Zuinig thuis is geld verdienen

Zuinig thuis is geld verdienen Voor sommige mensen is het een sport, maar voor anderen is het pure noodzaak: bezuinigen. Niet alleen hier zijn de beste bespaartips. Ook op Nibud.nl, Eendubbeltjeopzijnkant.nl en Bespaartest.nl staan vele tips. 7000 euro per jaar besparen is mogelijk als je alle tips goed uitvoert.

Geen gordijnen voor de radiator

Let op dat er geen grote meubelen voor de radiator staan. En sluit de gordijnen 's avonds. Maar verzin wel een creatieve oplossing voor de gordijnen die voor de radiator hangen, want die blokkeren het warmtetransport naar de kamer.
Sluit alle tussendeuren.

Zuinig in huis is geld verdienen

Maak er een gewoonte van om alle deuren steeds achter je dicht te doen. Anders gaat de lucht circuleren: tocht, vocht en wind verlaagt de temperatuur. Zorg er daarom ook voor dat je brievenbus goed tochtvrij is, door er een bakje voor te timmeren, of er anders een speciale brievenbus of anti-tochtstrip op te monteren. Alleen deze bovenstaande tips besparen al 30% op je verwarmingskosten.

Warme lucht stijgt op

Doe je nog een deur naar boven dicht of nog veel beter een luik naar zolder dicht, dan bespaar je daarmee helemaal veel, want warme lucht stijgt omhoog. Dus de warmte gaat meteen door het trapgat tegen de nok van de zolder hangen en vermengt zich met de koude buitenlucht aan de andere kant van de dakpannen. Daar heb je in de woonkamer geen plezier van. Daarom is overigens je dak isoleren zo effectief. Je warmte kan niet verder omhoog. Is het te doen om een luik met tegengewichtje en een katrol te plaatsen in het trapgat of een eenvoudige deur onder of boven aan de trap, dan is dat een echte moneymaker.

Maak eenvoudig vakken met stilstaande lucht onder je vloer

Vloerverwarming is ook belangrijk, maar om een andere reden. Daar gaat het om de gevoelstemperatuur: ook al kleed je je nog zo warm, als je koude voeten hebt blijf je je oncomfortabel voelen. Zorg dus voor geïsoleerde vloer door in de kelder wat plastic tegen de vloer (het plafond van de kelder dus) te nieten. En dan nog wat stilstaande luchtcompartimenten plaatsen in speciaal warmte reflecterend folie en je hebt geen koude voeten meer. Je kan het spul kant en klaar kopen, maar ook zelf maken. En als je eenmaal warme voeten hebt, dan volgt de rest vaak vanzelf. Er is dan minder noodzaak om hoger te stoken.

Even ventileren is juist goedkoper

Slim ventileren op momenten dat je de warmte niet nodig hebt. Even vijf minuten voordat je s ochtends vertrekt naar je werk, studie of bakker. Je huis is toch nog koud van de nacht dus daar verlies je niet te veel warmte. Droge lucht is sneller warm dan vochtige lucht dus hou het bij. Zet de thermostaat standaard een graad lager. En je bespaart meteen 6 procent op je energiekosten. Een rendement van 6 procent op je investeringen op de beurs op jaarbasis is helemaal niet verkeerd. En thuis ook niet. Efficiënt je thermostaat een uur voor bedtijd te laten zakken naar 5 tot 9 graden lager het scheelt al gauw 20 procent op je stokkosten. Is je huis al heel goed geïsoleerd, dan kan je twee graden omlaag.

Een minuutje korter douchen

Een minuut korter douchen bespaart dubbel. Op het water en de energie om het water te verwarmen. Het scheelt honderd euro per jaar. Voor de handige slimmeriken onder ons: je kan een systeem verzinnen waarmee je warm douchewater opslaat in een koperen spiraal, die de warmte weer afgeeft aan een radiator. Als je het laat doen dan ben je per saldo veel duurder uit dan de opbrengst, maar het heet WTW. Dus Google WTW voor inspiratie.

Zoek de warmtelekken in je huis met een warmtelekscanner

Er zijn warmtegevoelige scanners te koop (onder andere bij Vereniging eigen huis) waarmee je in je huis de warmtelekken op kunt sporen. Wie weet is er ook al een handige app hiervoor. Je ziet de rode plekken oplichten. Dat zijn de plekken waar de warmte het meest weglekt. Zoals ramen, kieren, tochtplekken, deuren, brievenbussen, dakkapellen, sleutelgaten, muren, leidingen, kachelaansluitingen en daken.

De leiding inpakken

Warm water en cv leidingen geven uiteraard ook warmte af in je huis. En dat is mooi meegenomen. Maar niet als het onder een vloer of in een kast of in een ongebruikte kelder of gang is. Inpakken die leidingen en zo stuw je de warmte naar de plekken waar je het wel prettig vindt: den huiskamer. Reflecterend radiatorfolie achter je radiator plaatsen kaatst de warmte waar je die wilt. In plaats van de muur verwarmen, gaat de hitte nu naar jou.

Tot slot

Verdien en bespaar door wat eenvoudige tips die je jezelf zo kan aanleren. Je merkt er zelf na verloop van tijd niks van, want je bent er zo aan gewend. Leer het je huisgenoten ook aan, dat geeft dan meteen dubbel rendement. Zo bespaar je in no time een vette vakantie bij elkaar.
© 2013 - 2024 Marsrader, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Praktische tips voor besparen op energieverbruikPraktische tips voor besparen op energieverbruikEnergieverbruik is een grote kostenpost in elk huishouden. Toch kan je makkelijk geld besparen op energie door goed te l…
Leven als een vrekLeven als een vrekProberen zuinig te leven is een goed uitgangspunt. U kunt ook helemaal doorslaan door ook weer te besparen op de kosten…
Besparen op vloerverwarming in de winterVloerverwarming vereist toch een andere manier van bezuinigen dan de traditionele verwarming. Maar het kan wel. Zelfs in…

Zuinig en comfortabel in je eigen huis door bespaartipsZuinig en comfortabel in je eigen huis door bespaartipsKoude handen en koude voeten, en natuurlijk een koude gevoelstemperatuur voor je hele lichaam. Dat zijn de hoofdredenen…
Wat houdt de beslagvrije voet in?Wat houdt de beslagvrije voet in?Bij financiële problemen kan er beslag worden gelegd op het inkomen. De schuldenaar moet een maandelijks inkomen overhou…
Bronnen en referenties
  • Bespaartips van de Consumentenbond
Marsrader (26 artikelen)
Gepubliceerd: 11-11-2013
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.