Een origineel kinderfeestje hoeft niet duur te zijn

Een origineel kinderfeestje hoeft niet duur te zijn Een origineel kinderfeestje is best gemakkelijk te organiseren. Veel ouders zien er echter tegenop en weten niet goed wat ze met een stel kinderen van dezelfde leeftijd moeten aanvangen, maar er zijn mogelijkheden te over. Het is echt niet nodig om het feest duur te maken. Uw kind en ook de andere kinderen interesseert dat niets, als het feestje maar leuk is en alle uitgenodigde vriendjes en vriendinnetjes zich amuseren en er gebak, snoep en lekkere frietjes aanwezig zijn. Het wordt wat lastiger als de leeftijd van de kinderen tegen de puberteit aan zit. Zij zijn wat moeilijker te amuseren, maar ook dan zijn daar prijsvriendelijke oplossingen voor te verzinnen.

Een kinderfeestje buiten de deur is vaak duur

Wie geld genoeg heeft, houdt tegenwoordig het feestje vaak buiten de deur. U hebt dan natuurlijk het voordeel dat u na het feest geen afwas hebt en geen rommel hoeft op te ruimen. Daarbij hoeft u dan alleen maar te zorgen voor eventueel wat limonade en koek bij aankomst en voor vervoer naar de plaats van bestemming en weer terug.

Probeer vervoer met de andere ouders te regelen

Daarvoor kunt u dan een of twee ouders met een auto vragen om mee te rijden. Vraag die ouders wel of deze ook een inzittendenverzekering hebben. Het nadeel is dat een dergelijk feestje meestal meer kost dan een feestje dat thuis gegeven wordt. U kunt het echter zo duur maken als u maar wilt.

Mogelijkheden voor een origineel kinderfeestje buiten de deur

Die mogelijkheden zijn eindeloos. Vanaf een cowboyfeest in een boerderij, tot bowlen, een feest in een binnenspeeltuin of een restaurant, een indianenfeest, alles is mogelijk als u maar betaalt. Op internet staan genoeg gelegenheden en soorten feestjes, waar u uit kunt kiezen. Vaak worden de kinderen daar ook door het personeel beziggehouden en hoeft u er zelf niets meer aan te doen.

Verstopte reclame

Kinderfeestjes, zoals ze bij Mac Donalds gegeven worden, zijn tevens voor het restaurant een mooie manier om meteen reclame te maken en jonge klantjes aan zich te binden. Daarover zijn de meningen echter verdeeld. Zeker in de tegenwoordige tijd, waarin veel mensen bezig zijn met gezonde voeding en een duurzame samenleving.

Alternatieve en goedkopere kinderfeestjes thuis

Wie daar niet van houdt of niet wil meedoen aan de race om het beste en duurste kinderfeestje, heeft echter een aantal leuke alternatieven. Is uw kind vlak voor Sinterklaas, kerstmis, carnaval of Pasen jarig, maak er dan een feestje van in de richting van dat gelegenheidsfeest. Vaak genieten de kinderen daar extra van, vooral als het feestje helemaal in de sfeer van die gelegenheid gehouden wordt.

Limonade, gebak en soms frietjes

Kinderen houden van eten en drinken, maar hebben vaak geen idee van wat het kost. U kunt dan ook heel gemakkelijk van een cake een opgespoten taart met vruchten maken. Dat is niet moeilijk voor iemand die wat fantasie heeft. Snij de (eventueel zelf gebakken) cake overdwars doormidden en smeer er een lekkere jam op.

Slagroom of botercrème

U kunt er ook eerst slagroom op doen en daar dan wat jam overheen. Leg de twee plakken op elkaar en besmeer de bovenkant en zijkant met slagroom of botercrème. Beleg de bovenkant met verse vruchten en versier met toefjes slagroom of botercrème. Klaar is de taart!

Een origineel kinderfeestje in de carnavalstijd

Laat een carnavalskind in Limburg bijvoorbeeld op zijn of haar verjaardag een “zaat hermenieke” maken en trek daarmee de buurt in. Een “zaat hermenieke” is een orkestje (in de carnavalstijd in Limburg) dat geen pretenties heeft, maar wel in de maat probeert te spelen. De kinderen kunnen bijvoorbeeld verkleed naar het feest komen.

Na de eerste traktatie muziek maken

U trakteert hen eerst op limonade en gebak en geeft elk kind daarna een (oud) muziekinstrument, een paar pannendeksels, een deksel en een houten lepel, of een oude pan met een lepel om op te trommelen. Laat ze even, onder uw leiding, goed op een liedje oefenen. In optocht kunnen ze de buurt rondtrekken en hebben daarbij vaak het meeste plezier, vooral als er onderweg nog heel bekende liedjes bij gezongen worden.

