Beleggen in bosgrond
Veel beleggers zijn geïnteresseerd in het beleggen in bosgrond. Er kan veel geld worden verdiend met het kopen en verkopen van bosgrond. Er zijn verder ook andere manieren hoe er geld kan worden verdiend aan de exploitatie van een fonds. Er zijn verschillende investeringsfondsen via welke u kavels kunt kopen. U kunt ook rechtstreeks beleggen op de beurs. Er zijn wel risico's verbonden aan het investeren in bosgrond, dus wees ook voorzichtig.
Er is veel belangstelling onder beleggers om te investeren in bosgrond. Beleggers zijn vooral geïnteresseerd in het kopen van bosgrond omdat het een stabiele belegging is. Dit bleek onder andere tijdens een geldbeurs die georganiseerd werd door de Belgische krant De Tijd. Veel beleggers hebben erg te lijden gehad onder de gevolgen van de Kredietcrisis. De instorting van de Amerikaanse huizenmarkt lag ten grondslag aan deze crisis. Als gevolg daarvan verloren banken veel geld. Verschillende van hen gingen failliet en andere banken moesten overeind worden gehouden door de verschillende overheden. De aandelenmarkt stortte in en beleggers verloren veel geld. Dit gebeurde opnieuw tijdens de Eurocrisis. Daardoor gingen beleggers op zoek naar alternatieven en kwamen onder andere bij bosgrond uit.
Kopen en verkopen van bosgrond
Er zijn verschillende manieren waarop er geld kan worden verdiend door het kopen van bosgrond. De eerste manier is doordat de prijs van de grond in de toekomst stijgt en met winst wordt doorverkocht. Het is meestal ruim van te voren bekend als een gebied als bouwgebied is aangewezen. Soms is het onduidelijk wanneer dat precies gaat gebeuren, maar het is zeker dat het op een bepaald moment gaat gebeuren. Wanneer u er vroeg genoeg bij bent kunt u de grond kopen en later met winst doorverkopen aan een projectontwikkelaar of overheidsinstantie. Vaak is het ook mogelijk om kavels in een bepaald gebied. Des te vroeger u er bij bent, des te goedkoper u de grond kunt kopen. Overheden zijn overigens ook niet gek en zullen ook in zo'n vroeg mogelijke fase de grond proberen te kopen. Soms kan het wel betekenen dat uw geld voor langere periode in de grond vast zit. Het kan soms gaan om periodes van tientallen jaren. Ook bestaat er het risico dat een project wordt afgeblazen. In dat geval heeft u de grond in uw bezit en het is lastiger om deze door te verkopen. Sommige beleggers blijven daarom liever actief op de beurs, omdat ze daar snel hun aandelen kwijt kunnen.
Geld verdienen aan bosgrond
Er zijn ook andere manieren om geld te verdienen aan het investeren in bosgrond. Er kan namelijk veel geproduceerd worden. Bomen produceren hars voor lijmen en de bomen kunnen gebruikt worden om hout van te maken. Er is een toenemende vraag naar bouwmateriaal en hout is een veel gebruikt materiaal. Deze vraag zal in de toekomst alleen maar verder toenemen vanwege de groeiende wereldbevolking en de toenemende welvaart in onder andere China en India. Het voordeel van bos is dat u zelf kunt bepalen wanneer u het kapt. U hoeft het bos niet kappen wanneer de houtprijs op dat moment laag is. Dit is anders bij landbouwproducten. Verder groeit een boom door wanneer u niet kapt, dus het kan zelfs meer geld opleveren als u langer wacht met kappen.
Beleggen in bosgrond
Er zijn verschillende manieren waarop er belegd kan worden in bosgrond. Op de beurs zijn er verschillende fondsen actief. De meeste banken hebben wel een bepaald groenfonds. Het aantrekkelijke van beleggen in duurzame fondsen is dat er geen belasting betaald hoeft te worden over de opbrengst. Een nadeel van beleggen op de beurs is wel dat de fondsen deels mee bewegen op de grillen van de financiële wereld. U kunt dus ook kiezen voor een particulier inlegfonds. Zorg er wel voor dat u voldoende helder heeft wat u doet. In het verleden is regelmatig gebleken dat fondsen niet de grote winsten konden waarmaken die zij beloofden. Er is vooral veel te doen geweest over zogeheten teakfondsen. Dit zijn fondsen die investeren in teakhout. Het grootste Nederlandse fonds ging failliet. De Autoriteit Financiële Markten (AFM) kondigde daarop een onderzoek aan naar de fondsen.