Beleggen in Canadese dollars
Steeds meer beleggers kopen Canadese dollars. Zij zijn namelijk op zoek naar alternatieven voor de reguliere aandelen. Veel beleggers verloren namelijk veel geld tijdens de Kredietcrisis. De Canadese dollar geldt als een relatief sterke munt. Dat komt weer doordat Canada veel waardevolle exportproducten heeft, zoals olie, goud en zilver. U kunt rechtstreeks beleggen in Canadese dollars door deze op de beurs te kopen en te verkopen of door een vreemde valutarekening te openen.
Er is een toenemende vraag onder beleggers naar de Canadese dollar. Beleggers zijn namelijk sinds de Kredietcrisis op zoek naar alternatieve vormen om in te beleggen. Zij komen daarbij onder andere uit bij de verschillende valuta. Wat is er aan de hand? Tijdens de Kredietcrisis stortte de Amerikaanse huizenmarkt in. Daardoor konden veel huizenbezitters niet meer aan hun hypotheekverplichtingen voldoen. Als gevolg daarvan raakte meerdere banken in de financiële problemen. Verschillende van deze banken gingen failliet of moesten door hun overheid gered worden. Wereldwijd gingen de aandelenkoersen onderuit. Beleggers verloren veel geld. De Kredietcrisis werd in 2011 gevolgd door de Eurocrisis. Daardoor verloren sommige beleggers opnieuw veel geld. Als gevolg daarvan zijn ze voorzichtiger geworden waar ze in investeren.
Beleggen in Canadese dollars
Het beleggen in valuta brengt minder risico's met zich mee. Dat betekent overigens ook dat de potentiële winstmarges kleiner zijn. Bij het beleggen in valuta betekent het dat als de ene persoon winst maakt er iemand anders is die verlies maakt. In het geval van beleggen in aandelen kan het makkelijk voorkomen dat iedereen verliest maakt. Als voorbeeld: persoon A belegt in Canadese dollars en gebruikt euro's voor de aankoop van deze dollars. Persoon B belegt echter in euro's en gebruikt Canadese dollars voor de aankoop van deze euro's. Als de koers van de Canadese dollar stijgt maakt persoon A dus winst en verliest persoon B. Beleggers moeten overigens wel rekening houden met transactiekosten. Iedere keer dat iemand een bepaalde valuta koopt of verkoopt brengt de bank of broker een klein percentage aan transactiekosten in rekening. Als dat eenmalig gebeurt vallen de kosten relatief gezien mee. Bij een actieve belegger zullen deze totale transactiekosten echter een stuk hoger liggen.
De economie van Canada
De Canadese dollar is al jaren een stabiele munt. Canada is bovendien een van de meest welvarende land. Canada heeft weliswaar te lijden gehad onder de gevolgen van de Kredietcrisis, maar het land heeft zich zeker ten opzichte van andere landen snel weer hersteld. Daardoor liep ook de werkloosheid niet te veel op. De koers van de Canadese dollar hangt nauw samen met de prijs van olie, de goudprijs en de zilverprijs. Dit komt omdat dit enkele van Canada's meest belangrijke exportproducten zijn. De vraag naar de Canadese dollar zal dus toenemen wanneer deze producten in waarde toenemen. Tussen 2008 en 2011 is de Canadese dollar ongeveer twintig procent meer waard geworden ten opzichte van de Amerikaanse dollar. Dat komt omdat de Verenigde Staten erg te lijden hebben gehad onder de gevolgen van de Kredietcrisis. De werkloosheid nam toe en de staatsschuld nam af. Ook profiteert de Canadese dollar van het afgenomen vertrouwen in de euro. Dat kwam omdat verschillende landen binnen de Eurozone in de financiële problemen kwamen en failliet dreigden te gaan. Daardoor verloren beleggers hun vertrouwen in de euro en belegden in plaats daarvan onder andere in de Canadese dollar.
Vreemde valutarekening openen in Canadese dollars
Er zijn verschillende manieren waarop er belegt kan worden in de Canadese dollar. De meest makkelijke manier is door direct Canadese dollars te kopen en te verkopen op de beurs. U hoeft daarvoor slechts een beleggersrekening te openen. Dit kan bij elke Nederlandse bank. Een andere mogelijkheid is door een vreemde valutarekening in Canadese dollars te openen. Soms is dit alleen mogelijk voor ondernemers die kunnen aantonen dat zij handel drijven met Canada. U kunt doorgaans een vreemde valutarekening openen bij in ieder geval de SNS Bank, de ING Bank, de Rabobank, de ABN-Amro en Aegon. Houdt er wel rekening mee dat er ook hier bij elke transactie beleggingskosten in rekening worden gebracht.