaast moet de werkende mens ook betalen voor ziekenhuizen, scholen, ambtenaren en andere hulpverleners, zonder dat hij daar zelf gebruik van maakt. Wanneer de regering het over bezuinigen heeft, hebben ze het eigenlijk over de werkende mens zoveel mogelijk geld afhandig maken. Dit kan niet eindeloos blijven doorgaan. Andermans geld raakt ook eens op.

De financiële positie van de werkenden in Nederland

Margaret Thatcher zei het al: “The problem with socialism is that you eventually run out of other peoples' money.” Aan het eind van de twintigste eeuw kon een gezin rond komen van één inkomen. Er gingen steeds meer vrouwen werken, maar dit was voor de extraatjes. Een keer meer op vakantie, een tweede auto of een duurder huis. Tegenwoordig is dit anders. In Nederland is een gemiddeld salaris € 1.500,= per maand netto. Hier kan een gezin met twee kinderen niet van rondkomen, dus is de vrouw verplicht om mee te werken. Dit is geen luxe meer, maar noodzaak. Dit geeft duidelijk aan dat de kosten van wonen, belastingen en levensonderhoud dramatisch zijn gestegen terwijl de lonen fors achterbleven. Inmiddels is een koopwoning onbetaalbaar geworden voor de starters op de woningmarkt, ook stijgen de huurprijzen terwijl de subsidies steeds minder worden. Zo wonen jongeren noodgedwongen langer thuis.

Toeslagen

Bovendien is het Nederlands belastingstelsel onnodig ingewikkeld. Door allerlei toeslagen en kortingen waar je als minima recht op hebt, is de kans groot dat gezinnen waarin beide partners parttime werken aan het eind van de maand meer overhouden dan gezinnen waarin de meest verdienende partner fulltime werkt. In dit geval loont werken dus niet, dankzij de nivellering. Dit blijkt uit een onderzoek verricht in 2017 door het Nibud in samenwerking met WOMEN Inc. In Nederland kennen we zorgtoeslag, huurtoeslag, kinderopvangtoeslag, het inkomensafhankelijk kindsgewonden budget, inkomensafhankelijke combinatiekorting, algemene heffingskorting, arbeidskorting en jonggehandicaptenkorting.

Belastingstelsel Nederland

Het Nederlandse belastingstelsel is zeer complex. Dit is zowel voor particulieren als voor bedrijven zo. De ingewikkeldheid van het Nederlandse belastingstelsel is een belemmering voor de handel, ondanks het feit dat de importbelastingen in Nederland zeer laag zijn.
Maar voor de inwoners van Nederland rijzen de belastingen de pan uit. Het toptarief voor de inkomstenbelasting in Nederland is extreem hoog.

Top 5 van de wereldwijde toptarieven inkomstenbelasting:
  1. Aruba 58,65%
  2. Zweden 56,6%
  3. Denemarken 55,4%
  4. Nederland 52% bij inkomens boven €56.491,=
  5. Spanje 52% bij inkomens boven €300.000,=

Verder wordt er in Nederland nog belasting op benzine gerekend (alleen Turkije en het Verenigd Koninkrijk kennen een hogere belasting op benzine), erfbelasting (successierechten, deze zijn in veel landen onbekend), omzetbelasting (BTW), wegenbelasting, vermogensbelasting (de hoogste ter wereld), overdrachtsbelasting, kansspelbelasting, motorrijtuigenbelasting, accijns (tabak, benzine, suiker en alcohol), afvalstoffenbelasting, energiebelasting, eigenwoningforfait (inmiddels 0,7 % over de waarde van de woning), leidingwater en grondwaterbelasting, forensenbelasting, toeristenbelasting, parkeerbelasting, hondenbelasting, precariobelasting, enz. enz.

