Blijft goud in waarde stijgen?

Blijft goud in waarde stijgen? De goudprijs blijft maar stijgen. In een periode van elf jaar is de waarde ruim zes keer zo hoog geworden. Blijft goud in waarde stijgen? De topbelegger Waren Buffett heeft in februari 2012 gewaarschuwd voor goud, maar zijn mening is natuurlijk ook niet heilig. Of het verstandig is om in goud te stappen, moet de toekomst uitwijzen.

De waarde van goud is te hard gestegen

De waardestijging is dermate hard gegaan, dat er een keer een keerpunt moet komen. Daar zijn de deskundigen het wel over eens, maar wanneer gaat dat gebeuren? Op het moment dat de waarde van goud verdubbeld was werd ook al gezegd dat goud geen goede investering meer was, maar in de loop der jaren is de waarde nog een keer verdubbeld. Niemand kan met zekerheid zeggen in hoeverre het verstandig is om te investeren in goud.

Instapmoment is bepalend

Doordat vooraf niet duidelijk is hoe de waarde zich gaat ontwikkelen, blijft het een groot risico om in goud te stappen. Kiest u het onjuiste instapmoment? Dan kan de waarde van uw investering binnen een paar maanden zeer sterk gaan dalen. Goud is in het verleden ook gebruikt als alternatief voor beleggingen waar de beleggers geen vertrouwen meer in hadden. De afgelopen jaren ging het goed met goud, en slecht met de aandelenmarkt.

Kans op hoog rendement of een groot verlies

De verwachting is dat de waarde van goud hard onderuit gaat om het moment dat blijkt dat de groei uit gaat blijven. Beleggers zijn veel te bang om te laat weer uit hun investering te stappen. Aan de andere kant kan de waarde ook nog jaren blijven stijgen.

Speculeren met goud

Uitgaande van de sterke stijgingen van de waarde van goud, is het een speculatieve belegging om in te stappen. U hoeft geen te rendement verwachten van een paar procenten per jaar. Het zal namelijk hard blijven stijgen of fors gaan dalen. Dit maakt goud geen verstandige belegging voor de beleggers die weinig risico’s wenst te lopen.

Reden sterke stijging van de waarde

Naast het feit dat goud wordt gezien als een investering, stijgt de prijs ook door een grote vraag naar goud. In toenemende mate daalt het vertrouwen in diverse valuta, waardoor gezocht wordt naar een andere manier om vermogen in veiligheid te stellen. De euro wordt door de onzekerheden met Griekenland in 2011 als minder solide valuta gezien, en dat geldt voor meer munteenheden.

Moet ik gaan investeren in goud?

U zou een deel van uw belegd vermogen kunnen investeren in goud, maar u moet wel alert blijven. Zodra de prijzen gaan zakken, kan het verstandig zijn om uw investering zo snel mogelijk weer te verkopen. Waarschijnlijk zal de val namelijk groot zijn. Geen enkele investering blijft jaar na jaar stijgen, zonder een keer in een dip terecht te komen. De stijging kan nog jaren aanblijven, maar morgen kan de goudmarkt volledig inzakken. Door slechts een deel van uw geld te investeren, is de schade nog te overzien.

Zilver als alternatief

De afgelopen jaren is de waarde van zilver ook gestegen, maar zilver heeft de tempo van goud niet kunnen bijbenen. Laat u vooraf goed informeren, voordat u gaat investeren.
© 2012 - 2024 Esmee, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Goud belenen – direct contant geldGoud belenen – direct contant geldGoud belenen is interessant. Het levert direct contant geld op, ook al is de goudkoorts even voorbij. Zet uw goud om in…
Ontwikkeling van het geldstelselOntwikkeling van het geldstelselGoederen hebben dienst gedaan als ruilmiddel om de handel te versoepelen voordat de ontwikkeling van het geldstelsel ont…
Het verkopen van goudHet verkopen van goudSteeds meer mensen verkopen hun goud. Eén van de redenen daarvoor is de hoge goudprijs. Door de kredietcrisis zijn steed…
Geld voor je gouden sieradenGeld voor je gouden sieradenGoud is op dit moment een populaire middel om je geld in te beleggen. Andersom is er ook veel vraag naar goud en kun je…

Beleggen in vastgoed: Voordelen van onroerend goed beleggenHoewel de huizenprijzen dalen, of eigenlijk juist daarom, is beleggen in vastgoed of onroerend goed nu extra interessant…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Istara, Pixabay
Esmee (672 artikelen)
Gepubliceerd: 27-02-2012
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Beleggen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.