De beste bespaartips op een rij

De beste bespaartips op een rij De crisis woekert voort. Eerst een hypothekencrisis, toen een bankencrisis, daarna een Kredietcrisis en nu een landencrisis. En straks een hyperinflatiecrisis wellicht. Het treft ons allemaal indirect of direct. Huizen zijn te duur en huren te hoog. Gemeentelijke kosten gaan elk jaar verder omhoog. En de energie- en waterrekeningen gaan ook steeds, net onopvallend, elk jaar met een klein stukje omhoog. Nooit omlaag als de olieprijs zakt, wel mee omhoog als de olieprijs stijgt. In sommige huishoudens stapelen de rekeningen zich torenhoog op. Weer in andere huishoudens is het al kwart over twaalf. De voedselbank is daar keiharde realiteit geworden. Hongerlijdende kinderen, die zonder eten naar school gaan. Net als in de Citrus landen. De schuld is in vele gezinnen niet meer te overzien. Het is een groot probleem en zelf bezuinigen is noodzaak.

De eindjes aan elkaar knopen

Bij andere gezinnen en huishoudens is het ook afzien, want in de nabijheid van nagenoeg iedereen leven wel bekenden die een te hoge hypotheek op twee inkomens hadden afgesloten. En nu een ervan door de aanhoudende malaise een baan kwijt is, en teruggevallen is naar bijstandsniveau, is het sappelen geblazen. Ze moeten de eindjes aan elkaar knopen, en zwaar de kosten terugdringen, want anders is er ook daar geen eten. Dit is ook in de Verenigde Staten bij zeer veel mensen een groot probleem. Er zijn nu volgens de officiële cijfers meer dan 49 miljoen mensen afhankelijk van de voedselbanken daar. En dan zijn er nog miljoenen mensen niet eens meer geregistreerd daar. Dat is de harde realiteit. Wat kan je nu al zelf doen om het vlot drijvend te houden tot de zilvervloot ooit weer binnenvaart.

Op is op

Bijna dertig procent van het inkomen wordt aan het huis gespendeerd en vijftien procent aan voedsel. Zeven procent aan warmte en licht en zeventien procent aan vervoer. De rest is ongeveer nog eenendertig procent en bestaat uit: gezondheid, hygiëne en zorg (zeven procent), ontwikkeling (acht procent) en kleding (zes procent). Dan blijft nog over sport en spel en de categorie overige, goed voor samen tien procent. Als je zelf gaat bezuinigen dan dien je eerst inzichtelijk te maken waar de grootste kostenposten liggen. Daar kan je dus ook de grootste winsten behalen met je bezuinigingsacties. Start vooral tijdig met je actieplan, want op is op. En als bij jou ook de schoen gaat wringen kan je maar beter zo snel mogelijk de realiteit onder ogen zien en beter maar gewoon beginnen.
Hier volgen de tips...

Schrijf de bedragen van de rekeningen op en bereken je maandelijkse kosten

Op al deze bovenstaande kostenposten kan je besparen. Je weet vaak niet eens wat voor kosten je maakt, want je hebt geen overzicht, dus aan de slag en je kunt meteen extra geld verdienen door minder uit te geven. Pas op met je prioriteiten. De Engelsen zeggen "Pennywise and Pound foolish", wat zoveel betekent als slim met centen en dom met euro's. Dus let op dat je de grootste uitgavenposten ook de hoogste prioriteit geeft. Pak al je rekeningen uit de doos. Wil je een beetje aangespoord worden omdat je geen zin hebt in saai bonnenwerk? Doe het nu! En pak dan meteen ook maar een A-viertje en een pen en schrijf de bedragen die op de rekeningen staan, die uit de schoenendoos tevoorschijn komen onder elkaar. In een kolommetje ernaast reken je uit wat die kosten per maand zijn. Dus een jaarabonnement van een tijdschrift dat 120 euro kost deel je door twaalf en komt dus in de kolom als 10 euro te staan. Zo heb je heel snel een heel simpel maar zeer effectief instrument in handen om je eigen uitgavenpatroon duidelijk in kaart te brengen.

Een voorbeeldje:
  • Abonnement 120 euro per jaar - 120/12 maanden= 10 euro per maand
  • Ziektekosten 324 euro per twee maanden - 162/2 maanden =162 euro per maand
  • Goede doel 200 euro per kwartaal - 200/4 kwartalen = 50 euro per maand
Enzovoorts.

Maak er een spel van

Zoek naar alle kosten die je maar kunt vinden. Maak er een soort paaseieren zoeken of ander leuk spel van. Waar kan je nog meer kosten vinden? Zie het als een uitdaging, een puzzel en geniet nu alvast van het goede gevoel dat je krijgt als je het straks al gedaan hebt.

Alle bonnen verzamelen

Bekijk ook je bankafschriften. Maar ook de bonnetjes van de supermarkt en alle andere bonnen van alle andere winkels. Heb je ze niet? Begin dan vanaf vandaag met ze te vragen bij de kassa en te bewaren. Tel nu vast alles bij elkaar op en je weet ongeveer wat je per maand aan kosten kwijt bent. Au, dat is even schrikken waarschijnlijk! Later komen er nog meer kosten bij, want de ervaring leert dat je die nog over het hoofd hebt gezien in het begin. Dus de lijst gewoon een beetje aanpassen nog, als je weer wat gevonden hebt.