Problemen door het digitaal tijdperk

De verzorgingsmaatschappij zoals wij die nu kennen verdwijnt langzaam maar zeker. Hierdoor zullen veel banen in de zorg en maatschappelijke ondersteuning komen te vervallen en moeten deze worden ingevuld door vrijwilligers. In 2040 zal 26,5% van de bevolking ouder zijn dan 65 jaar. Veel laaggeschoolde banen worden overgenomen door computers en robots, waardoor niet alleen de werkloosheid zal stijgen, maar ook de criminaliteit zal toenemen. Mensen die afhankelijk zijn van een uitkering kampen vaak met een laag zelfbeeld, een overvloed aan vrije tijd en veel onvrede. De overstap naar criminaliteit is dan snel gemaakt, zeker in onze maatschappij waarin normen en waarden ernstig zijn vervaagd. Wanneer wij op de ingeslagen weg blijven doorgaan zullen de economische en maatschappelijke problemen alleen maar toenemen, dankzij het onvermogen van het politiek systeem om adequaat te reageren op de veranderende samenleving. Tot nu toe heeft politiek Den Haag gekozen voor geld weghalen bij de burgers in plaats van het aanpassen van het beleid aan de veranderende samenleving, maar dit kan niet blijven doorgaan. Andermans geld raakt ook eens op!

Nivelleren kost iedereen geld

Zowel de hoogste als de laagste inkomsten profiteren van economische groei. Wanneer je de inkomstenverschillen tussen hoge en lage inkomens kleiner maakt gaat dit ten koste van de economische groei. Er verdwijnen banen door het nivelleren en mensen raken minder gemotiveerd om hard te werken en hogerop te komen door meer te studeren. Het levert qua inkomen namelijk niet veel meer op en waarom zou je als ouder veel geld investeren in een dure studie wanneer je kind als timmerman bijna net zoveel verdient? Nivelleren is niet meer of minder dan kapitaalvernietiging en gaat ten koste van de economische groei, dus uiteindelijk worden we er allemaal, arm en rijk, slechter van. "When free-markets become socialized unemployment becomes the norm."
© 2014 - 2024 Katinka900, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Middeling belasting: voorwaarden & middeling berekenenMiddeling belasting: voorwaarden & middeling berekenenBij een sterk wisselend inkomen kan het zijn dat u teveel belasting betaalt. Het is mogelijk om middeling van de belasti…
Armoede in de verzorgingsstaatVoedselbanken in Rotterdam, huisuitzettingen door huurschuld en alleenstaande moeders die het schoolgeld van hun kind ni…
Belasting terugvragen over 2020/'21: studenten en scholierenBelasting terugvragen over 2020/'21: studenten en scholierenWie in 2022 of 2023 te veel loonbelasting betaalt, kan de Belastingdienst vragen om een belastingteruggave inkomstenbela…
Belasting betalen over partneralimentatie in 2020 en 2021Belasting betalen over partneralimentatie in 2020 en 2021Partneralimentatie is voor velen een gruwel, maar voor wie recht heeft op alimentatie is dit vaak ook een belangrijke br…

De kredietstatus van de Amerikaanse staten en de EUDe kredietstatus van de Amerikaanse staten en de EUHoe zit het eigenlijk met de kredietwaardigheid van de staten in de VS? Is die vergelijkbaar met de landen van de Europe…
De kredietstatus van de EU-landen volgens S&PDe kredietstatus van de EU-landen volgens S&PIn 2002 hebben twaalf landen de euro als wettig betaalmiddel ingevoerd. Sindsdien is het aantal landen met de euro als m…
Bronnen en referenties
  • http://www.rtlnieuws.nl/economie/home/nederland-top-drie-internationale-handel
  • http://www.personeelsnet.nl/bericht/minder-werk-minder-geld-maar-wel-gelukkig/
  • http://www.bureaudriessen.nl/publicaties/Criminele%20jongeren%20aan%20het%20woord%20over%20vrienden,%20normen%20en%20waarden%20en%20de%20politie.pdf
  • http://www.nationaalkompas.nl/bevolking/toekomst/
  • http://www.telegraaf.nl/dft/geld/28296838/__Beiden_parttime_werken_voordeligst__.html
Katinka900 (661 artikelen)
Laatste update: 12-06-2017
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Mijn kijk op…' bevatten naast objectieve informatie ook een persoonlijke mening en/of ervaring.