Aandelen: beleggen in Apple

Aandelen: beleggen in Apple Door te beleggen in aandelen van Apple kunt u veel geld verdienen. De koers van het aandeel is de afgelopen jaren namelijk snel in waarde toegenomen. Apple is een Amerikaans bedrijf dat onder andere de iPod, de iPhone en de iPad heeft ontwikkeld. Op die manier verdienen zij veel geld. Ook stroomt er veel kapitaal binnen via het programma iTunes en de verschillende Apple Stores. Het bedrijf kreeg veel aandacht in de media na het overlijden van oprichter Steve Jobs. Apple Inc. is een Amerikaans bedrijf. Het bedrijf is vooral bekend door de productie van computers en later de iPhone en iPad. De laatste jaren heeft het veel succes gehad en daardoor staat het aandeel van Apple erg in de belangstelling. Apple staat genoteerd op de beurs van New York. Apple is qua omzet en waarde een van de grootste bedrijven ter wereld. Het bedrijf werd op 1 april 1976 opgericht door Ronald Wayne, Steve Wozniak en Steve Jobs. Aanvankelijk hield het bedrijf zich vooral bezig met de ontwikkeling van Personal Computers. Aan het einde van de jaren zeventig leverde het een grote bijdrage aan de ontwikkeling en het gebruik van de computermuis. De techniek was al bekend, maar Apple was het eerste bedrijf die het succesvol implementeerde door de zeer gebruikersvriendelijke aanpak. Dit was ook wel nodig om tegenwicht te kunnen bieden tegen IBM, de belangrijkste concurrent. Ook hield Apple zich sterk bezig met de ontwikkeling van het GUI. Dit staat voor een grafische gebruikersomgeving. Apple zette onder leiding van Steve Jobs sterk in op gebruikersvriendelijkheid van haar producten. Aanvankelijk bracht Apple de Apple Lisa om de markt, maar later in 1984 kwam het bedrijf met de Macintosh. De grafische gebruikersomgeving van de computers van Apple kreeg de naam MacOS. Het bedrijf maakte in 1985 ook de gang naar de Amerikaanse beurs. Het aandeel deed het daar in het begin relatief slecht, maar begon zich rond 1987 te herstellen.

Geschiedenis van Apple

Apple ontwikkelde zich door en had verschillende kleine successen, maar aan dit alles dreigde in 1997 een einde te komen vanwege een dreigend faillissement. Het bedrijf kon slechts overleven met een investering van honderdvijftig miljoen Amerikaanse dollars van Microsoft. Microsoft is dus ook aandeelhouder in Apple. Het bedrijf, en de aandelenkoers van Apple, begon zich langzaam te herstellen. Een grote stap werd gezet met de introductie van de iMac in 1998. Het bedrijf profiteerde ook van de internethype, maar deze bubbel knapte in 2001 uit elkaar. Apple bleek echter stabiel genoeg en overleefde de crisis. Rond 2004 was het aandeel weer op het oude niveau.

Ontwikkeling van de iPhone en de iPad

Intussen was in 2001 al de iPod gelanceerd. Dit was een apparaatje waar digitale muziek op gezet en afgeluisterd kon worden. De iPod werd snel populair. In 2007 lanceerde Apple de iPhone. Dit was een smartphone, waarmee gebeld kon worden, waarop muziek afgespeeld kon worden en waarmee men toegang had tot het internet. Dit apparaat werd nog populairder dan de iPod en Apple verdiende er veel geld aan. In 2010 lanceerde zij de de iPad. Dit was een computer met een touchscreen. Door haar internetwinkel iTunes verkocht Apple onder andere muziek en applicaties voor haar verschillende producten. Op die manier stroomde er ook veel geld binnen. Ook heeft Apple verschillende stores waar alleen spullen van het bedrijf te vinden zijn. Een grote winkel is te vinden in New York, maar ook in Amsterdam is er een aparte Apple Store.

