Hoe zoekt u een financieel betrouwbare aannemer?

Hoe zoekt u een financieel betrouwbare aannemer? Een financieel betrouwbare aannemer zoeken is lastig, maar noodzakelijk. Als u een aannemer vraagt hoe de zaken gaan, zal hij nooit zeggen dat het niet goed gaat, want dan graaft hij zijn eigen graf. Er gaat immers niemand in zee met een aannemer die toegeeft dat zijn bedrijf het hoofd moeilijk boven water kan houden. Als de door u gezochte aannemer echter tijdens de bouw failliet gaat, nadat u hem al een flink deel van het afgesproken bouwbudget hebt overgemaakt, hebt u zelf ook een probleem. U bent dan al een gedeelte van het geld voor de bouw van uw huis kwijt. De bouw met het overgebleven geld realiseren wordt dan een stuk moeilijker. Het is dus heel verstandig om voorzichtig te zijn bij de keuze van een aannemer.

Wees, vooral op financieel gebied, niet te goed van vertrouwen

Een fikse verbouwing of de bouw van een nieuw huis vergt een flinke investering. Vaak moet er een hypotheek voor opgenomen worden of steekt u al uw spaargeld erin. Het is dan ook heel verstandig om niet al te goed van vertrouwen te zijn bij het aanwerven van een u onbekende aannemer.

Een aannemer moet kunnen meedenken

De aannemer moet immers iemand zijn die meedenkt, fatsoenlijk werk levert, ordelijk is op de bouw en op een verstandige en milieubewuste manier omgaat met de geleverde materialen. Ook moet hij goed naar uw wensen luisteren en uitvoeren wat er op de constructieve berekeningen staat. Soms gebeurt dat niet en dan heeft de opdrachtgever, u dus, een financieel probleem. Komt de gemeente controleren en is er niet gebouwd volgens de tekening en berekening, dan kan de gemeente de bouw stil leggen tot alles teruggedraaid is. Naast dit alles moet de aannemer ook financieel betrouwbaar zijn. Dat laatste is echter moeilijker te controleren.

Vraag de aannemer naar referenties

Zoek allereerst een paar aannemers uit, waarvan u bij familieleden, vrienden en kennissen al goed werk gezien hebt. In elk geval hebben zij blijkbaar de vakkennis, die u verlangt. Vraag die mensen ook naar hun ervaringen tijdens de bouw of verbouwing. Hoe moest er betaald worden? Is er naderhand veel meerwerk gerekend? Kwamen de bestellingen op tijd? Lieten de medewerkers veel rommel achter die door de mensen opgeruimd moest worden? Waren er veel vertragingen en ga zo maar door. Op die manier komt u er ook achter hoe die aannemer met zijn klanten, en mogelijk met u, omgaat.

Luister goed naar de voorwaarden

Luister naar hun ervaringen met die aannemer en zijn contacten en vraag naar de manier, waarop de betalingen geregeld waren. Wilde de aannemer het hele bedrag vooruit, werd het bedrag in twee gedeelten betaald of in drie gedeelten? Normaal gebeurt dat namelijk in drie gedeelten: een gedeelte bij levering van de materialen, het tweede gedeelte bij het optrekken van de bouw en het derde gedeelte bij de oplevering van het werk.

Vraag een offerte voor de bouw bij twee of drie betrouwbare aannemers

De aannemer zal bij u thuis komen om tijdens een gesprek een goed beeld van de werkzaamheden te krijgen. Zorg dat daarbij alles besproken wordt en vraag meteen naar de betalingstermijnen. Laat deze ook op de offerte zetten. Op die manier hebt u straks een ondertekend document, waar ook de aannemer niet omheen kan. Bekijk die offertes goed, zodat u ook alle werkzaamheden erin hebt staan. Wat niet op de offerte staat, maar wel noodzakelijk is, zult u straks als meerwerk extra moeten betalen.

Hoe vergelijkt u de offertes en vooral ook de betalingstermijnen

Leg de verschillende offertes naast elkaar. Let niet alleen op goedkoop of duurkoop, want dat is geen goede graadmeter. Een aannemer die financieel in het nauw zit kan u voor een zacht prijsje willen “helpen” om zo de opdracht in de wacht te slepen, maar zal u later via allerlei argumenten en meerwerk toch vaak meer kosten dan u bij aanvang dacht.

Let op de materialen

Daarnaast loopt u het risico dat een bijna failliete aannemer vanwege de lagere prijs ook goedkopere materialen zal gebruiken om uw bouw te realiseren. Dat levert dan later sneller mankementen op, waar u niet op zit te wachten. Vergelijk de offertes dus op een verstandige manier en kijk vooral naar de te gebruiken materialen en de betalingsvoorwaarden.

Hoe zoekt u naar tekenen van financieel mismanagement bij een aannemer

Soms kunt u zelf al een ongemakkelijk gevoel krijgen tijdens een gesprek met de aannemer. Een aannemer die erop staat dat het hele bedrag van de bouw vooraf betaald moet worden “omdat hij alle materialen vooraf moet bestellen” is niet te vertrouwen. De materialen maken slechts een gedeelte uit van de kosten van de bouw. Die bestaat immers uit materialen, arbeidsuren en afwerkmateriaal. Een aannemer bestelt de benodigde materialen en krijgt deze betaald als ze bij u afgeleverd worden. Dat is het eerste gedeelte van de factuur.