Tegen Pasen kunt u samen een Palmpasen maken

Zo kunt u voor Pasen samen ook een Palmpasen maken, voor Sinterklaas kunt u een Pietenspel in elkaar zetten of elk kind een Pietenpet opzetten en zijn of haar pakje in de kamer laten verstoppen, waarna de jarige deze moet gaan zoeken. De anderen mogen alleen “warm” of “koud” roepen als de jarige in de buurt van zijn of haar pakje komt.

Rond de herfst en tegen Kerstmis een herfst- of kerststukje maken

Tegen de herfst en tegen Kerstmis kunt u met de kinderen, na een eerste ronde met limonade en gebak, herfst- of kerststukjes in elkaar knutselen die ze mee naar huis mogen nemen. In de herfst kunnen ze daar eerst in het bos of in de tuin de materialen zelf voor verzamelen. Daar krijgt u meestal een hele middag gemakkelijk mee om.

Verzamelen vinden kinderen leuk

Kinderen verzamelen meestal graag en zien na een korte uitleg al snel de dennenappels, eikels, kastanjes en ander bruikbaar materiaal snel liggen. Zorg zelf wel voor insteekmos, gebonden op een ondergrond van bijvoorbeeld een stuk boomschors, hout, of dikke tak, waarop elk kind naderhand zijn eigen stukje kan maken.

Picknicken met lekkers en spelletjes hoeft niet duur te zijn

Gezellig is ook het picknicken. Daar hebt u natuurlijk wel goed weer voor nodig. Woont u in de buurt van een speelweide, een bos met open plekken, een groot speelveld, of iets dergelijks, maak dan voor kinderen tussen de 6 en de 10 jaar een grote picknickmand klaar met allerlei lekkers en neem wat mee om te spelen, bijvoorbeeld een badmintonsetje, een kegelspel (en een platte plaat, waar ze opgezet kunnen worden) Jeu de Boules, enzovoort.

Rouleren met de spelletjes

Zijn er meer dan vier kinderen, laat deze dan rouleren met de spelletjes, zodat iedereen elk spel kan spelen. Neem bijvoorbeeld een eierwekker mee om de tijd aan te geven, dan wordt er ook niet geprotesteerd. Hou zelf de standen bij en laat dat niet de kinderen doen. Dat geeft anders soms problemen.

Een speurtocht hoeft niet saai te zijn

Een speurtocht is een leuk idee, maar kan alleen op een droge dag worden uitgevoerd. Maak van tevoren een wandeling in de omgeving en zet de tocht op papier uit. Laat de kinderen daarbij ontdekkingen doen en deze ook opschrijven. Zo kunt u bijvoorbeeld vragen opstellen als: hoe heet de straat waar jullie nu doorheen lopen? Ook de namen van planten, bomen, winkels, verkeersborden, enzovoort, kunnen gevraagd worden. Elk goed antwoord telt voor een punt.

Zet een speurtocht goed in elkaar

Het speurtochtblad geeft bijvoorbeeld alleen aan of de kinderen links- of rechtsaf moeten, maar geeft geen namen van straten of andere herkenningspunten. Verdeel de kinderen in groepjes, maar stuur wel bij elk groepje een volwassene mee en laat hen niet alleen gaan. Gewonnen heeft het groepje dat de juiste route gelopen heeft en alle vragen goed beantwoord heeft.

Spelletjesmiddag als het regent

Als het regent moet er altijd even iets anders georganiseerd worden. Maak er dan eens een spelletjesmiddag van. Na de limonade en taart en het uitpakken van de cadeautjes laat u de kinderen kiezen uit de spelletjes die u in huis hebt, zoals “stratego”, “Domino”, en wat u verder nog meer in de kast hebt liggen. Ook hier kunt u de kinderen onder leiding in groepjes laten spelen met het door hen uitgekozen spel. Houd wel toezicht, zodat u kunt ingrijpen als het mis dreigt te gaan.

Watje blazen komt bijna altijd goed aan

Op een tegelvloer of een gladde, houten vloer kunnen leuke spelletjes gehouden worden. Denk maar eens aan watje blazen, waarbij twee, drie of vier kinderen tegelijk vanaf een beginstreep op commando een watje over de grond naar de eindstreep moeten blazen. Kinderen van 6 tot 8 jaar vinden overigens het watje blazen nog steeds leuk.

Verstoppertje

Verstoppertje is een leuk spel voor wie een grote tuin met veel hoekjes heeft. Ook in een wat ruimer huis kan bij regenweer verstoppertje gespeeld worden.

