mijn kijk op

Houd de economie in stand, ga naar de kleine ondernemer

De Nederlandse economie staat er op dit moment nog niet erg goed voor. Door naar de kleinere ondernemers te gaan in plaats van naar de mega bedrijven kun je misschien de economie een handje de goede kant uit helpen.

Inhoud


De Nederlandse economie staat er op het moment nog niet goed voor. Volgens velen ligt het aan het kabinet of aan Europa dat het niet goed gaat met Nederland. Toch is er ook een ander fenomeen dat sommige mensen veel zorgen baart: de Nederlander koopt steeds meer bij de grote winkelketens of online.

Waarom niet bij grote ketens?

Wat er gebeurt als de consument alleen maar bij de grote winkelketens of online koopt weet hij waarschijnlijk niet of hij denkt er niet over na. Het geld dat besteed wordt bij deze grote bedrijven gaat natuurlijk voor een groot deel naar het personeel. Wanneer dit een winkel hier in Nederland is kun je ervan uit gaan dat het geld dat het personeel verdient ook weer besteed wordt in de Nederlandse economie. Wanneer dit een webshop is, is het altijd nog maar de vraag waar het magazijn staat en of het geld dat je besteedt dus in Nederland blijft of naar het buitenland gaat.

Dit geldt natuurlijk ook voor de leveranciers waar de winkels inkopen. De grote winkelketens kopen al gauw in bij de grotere leveranciers overal ter wereld. Daarmee gaat weer een deel van je besteedde geld de hele wereld over maar blijft niet in Nederland. Als laatste is er natuurlijk de grote persoon die achter het bedrijf zit, en bij de erg grote bedrijven misschien wel meerdere personen. Deze mensen verdienen al bakken met geld en kunnen goed rondkomen. En dan is er weer de vraag, in welk land wonen deze mensen?

Waarom bij de kleine ondernemer?

Zoals misschien veel mensen wel weten hebben de kleine ondernemers het zwaar. Dit komt omdat ze slecht kunnen concurreren tegenover de grotere winkelketens vanuit het buitenland. Wat de consument snel vergeet is dat het kopen bij een lokaal bedrijf toch ook echt veel voordelen heeft. Zo kunnen deze mensen vaak veel meer adviezen uitbrengen omdat ze al jarenlang in het vak bezig zijn en vaak zelfs passie hebben voor hetgeen ze verkopen. Deze mensen kopen ook zelf hun spullen in en weten daarmee ook precies wat ze in hun winkel hebben en waarom.

Bij grote ketens is het maar de vraag of de verkoper ook echt weet wat hij je verkoopt. De ondernemers zijn veelal ook erg gebrand op goede service en kwaliteit. Dit betekent dat hij de consument niet met slecht functionerende artikelen de deur uit laat lopen en wanneer er klachten zijn zal dit over het algemeen netjes en snel opgelost worden. Voor klachten en problemen hoef je dan dus niet te bellen of mailen met een hoofdkantoor en eventueel dingen op te sturen. Waar het geld heen gaat dat je uitgeeft bij een kleinere ondernemer is natuurlijk wel duidelijk. Dat is veelal diegene die jou je spullen verkoopt.

Effecten

Wanneer je bij een kleinere ondernemer je spullen koopt heeft dit natuurlijk een effect. De ondernemer is natuurlijk erg blij dat hij een klant heeft gehad en wat geld verdiend heeft. Dit geld kan hij zelf goed gebruiken in tijden dat de economie nog niet goed loopt en hij moet concurreren tegenover al die mega bedrijven. Het geld dat hij verdiend heeft wordt natuurlijk voor een deel in zijn eigen huishouden gestopt en dus gewoon in Nederland besteed. Deze ondernemer kan van een ander deel van het geld zijn eventuele personeel betalen en weer inkopen doen. Deze inkopen gaan veelal toch bij de groothandels in Nederland, waardoor nog meer geld in eigen land blijft. Misschien heeft deze ondernemer dan ook nog zoveel verdiend dat hij een keer iets extra's aan zijn winkel kan vernieuwen, waarvoor hij waarschijnlijk een plaatselijk bedrijf inschakelt omdat hij weet dat deze mensen het ook moeilijk hebben. Wederom blijft het geld dus in de buurt. En misschien het allerbelangrijkste effect is nog wel dat de zaak van deze ondernemer kan blijven bestaan. Dat scheelt in de werkloosheid en deze persoon hoeft geen geld van de regering te hebben om zich te kunnen redden. Tevens is het lange termijn effect dat u over tien jaar nog steeds naar de kleinere ondernemer kunt voor uw spullen en niet naar de grote winkelketens moet omdat de kleinere ondernemer niet meer bestaat.
© 2013 - 2024 Lotte90, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat wil een investeerder weten?Wat wil een investeerder weten?Investeerders zijn van groot belang voor ondernemers die kapitaal nodig hebben. De onderhandelingen tussen ondernemer en…
In loondienst of zelfstandig ondernemerschapIn loondienst of zelfstandig ondernemerschapDe meeste zelfstandigen zouden niet meer anders willen. Eigen baas zijn geeft de volledige vrijheid om te doen waar u go…
Durfkapitaal, financiering voor de startende ondernemerDurfkapitaal, financiering voor de startende ondernemerAls startende ondernemer is het vaak moeilijk om de financiering rond te krijgen. Daarom is er voor startende ondernemer…
Btw- omzetbelasting startende ondernemerBtw- omzetbelasting startende ondernemerAls ondernemer heeft u ook te maken met de heffing van omzetbelasting of btw (belasting toegevoegde waarde). U int als o…

Wat is loonbeslag?Wat is loonbeslag?Wanneer je een rekening niet hebt betaald, kan een schuldeiser de rechter vragen om ervoor te zorgen dat je de rekening…
Regels voor internetbankierenPer 1 januari 2014 gelden er nieuwe regels voor internetbankieren voor particuliere klanten voor alle Nederlandse banken…
Lotte90 (14 artikelen)
Gepubliceerd: 12-12-2013
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Mijn kijk op…' bevatten naast objectieve informatie ook een persoonlijke mening en/of ervaring.