Beleggen in Apple

De koers van het aandeel explodeerde. In augustus 2003 was een aandeel bijvoorbeeld nog zeven dollar waard. Eind 2011 was het aandeel bijna vierhonderd dollar waard. Het bedrijf had wel kortstondig te lijden van de Kredietcrisis, maar de koers herstelde zich snel weer. Het bedrijf was in oktober 2011 volop in het nieuws door het overlijden van Steve Jobs, op dat moment CEO van het bedrijf. Hij werd ook gezien als het creatieve brein achter Apple. Eind 2011 waren experts voorzichtig met het doen van uitspraken of het verstandig is om te beleggen in Apple. Sommige beursvolgers zijn bang dat er een nieuwe bubbel is gecreëerd en dat de prijs van het aandeel deels is opgedreven door speculanten. Ook zouden wel erg veel beleggers hun toevlucht tot Apple hebben genomen. Dit zou deels komen omdat ze minder vertrouwen hadden in aandelen van andere bedrijven, omdat die in de voorliggende jaren veel van hun waarde hadden verloren.

Kopen en verkopen van aandelen van Apple

Het is voor Nederlandse beleggers vrij eenvoudig om het aandeel van Apple te komen. U moet daarvoor een beleggersrekening openen bij uw eigen bank. Dit is onder andere mogelijk via de Rabobank, de ING Bank, de ABN-Amro, de SNS Bank, Alex Vermogensbank, Binck Bank en Aegon. Daarmee heeft u ook toegang tot de Amerikaanse beurzen. Houd er wel rekening mee dat er transactiekosten in rekening worden gebracht bij het kopen en verkopen van het aandeel. De hoogte van deze transactiekosten verschillen per bank, maar bedragen doorgaans minimaal acht euro plus bijvoorbeeld een tiende procent van de waarde van uw aankoop. Houd daar dus rekening mee, zodat u niet voor verrassingen komt te staan.

Nieuw commercieel succes?

Apple had met de Ipad, Iphone en Ipod grote commerciële successen. Sindsdien zijn ze hard op zoek naar nieuwe producten waarmee ze net zo'n brede afzet kunnen creeëren. Dat probeerden ze bijvoorbeeld met de Iwatch, een horloge met een groot aantal functies, maar daarmee hadden ze toch minder succes dan gehoopt. Wanneer Apple er wel in slecht een nieuw commercieel succes te vinden, dan zal de aandelenkoers opnieuw naar recordhoogte stijgte. Wat dat betreft is dus verstandig om de ontwikkelingen van het bedrijf op de voet te blijven volgen.
© 2011 - 2024 Simcha, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat is iTunes Match?IPhone-fabrikant Apple lanceerde onlangs zijn muziekdienst iTunes Match. Wat is dit voor een dienst?
Beleggingen  beleggen in aandelenBeleggingen beleggen in aandelenBeleggen is een vorm van investeren waarbij winst behaald kan worden, mits de belegging op een juiste manier wordt uitge…
Veel geld verdienen - Beleggen in aandelenVeel geld verdienen - Beleggen in aandelenAls je op korte termijn veel geld wil verdienen dan is het wellicht een idee om je geld te gaan beleggen in aandelen. Ee…
Mede-Apple oprichter Steve Jobs: wie was Steve Jobs?Steve Jobs richtte het Amerikaanse elektronicabedrijf Apple mee op. Steve Jobs stierf op 5 oktober aan de gevolgen van k…

Beleggen in zilvermijnenBeleggen in zilvermijnenSteeds meer beleggers zijn de afgelopen jaren gaan beleggen in zilvermijnen. Het kan een zeer aantrekkelijke investering…
Wat is een staatsbon?De laatste twee maanden van 2011 verkeren de Europese landen in een ware Eurocrisis. Er worden discussies gevoerd over d…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Eelffica, Pixabay
  • http://nl.wikipedia.org/Apple_Inc.
Simcha (763 artikelen)
Laatste update: 13-12-2015
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Beleggen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.