Vanaf wanneer krijg ik AOW?

Vanaf wanneer krijg ik AOW? Vanaf 2013 gaat voor het eerst in meer dan 55 jaar de pensioenleeftijd omhoog. Per 1 oktober 2012 is besloten om de pensioenleeftijd per 2018 op 66 jaar te stellen. In dit artikel leest u vanaf wanneer u AOW gaat ontvangen. Ons pensioenstelsel is rondom de AOW opgezet. Via de werkgever kunnen wij een aanvullend pensioen opbouwen bovenop de bedragen die uitgekeerd worden vanuit de AOW. Per 2013 zal de leeftijd vanaf wanneer recht bestaat op AOW in eerste instantie verschuiven naar 65 jaar en één maand. De pensioenregelingen zullen hierop aangepast moeten worden. Het voordeel vanuit de pensioenregeling is dat de uitkerende fase wordt uitgesteld, waardoor de maandelijkse uitkering na ingang hoger zal zijn.

Onderstaande ingangsleeftijden zijn de leeftijden die vast zijn gelegd in oktober 2012. Dit wil niet zeggen dat deze leeftijden ook voor de toekomst gegarandeerd zijn. Het blijft namelijk wel afhankelijk van de wispelturigheid van de overheid.

  • In 2013 bestaat recht op een AOW uitkering vanaf: 65 jaar + 1 maand
  • In 2014 bestaat recht op een AOW uitkering vanaf: 65 jaar + 2 maand
  • In 2015 bestaat recht op een AOW uitkering vanaf: 65 jaar + 3 maand
  • In 2016 bestaat recht op een AOW uitkering vanaf: 65 jaar + 6 maand
  • In 2017 bestaat recht op een AOW uitkering vanaf: 65 jaar + 9 maand
  • In 2018 bestaat recht op een AOW uitkering vanaf: 66 jaar
  • In 2019 bestaat recht op een AOW uitkering vanaf: 66 jaar + 4 maand
  • In 2020 bestaat recht op een AOW uitkering vanaf: 66 jaar + 8 maand
  • In 2021 bestaat recht op een AOW uitkering vanaf: 67 jaar

Recht op AOW pas vanaf verjaardag

Tot april 2012 had u recht op een AOW uitkering vanaf de eerste van de maand waarin u 65 jaar oud werd. Sinds april 2012 is de ingangsdatum verschoven naar de verjaardag van de AOW-gerechtigde. Dit lijkt een klein verschil, maar kan wel een hiaat betekenen van bijna één maand. De gerechtigde die in het begin van de maand jarig is, zal er niet veel van merken. Indien de verjaardag pas eind van de maand valt, is er een gat waar rekening mee moet worden gehouden.

Verdere verschuiving van de AOW leeftijd

Zodra er een keer maatregelen zijn getroffen is de kans groter dat er nog een keer maatregelen worden getroffen. U kunt er nu dus nog niet vanuit gaan dat u per 2021 ook werkelijk op 67-jarige leeftijd met pensioen kunt. Mogelijk vallen de lasten van de AOW nog steeds zwaar tegen en is de leeftijd in de loop der jaren al verschoven naar een nog hogere leeftijd.

Is eerder met pensioen gaan nog mogelijk?

De mogelijkheid blijft om met 65 jaar met pensioen te gaan, maar daar zult u wel voorzieningen voor moeten treffen. U zult een vermogen moeten opbouwen om het gat te dichten tussen de gewenste pensioendatum en de pensioendatum waarop er recht bestaat op AOW en aanvullend pensioen. In het verleden was het mogelijk om hier de levensloopregeling voor te gebruiken, maar deze is grotendeels afgeschaft.

Hoogte van de uitkering uit de AOW

Per juli 2012 bedroeg de uitkering 756,39 per persoon (voor een paar het dubbele). Indien de partner nog niet de pensioenleeftijd heeft bereikt, bestaat er eventueel recht op een partnertoeslag. Deze partnertoeslag komt te vervallen per 2015. Voor een alleenstaande bedraagt de uitkering uit de AOW 1.085,63 bruto per maand.
© 2012 - 2024 Esmee, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Recht op (dubbele) kinderbijslagRecht op (dubbele) kinderbijslagDe kinderbijslag is een tegemoetkoming in de kosten van kinderen. Niet iedereen heeft recht op de kinderbijslag, wanneer…
Een spaarrekening voor het kindEen spaarrekening voor het kindAls ouder wil je dat je kind later niet start met een hele berg financiële zorgen wanneer het op eigen benen gaat staan.…

Een origineel kinderfeestje hoeft niet duur te zijnEen origineel kinderfeestje hoeft niet duur te zijnEen origineel kinderfeestje is best gemakkelijk te organiseren. Veel ouders zien er echter tegenop en weten niet goed wa…
Boekenbon; waar te koop en waar te besteden?Boekenbon; waar te koop en waar te besteden?Ben je op zoek naar een origineel cadeau of weet je niks om te geven? Met een boekenbon zit je altijd goed. Deze cadeaub…
Bronnen en referenties
  • http://blog.geld.nl/Pensioen/Berekenen-hogere-AOW-leeftijd-moeilijker-dan-gedacht.aspx
Esmee (672 artikelen)
Gepubliceerd: 10-10-2012
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.