Eigen hobby’s laten zien

Hebt u zelf een leuke hobby, laat de kinderen deze dan zien. Vaak vinden ze dat erg leuk. Zo vinden de meeste kinderen bijvoorbeeld een uitgebouwde spoortrein prachtig. Ook als u erg veel rails hebt en daar een losse baan van door de kamer legt met een paar transformatoren erbij en wat locomotiefjes, kunt u gemakkelijk een middag ermee kwijt.

Kinderen tussen de 6 en 12 jaar

Zeker als het kinderen tussen de 6 en de 12 jaar betreft en u er nog wat bouwdozen bijhaalt om stationnetjes te bouwen is daar wel een middag tijd mee te vullen. Zorg wel dat de baan van tevoren al klaar ligt en getest is, zodat u niet een uur kwijt bent met de installatie als de kinderen er al zijn.

Maak het kinderfeest niet te lang

Laat het feest niet te lang duren. Twee of drie uur is eigenlijk al voldoende. Houdt u het feest buiten de deur, dan kan het ook wel eens vier uur duren, omdat er nog heen en weer gereden moet worden. Duurt een feestje echter te lang, dan gaan de kinderen zich toch vervelen en eindigt het feest niet altijd op een prettige manier.

U stelt zelf de regels

Kinderen die bij u thuis te gast zijn, behoren zich aan uw regels te houden. Wilt u niet dat ze door het hele huis, inclusief slaapkamers rennen, leg dat dan ook rustig uit. Dat geldt ook voor het eten van taart, enzovoort. Wie iets niet op kan, laat het staan, maar mag er niet mee knoeien, zodat het op de grond terecht komt.

Een ongelukje is altijd mogelijk

Er kan natuurlijk altijd wel een ongelukje gebeuren. Er kan een glas limonade omvallen, of een bord stukvallen, maar als het geen opzet is, hoeft er ook niet gemopperd te worden en blijft de sfeer goed. Ruim wel alle dure en vooral erg breekbare spullen even op tot na het feest, want kinderen zijn nu eenmaal af en toe onbesuisd.

Kinderen moeten bezig gehouden worden

Alleen kinderen die zich vervelen worden op den duur lastig. Zolang ze bezig en geïnteresseerd zijn, zullen ze geen problemen veroorzaken. Houdt u het feestje thuis, zorg dan dat u er doorlopend bij bent. Liefst met twee volwassenen, want er moet immers ook wat gesnoept en gegeten worden, waarvoor u misschien af en toe de keuken in moet. Er moet echter altijd iemand bij de kinderen zijn die ze aan de gang houdt. Op die manier kan er niet veel fout gaan. Zo kan een kinderverjaardagsfeestje ook voor uzelf heel leuk zijn.

Voor uw kind is het feest heel belangrijk

Een kinderverjaardagsfeest is voor uw kind een heel belangrijk feest. Het kan zijn of haar vriendjes onthalen en dat versterkt de onderlinge, sociale band. Plan daarom het feestje ook zorgvuldig, zodat de complete tijd benut is en er geen open stukken tussen zitten.
© 2012 - 2024 Cornelissens, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Een goedkoop kinderfeestje organiserenEen goedkoop kinderfeestje organiserenKinderfeestje hoeven niet altijd duur te zijn. U kunt een goedkoop kinderfeest organiseren en het toch erg leuk maken vo…
Kinderfeestjes, binnen en buitenshuisEr is er een jarig hoera hoera, dat kun je wel zien......Het is toch een feest als je kindje jarig is. Een spannende dag…
De leukste spelletjes voor kinderen van 6 tot 10 jaarDe leukste spelletjes voor kinderen van 6 tot 10 jaarLeuke spelletjes voor binnen en buiten maken van elk kinderfeestje een groot succes. Kinderen in de leeftijd van zes tot…
10 goedkope ideeën voor een kinderfeestje!Het kan soms heel lastig zijn het geschikte idee te vinden voor een kinderfeestje voor uw kind. Het ene is te duur, het…

Huis terugtrekken uit de verkoop en wachten op betere tijdenPer oktober 2012 staan er maar liefst 265.000 huizen in de verkoop via Funda. Er worden steeds meer huizen in de verkoop…
Vanaf wanneer krijg ik AOW?Vanaf wanneer krijg ik AOW?Vanaf 2013 gaat voor het eerst in meer dan 55 jaar de pensioenleeftijd omhoog. Per 1 oktober 2012 is besloten om de pens…
Cornelissens (323 artikelen)
Laatste update: 28-01-2020
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.