Aannemers met financiële problemen

Een aannemer die het hele bedrag ineens wenst te ontvangen, heeft blijkbaar betalingsproblemen. Hij zal vermoedelijk met dat geld bijvoorbeeld een achterstallige rekening van zijn leverancier moeten betalen. Of hij daarna nog geld genoeg heeft om uw bouw af te maken, staat te bezien. U zou de eerste huiseigenaar niet zijn die met een half afgebouwd huis blijft zitten als de aannemer failliet gegaan is. Uw geld is dan echter weg en een andere aannemer kost opnieuw geld.

Banken, bedrijven en overheid krijgen het eerste uitbetaald bij een faillissement

Bij een faillissement krijgen immers de bank en de grote bedrijven het eerste hun geld. De eventuele kleine crediteuren, waar u dan onder valt, mogen de rest daarna verdelen. Meestal is er dan echter geen rest meer over en hebt u bij een faillissement samen met de anderen het nakijken.

Stel duidelijke vragen aan de aannemer

Vraag de aannemer welke projecten hij al heeft gedaan en vraag of u daar eens mag gaan kijken. Ga daar het liefst zonder de aannemer naar toe en vraag bij de bewoners van dat project naar de ervaringen met die aannemer en naar de financiële voorwaarden. Is alles goed verlopen dan hebt u in elk geval al wat meer zekerheid. Vraag de aannemer tevens of hij een website heeft en zo ja, kijk daar dan even goed op rond. Misschien ziet u daar nog een project, waar u gemakkelijk eens kunt gaan praten om verdere inlichtingen in te winnen.

Controleer of de aannemer aangesloten is bij zijn brancheorganisatie

Juist vanwege de nogal onoverzichtelijke bouw activiteiten zijn er per groep keurmerken en/of brancheorganisaties. Dat geldt zowel voor aannemers als voor elektriciens, schilders, klusbedrijven, dakdekkers, isolatiebedrijven, enzovoorts. Bouwbedrijven die hierbij aangesloten zijn, worden regelmatig getest. Dat geeft al een kleine extra zekerheid van kwaliteit.

Voordelen daarvan

Informeer daar altijd naar, want bij een bedrijf dat bij een van deze organisaties is aangesloten, bent u verzekerd tegen schade als een dergelijk bedrijf failliet gaat. Het werk wordt dan door iemand anders afgemaakt, waarbij u wel altijd in de gaten moet houden dat het zo afgewerkt wordt als u afgesproken had met de oorspronkelijke aannemer. Een risico is er echter altijd. Op internet zijn de meeste keurmerken en organisaties in de bouw gemakkelijk te vinden.

Wees voorzichtig met uw geld en let op de gebruikte materialen

Houd de voortgang van de bouw in de gaten. Let erop dat ook de vooraf afgesproken materialen gebruikt worden en niet een mindere soort. Het moet bijvoorbeeld geen goedkoop balkje zijn dat "de aannemer nog had liggen".U hebt er immers voor betaald en de afgesproken kwaliteit behoort dan ook geleverd te worden. Blijf in contact met de aannemer en zijn mensen. Op die manier merkt u het al snel mocht er iets niet goed gaan. Het is immers uw geld en uw project.
© 2012 - 2024 Cornelissens, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Bouwen of verbouwen: Werken met een aannemer (BE)Bouwen of verbouwen: Werken met een aannemer (BE)Bouwen of verbouwen kan op eigen houtje, maar in België besteed je de werken beter (gedeeltelijk) uit aan een geregistre…
Aannemers in de bouw vragen vaak uiteenlopende prijzenAannemers in de bouw vragen vaak uiteenlopende prijzenElke bouw of verbouwing heeft zijn prijs. Wie gaat bouwen of verbouwen zal van tevoren dan ook goed moeten informeren na…
Aannemers in AmsterdamAannemers in AmsterdamEr zijn een aantal specifieke dingen waar u op moet letten bij het kiezen voor een aannemer in Amsterdam. Omdat dit een…
Een aannemer inhuren? Zaken waar je op moet lettenEen aannemer inhuren? Zaken waar je op moet lettenVooral bij een wat grotere verbouwing is de kans groot dat je een aannemer moet inhuren. Maar waar begin je met zoeken?…

Maak het de inbreker zo lastig mogelijk om binnen te komenMaak het de inbreker zo lastig mogelijk om binnen te komenIn onze maatschappij zullen er altijd mensen zijn die azen op andermans geld en goederen. Niet iedereen is opgevoed met…
Een kind onterf je niet volledigEen kind onterf je niet volledigIn een testament kunt u aangeven wat uw wensen zijn met betrekking tot uw nalatenschap. Toch zijn er beperkingen gesteld…
Cornelissens (323 artikelen)
Laatste update: 10-07-2020
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.