Goudkoorts: is beleggen in goud zinvol?

Steeds vaker hoor je dat mensen beleggen in goud. Goud is immers behoorlijk waardevast en dus interessant in economisch onzekere tijden. De vraag naar goud blijft toenemen en de prijs van het edelmetaal bereikt ongekende hoogtes. Is goud een interessante belegging of is de goudkoorts maar van tijdelijke duur?

Omhoog en omlaag

Hoewel beleggen voor veel mensen toch vooral wat wegheeft van gokken, beweegt de koers van een aandeel zich vaak volgens vaste patronen. Je zou dus kunnen zeggen dat er een aantal ongeschreven regels zijn, die voorspellen hoe de prijs van een aandeel zich ontwikkelt. En de meest simpele regel is: een stijgende koers zal vroeg of laat gaan dalen. De prijs van goud is de afgelopen jaren alleen maar gestegen, al nam die groei in 2012 iets af. Nog nooit was de prijs van goud zo hoog. Is het dan niet naïef om te denken dat de koers van goud de toekomst nóg verder zal stijgen?

Waarde van goud

Om die vraag te beantwoorden, zullen we eerst even in de geschiedenis van goud moeten duiken. Lang geleden werd goud gebruikt als betaalmiddel. Het edelmetaal was namelijk duurzaam en dus geschikt als munt. Maar al dat goud op zak dragen, was zwaar. Daarom werd al gauw besloten om niet langer met fysiek goud, maar met bewijzen van goud te betalen. Op die manier ontstond uiteindelijk het betaalsysteem dat wij nu ook kennen. Met één groot verschil: de waarde van het briefgeld was gekoppeld aan de waarde van goud. Niet voor niets stond er op de dollarbiljetten: "In gold we trust".

Goud bleek niet eindeloos toereikend: het moest worden gewonnen in goudmijnen. Bij economische groei, was het dus niet mogelijk om zomaar geldbiljetten bij te drukken. Er moest immers voldoende goud aanwezig zijn om de waarde van die biljetten te kunnen dekken. Rond 1930 besloten verschillende landen, waaronder Amerika, om de waarde van goud los te laten. De tekst op de dollarbiljetten moest het met één letter minder doen: "In God we trust".

Psychologie

Je zou kunnen zeggen dat de waarde van goud voor een groot deel bepaald wordt door de geschiedenis. Behalve als grondstof voor luxeartikelen zoals sierraden, wordt het edelmetaal relatief weinig toegepast in de industrie. Als zuiver metaal is het onbruikbaar, waardoor het moet worden gemengd met andere metalen. Goud heeft weliswaar een aantal nuttige eigenschappen, maar door de extreem hoge prijs, wordt in de industrie vaak uitgeweken naar andere metalen zoals koper of - het veel goedkopere - zilver. Het lijkt erop dat goud vandaag de dag nog steeds als waardevol wordt gezien, omdat het men vroeger een hogere status verschafte.

Angstbelegging

Beleggen in goud is volgens sommige beleggers een 'angstbelegging'. De geschiedenis leert namelijk dat de grondstof in waarde stijgt in economisch onzekere tijden. Het is onduidelijk hoe lang die economische onzekerheid nog aanhoudt. Sommige economen denken zelfs dat de economische recessie reeds voorbij is. Dat blijft natuurlijk allemaal koffiedik kijken. Net als de koers van goud - of elk ander beleggingsproduct.

Goud mag dan wel een historisch hoge waarde hebben, het is onwaarschijnlijk dat dat zo blijft. Waarschijnlijk is het een kwestie van tijd voordat de aantrekkende economie die prijs flink doet dalen. En dan zou het ook nog kunnen dat beleggers ineens het licht zien en massaal gaan beleggen in zilver: een grondstof die stukken goedkoper is dan goud, maar op dit moment enorm veel wordt toegepast in digitale apparaten, zonnepanelen en de medische wereld. Hoe dan ook, niemand weet wat er gaat gebeuren. Al moeten mensen zich vroeg of laat toch gaan afvragen wat de échte waarde van een product is.
© 2013 - 2024 Sjorsie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Beleggen in sieraden en juwelenBeleggen in sieraden en juwelen kan een interessante investering zijn. Met name sieraden van hoge kwaliteit, gemaakt doo…
Goud & wie in de wereld heeft het meeste goudGoud & wie in de wereld heeft het meeste goudGoud kan steeds meer waard worden door een toenemende vraag naar goud. Dat geldt voor uw gouden sieraad, maar ook voor d…

Beleggen in NigeriaBeleggen in NigeriaNigeria is een aantrekkelijke beleggingsmogelijkheid. Het land heeft de grootste bevolking van heel Afrika en daardoor v…
Beleggen in manuscriptenBeleggen in manuscriptenEr valt goed geld te verdienen met het beleggen in oude manuscripten. Dat komt omdat die jaarlijks meer waard worden. Vi…
Bronnen en referenties
  • Begin met beleggen (datum publicatie onbekend). "Beleggen in goud". Geraadpleegd op 22 februari 2013, http://www.beginmetbeleggen.com/waarin-kan-ik-beleggen/beleggen-in-goud/
  • Wikipedia (13 februari 2013). "Gouden standaard". Geraadpleegd op 23 februari 2013, http://nl.wikipedia.org/wiki/Goudstandaard
  • Inberg, N. (21 februari 2013). "Gold Is Out Of Fashion". Geraadpleegd op 23 februari 2013, http://seekingalpha.com/article/1210541-gold-is-out-of-fashion
Sjorsie (8 artikelen)
Laatste update: 24-02-2013
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Beleggen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.