Is het mogelijk goud te maken?
Goud maken heeft mensen altijd gefascineerd en gedurende de hele menselijke geschiedenis is dit geprobeerd. In China begonnen ze hier al in het jaar 175 voor Christus mee. Sinds 1980 kunnen mensen dan ook daadwerkelijk goud maken. Eindelijk succes na alle voorgaande mislukte pogingen. Goud heeft zich door de jaren heen bewezen als een uitstekende belegging, omdat de koers weliswaar schommelt maar het goud zijn waarde blijft behouden.
Waar wordt goud gevonden?
In een rif in Australië werd de grootste klomp goud ooit gevonden. Deze klomp woog 235 kilo en bevatte 93 kilo puur goud. Ondanks dat we bij goudkoorts al snel aan Amerika denken zijn de grootste goudklompen altijd in Australië gevonden. Maar het meeste goud wordt gevonden in Zuid-Afrika, gevolgd door de Sovjet-Unie, daarna Canada en op de vierde plaats Australië. Jaarlijks wordt er ongeveer anderhalf miljoen kilo goud gevonden en hiervan wordt vijftig procent gevonden in Zuid-Afrika. Overigens wordt er beweerd dat er op de Zuidpool ook enorme hoeveelheden goud te vinden zijn maar het is zo goed als onmogelijk om dit van onder de dikke ijslaag te halen.
Goud in de geschiedenis
Goud is een edelmetaal wat al gebruikt werd door de Egyptenaren. We spreken voor het eerst over het gebruik van goud door de Egyptenaren in de 26ste eeuw voor Christus. Zij wonnen dit goud in goudmijnen. Ook de Azteken en Inca’s gebruikten goud. Het allerbekendste grote gouden object is waarschijnlijk wel het dodenmasker van Toetanchamon. Deze 'kindkoning' was waarschijnlijk zo'n negentien jaar oud toen hij stierf in 1323 voor Christus. Tijdens de goldrush trokken vanuit Europa vele mensen naar Amerika om daar goud te gaan zoeken. Ze vonden goudklompjes "nuggets", in de loop van riviertjes en stroompjes.
Goud maken
- Dit is iets wat de mens al eeuwen lang probeert. In China werd in 175 voor Christus het namaken van goud door alchemie al verboden. Eeuwen lang werden aan zwavel en kwik eigenschappen toegedacht waardoor ze waren om te zetten in goud. Alleen de wijze waarop was nog onbekend.
- Diocletianus, een Romeinse keizer, vervaardigde in het jaar 300 een decreet uit waarin stond dat alle boeken die gingen over de kunst van het maken van goud en zilver moesten worden verbrand.
- Nicolas Flamel leefde van 1340 tot 1418 en is de bekendste goudmaker. Deze man die ook beweerde de Steen der Wijzen te bezitten beweerde dat hij goud kon maken uit kwik. Nicolas Flamel was fabelachtig rijk, zodat het gerucht dat hij goud uit kwik kon maken grif geloofd werd. Maar in zijn tijd waren er tal van alchemisten die beweerden het geheim te kennen. In de Middeleeuwen had vrijwel iedere koning wel een alchemist in dienst die probeerde om goud te maken.
- Er zijn meer mensen die alchemistisch goud konden maken volgens overlevering. Denk bijvoorbeeld aan de lijfwacht van de prins van Oranje, Johann Helvetius (1625-1709).
- In 1980 is het met nucleaire fysica werkelijk gelukt om goud te maken. Dit gebeurde door Glen Seaborg (Nobelprijswinnaar) in het Lawrence Berkeley Laboratorium. Hier zette hij het element Bismut om in goud. Het is dus mogelijk, maar de wijze waarop is zo ineffectief en duur dat men het nut er niet van in ziet. De proef is dan ook nooit herhaald.
Waar komt goud vandaan
Goud is een zuivere stof, die bestaat uit één soort atomen. Het ontstaat uit kernreacties en is dus niet op aarde ontstaan. Het is waarschijnlijk ontstaat tegelijk bij het ontstaan van de aarde door een supernova-explosie. Wanneer de voorraad goud in de aarde is opgebruikt, wordt deze dus niet meer aangevuld. De enige plaats waar we dan nog goud kunnen vinden is in de ruimte, op andere planeten.
Investeren in goud
Doordat goud niet kan worden gemaakt, behoud het zijn waarde. Waarschijnlijk zal het zelfs steeds meer waard worden. Het is dus een goede zaak om in goud te investeren. Goud heeft ook door de jaren heen altijd zijn waarde behouden en zal dit ook blijven doen. Het is dus een waardevaste investering die vrijwel geen risico met zich meebrengt. Natuurlijk moet je wel altijd de waarde van goud in de gaten blijven houden.