Snoeien in de uitgaven

Nu kan je gaan snoeien. Dat kan alvast en elke euro is winst. Dus ga je nog meer geld verdienen, simpelweg door je kosten in kaart te brengen en te kijken wat je kunt missen en dan schrappen wat je niet echt meer echt nodig hebt. Het voordeel is dat je al weet dat als je dit nog nooit gedaan hebt er hoogstwaarschijnlijk hele hoge onnodige kostenposten zullen zijn. Die kan je beter nu meteen al schrappen, in plaats van op het moment dat het al bijna te laat is. Eerst bijvoorbeeld de abonnementen opzeggen en via een andere manier aan je informatie komen.

Kosten voor je mobieltje

Koop eens een prepaid telefoonkaart in plaats van abonnement. Daarmee verander je de mobiele telefoonkosten aanzienlijk. Je vaste aansluiting en die dure mobiele internet USB kunnen weg. Dat scheelt weer 70 euro per maanden. Let ook eens op de dure 0900 nummers. Zoek naar de alternatieve telefoonnummers om je bank of verzekeringsmaatschappij te bellen, in plaats van de dure 0900 nummers. Dat zijn de nummers die kan bellen vanuit het buitenland bijvoorbeeld.

Snel en meteen alles opzeggen

Dubbele verzekeringen afbellen en opzeggen. Zoek eerst uit welke verzekeringen dubbel zijn en schrijf een kort briefje met datum van opzegging en een verzoek om een schriftelijk bewijs van de opzegging te ontvangen. Het beste is om gewoon meteen met een pen en papier aan de slag te gaan, anders duurt het allemaal weer te lang. En dan loop je vast en van uitstel komt afstel. Dus doe het nu meteen en schrijf die brief. Doe hem in de envelop en een postzegel erop, loop naar de brievenbus en klaar is Kees.

Lagere dekking kan soms wel

Is de ziektekostenverzekering niet te uitgebreid? Kijk daar ook eens na. Pas wel op, dat je niks noodzakelijks wegdoet dat voor jou belangrijk kan zijn.

Goedkopere autoverzekering is makkelijk

Autoverzekering kan ook vast wat goedkoper. Even bellen en ze zetten de verzekering meteen voor je om aan de telefoon. Ook wel weer op eigen risico.

Stoppen met goede doelen

Goede doelen en loterijen. Jammer maar nu ben je eerst zelf aan de beurt. Doe alleen wat je kunt missen en waar je echt aan wilt geven. Dus niet meer die dure directeurssalarissen spekken met je giften.

Weg met dat dure extra internet abonnement

Regel internet, telefonie en digitale tv via een goede combinatie aanbieding, want die losse abonnementen zijn bij elkaar duurder in totaal. Wie weet kan je een deal bedingen om goedkoper een abonnement af te sluiten als je dat met een groepje doet. Kijk op internet voor die groepsinkoop faciliteiten. En gebruik internetdiensten zoals Groupon en Scoupy en anderen om korting te krijgen. Maar let op: elk koopje kost toch geld.

Alle beetjes helpen

Verlaag de bankkosten. Heb je verschillende rekeningen dan betaal je elke maand daar ook weer kosten voor. Alle kleine beetjes helpen en vormen samen wel een vette kostenpost. Bij het boodschappen doen vraag je vanaf nu altijd een bonnetje en lees die bon even terug. Leer het jezelf aan. Het is even wennen, maar sommige mensen doen het zelfs als hobby.

Dure consumptieartikelen niet meteen meer kopen

Leer bewuster en minder impulsief cds en dvd´s, lp's, kleding, gadgets en boeken te kopen. Daar is nog een hele grote slag te winnen. Kijk eens op Marktplaats, voordat je je laat verleiden door alle marketing trucs die in de winkels op je afgevuurd worden. Wacht als je iets in een impuls wilt kopen. Als je het de week erna nog steeds echt wilt, dan ga het alsnog kopen.

Conclusie

Dit zijn maar een paar kosten die omlaag kunnen. Er zijn nog heel veel meer zaken waarop je kunt bezuinigen. Waar het nu in dit verhaal over gaat is de bewustwording en de gedragsverandering, gepaard met een paar praktische tips. Ze zijn misschien wel het begin van een onbezorgde tijd, waar je je niet druk hoeft te maken over de hoge kosten en de lage inkomsten. Eenmaal op dit bewustzijn aangeland word je ook minder materialistisch en heb je meer vrije tijd en ruimte om leuke dingen te doen, zoals reizen, lekker genieten en uitstapjes.
© 2013 - 2024 Marsrader, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De voedselbank: hoe werkt het?De voedselbank: hoe werkt het?Steeds meer mensen komen onder de armoedegrens. Gelukkig zijn er instanties die je kunnen helpen, zoals de voedselbank.…
Geld besparen met kinderen: praktische tipsGeld besparen met kinderen: praktische tipsIs geld besparen of consuminderen (minder consumeren) met kinderen mogelijk? Marieke Henselmans, besparingsdeskundige ge…
Kleine besparingen hebben geen zinKleine besparingen hebben geen zinBesparen door iets goedkopere merken boodschappen te kopen heeft weinig effect. Consumenten focussen zich teveel op de k…
Praktische tips voor besparen op energieverbruikPraktische tips voor besparen op energieverbruikEnergieverbruik is een grote kostenpost in elk huishouden. Toch kan je makkelijk geld besparen op energie door goed te l…

Kind en topsport: wat kost het je?Kind en topsport: wat kost het je?Ouders willen natuurlijk het beste voor hun kinderen. Soms blijkt een kind zo goed te zijn in een sport dat hij of zij g…
Kosten eigen woningKosten eigen woningEen eigen woning kopen: de droom van velen. De hoogste kostenpost is de maandelijkse hypotheek die betaald moet worden.…
Marsrader (26 artikelen)
Gepubliceerd: 03-07-2013
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.