Beleggen in zilvermijnen

Beleggen in zilvermijnen Steeds meer beleggers zijn de afgelopen jaren gaan beleggen in zilvermijnen. Het kan een zeer aantrekkelijke investering zijn. Dat komt omdat na de Kredietcrisis steeds meer beleggers op zoek zijn gegaan naar alternatieve manieren om geld te verdienen. Zij kwamen daarbij onder andere uit bij goud en zilver. De verschillende zilvermijnbedrijven staan genoteerd op financiële beurzen in Canada, Australië, de Verenigde Staten en Zuid-Amerika. Er is een toegenomen vraag naar het beleggen in zilvermijnen. Deze toenemende vraag gaat gelijk op met de toenemende behoefte onder beleggers om te investeren in goud en zilver. Wat is er aan de hand? Beleggers zijn na de Kredietcrisis op zoek naar goede alternatieven om hun geld in te beleggen. Aan de Kredietcrisis lag de instorting van de Amerikaanse huizenmarkt ten grondslag. Daardoor konden veel huizenbezitters hun hypotheek niet meer afbetalen. Daardoor raakten veel banken weer in de problemen. Verschillende banken gingen failliet en andere banken moesten door de verschillende overheden gered worden. Wereldwijd daalden op beurzen de aandelenkoersen. Beleggers verloren daardoor veel geld. De Kredietcrisis werd vervolgens ook nog een keer gevolgd door de Eurocrisis in 2011, waardoor sommige beleggers opnieuw veel geld verloren.

Stijgende zilverprijs

Goud en zilver wordt gezien als een betrouwbare belegging, omdat het door de eeuwen altijd een bepaalde waarde heeft vertegenwoordigd. Veel beleggers staken daarom hun geld in goud en zilver. De goudprijs en zilverprijs brak record na record. Dat trok vervolgens ook weer nieuwe beleggers aan waardoor de zilverprijs nog verder steeg. De zilvermijnbedrijven profiteerden hier van mee. Zij maken namelijk geen extra kosten voor het opgraven en verwerken van het zilver, maar ontvangen er tegelijkertijd wel meer geld voor. Ook kunnen zij niet veel meer zilver produceren, waardoor het aanbod gelijk blijft, maar de vraag wel fors toeneemt. Daardoor kunnen zij hogere prijzen ontvangen voor het zilver. Het beleggen in zilvermijnen kan daarom erg aantrekkelijk zijn.

Risico's van het beleggen in zilvermijnbedrijven

Tegelijkertijd is het belangrijk om te weten dat er ook risico's kleven aan het beleggen in zilvermijnen. Experts zijn namelijk bang dat er een nieuwe bubbel wordt gecreëerd. De stijging van de zilverprijs heeft ook speculanten aangetrokken die hopen hun zilver te verkopen op het moment dat de koers het hoogste punt heeft bereikt. Wanneer zij hun zilver verkopen gaat de koers dalen wat vervolgens andere bezitters er weer toe brengt hun zilver te verkopen. Daardoor zou de zilverprijs snel kunnen dalen. Daar komt bij dat zilvermijnen een nog groter risico lopen. Hun koers stijgt doorgaans twee keer zo snel als de zilverprijs, maar dat zal ook betekenen dat deze koers veel sneller zal dalen dan de zilverprijs. Er is sprake van een hefboomeffect.

Beleggen in zilvermijnen

Het is mogelijk om op de verschillende beurzen te beleggen in zilvermijnen. Verschillende banken, zoals de ING Bank, de ABN-Amro, Aegon, de SNS-bank en de Rabobank hebben ook speciale beleggingsfondsen. Veel zilvermijnbedrijven staat genoteerd op beurzen in Zuid-Amerika, zoals Chili, Bolivia, Argentinië en Peru. Deze beurzen zijn wellicht minder toegankelijk voor Nederlandse beleggers, maar er zijn ook zilvermijnen met noteringen op Amerikaanse beurzen. Coeur d’alene Mines en Silvercorp Metals zijn voorbeelden van bedrijven die genoteerd staat op de beurs van New York. Iedere Nederlander met een beleggersrekening kan doorgaans deze aandelen kopen. Ook staan er veel bedrijven genoteerd op de beurs van Mexico. Vanwege de burgeroorlog in dit land brengt beleggen daar wel extra risico's met zich mee.

Silver streaming company

Het bedrijf Silver streaming company verdient misschien nog wel aparte aandacht. Dit bedrijf heeft met verschillende mijnbouwbedrijven namelijk contracten gesloten dat zij de zilver opkoopt die als bijproduct wordt opgegraven. Voor deze bedrijven is dit gunstig omdat zij daardoor extra inkomsten ontvangen. Silver streaming company heeft het voordeel dat zij zelf niet hoeft te investeren in mijnbouw en is verzekerd van een vaste stroom zilver tegen een vaste prijs. Het bedrijf staat genoteerd op de NYSE en op de beurs van Toronto (Canada).
© 2011 - 2024 Simcha, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zilver inkoop & verkoop – de zilverprijsZilver inkoop & verkoop – de zilverprijsGeld verdienen met zilver kan heel eenvoudig zijn. De zilver inkoop en zilver verkoop doet goede zaken. Het oude zilver…
Zilver: de koop en verkoop van de American Silver EagleZilver: de koop en verkoop van de American Silver EagleEr kan goed geld worden verdiend met de koop en verkoop van de American Silver Eagle. De munt wordt uitgegeven door de A…
Zilverprijs, beleggen in zilverZilverprijs, beleggen in zilverWat is vandaag de koers, de grafiek en actuele prijs van het zilver? Zoals goud is ook zilver een edelmetaal dat beperkt…
Beleggen in zilver met de WisdomTree Physical Silver (ETF)Beleggen in zilver met de WisdomTree Physical Silver (ETF)Het WisdomTree Physical Silver is een tracker die de koers van zilver volgt. Wanneer een belegger aandelen WisdomTree Ph…

Beleggen in MongoliëBeleggen in MongoliëSteeds meer beleggers investeren in Mongolië. Het land maakt een snelle economische groei door en daardoor valt er veel…
Aandelen: beleggen in AppleAandelen: beleggen in AppleDoor te beleggen in aandelen van Apple kunt u veel geld verdienen. De koers van het aandeel is de afgelopen jaren nameli…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: OpenClipartVectors, Pixabay
  • http://www.beleggeningoudenzilver.nl/beleggen-in-zilvermijnen.html
Simcha (763 artikelen)
Laatste update: 08-12-2015
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Beleggen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.