Beleggen in Zwitserland

Beleggen in Zwitserland Zwitserland is een erg aantrekkelijk land om in te beleggen. Daar zijn meerdere redenen voor. De belangrijkste reden is misschien wel dat Zwitserland nooit is meegegaan met de euro, maar de eigen munt, namelijk de Zwitserse franc, heeft behouden. Ook het bankgeheim heeft bijgedragen aan het economische succes van de Zwitsers. Het is mogelijk direct te beleggen in Zwitserse bedrijven via de Zwitserse beurs, de SIX Swisse Exchange. Zwitserland is een erg aantrekkelijk land voor beleggers. De eerste reden is dat Zwitserland geen onderdeel uitmaakt van de euro. Zij heeft haar eigen munt, namelijk de Zwitserse franc. Veel Europese landen hebben te maken met de eurocrisis doordat bepaalde landen, zoals Ierland, Griekenland en Portugal, hun boekhouding niet op orde hadden. Dit heeft gevolgen voor de stabiliteit van de euro. Veel landen die het economisch gezien relatief goed doen, zoals Nederland en Duitsland, moeten de zwakkere broeders te hulp schieten. Tegelijkertijd verminderde de waarde van de euro. De onzekerheid daarover weerhoudt beleggers ervan om te investeren in deze landen. Zij zoeken dus andere landen om hun geld in te beleggen en komen onder andere uit bij Zwitserland.

Bankgeheim in Zwitserland

Er zijn in Zwitserland verschillende grote banken. Veel mensen hebben hun geld daar gestald. Dat komt omdat Zwitserland het bankgeheim kent. Het is dus aantrekkelijk om daar een geheime rekening te hebben om bijvoorbeeld de belasting te ontduiken. Het maakt de Zwitserse banken tegelijkertijd aantrekkelijk om in te beleggen. Er is wel onzekerheid over of het bankgeheim ook in de toekomst blijft bestaan. Verschillende keren hebben medewerkers van de banken al geheimen gelekt aan buitenlandse belastingdiensten. De Duitse belastingdienst betaalde een ex-medewerker van een Zwitserse bank een miljoen euro voor een cd met informatie over klanten die een geheime bankrekening hadden in Zwitserland. Tevens wordt er internationaal druk uitgeoefend op Zwitserland om hun bankgeheim op te geven. Dit staat nu ook in Zwitserland zelf ter discussie. Veel beleggers zullen hun geld terugtrekken als Zwitserland het bankgeheim opheft.

Beleggen in Zwitserse francen

De Zwitserse Centrale Bank (SNB) hield over 2009 en 2010 de rente laag, waardoor de Zwitserse franc in waarde toenam ten opzichte van andere landen. Toch bleef de Zwitserse economie weinig merken van de duurdere franc. Dit kwam omdat de wereldeconomie zich ook herstelde. De Centrale Bank verwacht dat de duurdere franc over 2011 wel gaat knellen en dat daardoor de export met een procent zal afnemen.

Beleggen in Zwitserland

Wie wil beleggen in Zwitserland heeft verschillende mogelijkheden. De eerste mogelijkheid is te beleggen in aandelen via de SIX Swisse Exchange, oftewel de Beurs van Zurich. Dit kan ook via Nederlandse banken als de Rabobank, ING Bank en ABN Amro. Het enige wat u daarvoor moet hebben is een beleggersrekening. Er zijn verschillende aantrekkelijke sectoren om in te beleggen, zoals de bankensector. Ook wordt er veel belegd in de horlogemakers Richemont en Swacht. Op de Zwitserse beurs zijn er verschillende bedrijven die het de afgelopen jaren goed deden, zoals Adecco, Zurich Financial Service en Nestlé. Een andere mogelijkheid is om zelf een bedrijf te beginnen in Zwitserland of desnoods samen te gaan werken met een Zwitser en een aandeel te kopen in een niets-beursgenoteerd bedrijf. Het is wel belangrijk dat u daarvoor de taal kent en de Zwitserse gebruiken, want daar wordt sterk aangehecht. In Zwitserland spreken ze onder andere Duits en Frans. Wanneer u zelf niet goed weet waar u moet beginnen kunt u contact opnemen met de Zwitserse Kamer van Koophandel. Deze kan u met de juiste mensen en personen in contact brengen.
© 2011 - 2024 Simcha, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Beleggen in Zwitserse frankenBeleggen in Zwitserse frankenSteeds meer mensen beleggen in Zwitserse franken. Dat komt omdat ze hun vertrouwen hebben verloren in aandelen. De Zwits…
Sparen in Zwitserse frank CHFSparen in Zwitserse frank CHFU kunt ook vandaag sparen in Zwitserse frank, omdat het moeilijk is om vertrouwen te houden in de euro. Sparen of belegg…

5 Tips voor veilig en minder risicovol beleggenAls je wilt gaan beleggen is het verstandig om je goed voor te bereiden en te weten hoe alles in zijn werk gaat op de be…
De prijs van zilverDe prijs van zilverZilver is een merkwaardig metaal. Tientallen jaren lang bleef de prijs praktisch onveranderd. Pas begin 2004 begon de pr…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Hans, Pixabay
Simcha (763 artikelen)
Laatste update: 26-10-2015
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Beleggen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.