Goudhandel: Inkoop van goud

Goudhandel: Inkoop van goud Mensen kunnen veel geld verdienen door gouden voorwerpen die ze hebben liggen te verkopen aan de goudhandelaar. De goudprijs is de afgelopen jaren fors opgelopen. Daar zijn verschillende redenen voor. Een reden is dat beleggers veel vertrouwen hebben in goud omdat het niet kan vergaan. Een andere reden is dat de vraag naar goud fors is toegenomen. De goudhandelaar koopt uw goud graag in. De afgelopen jaren is de prijs van goud snel gestegen. Daar zijn verschillende redenen voor. Een van de redenen is dat beleggers steeds minder vertrouwen hebben gekregen in het beleggen in bedrijven. Dat komt omdat de koers van bedrijven sterk op en neer gaat en er dus altijd een zeker risico is. Zeker na de kredietcrisis is het vertrouwen in beleggingen op de beurs fors afgenomen, met name onder particuliere beleggers. Goud is juist een vaste grondstof en heeft altijd een bepaalde waarde gehad. Daar komt bij dat goud niet kan vergaan en dus ook altijd wel een bepaalde waarde zal houden. Ditzelfde geldt overigens ook voor zilver.

Goudprijs

Een tweede reden waarom de goudprijs de afgelopen jaren zo snel is gestegen is omdat er steeds meer vraag naar is, terwijl het aanbod niet per se toeneemt. De landen die het meeste goud uit de mijnen halen, zoals Zuid-Afrika, kunnen niet veel meer produceren. Met name door de toegenomen welvaart in Azië is de vraag naar goud ook fors toegenomen. De middenklasse in landen als China en India is economisch zelfstandig geworden en willen hun welvaart ook laten zien naar buiten toe, bijvoorbeeld door het dragen van gouden sieraden. Dan is het wet van vraag en aanbod. Als er meer vraag is en het aanbod beperkt is, dan kan er meer gevraagd worden voor een product.

Beleggen in goud

Een laatste reden waarom de goudprijs zo snel is gestegen is dat er sprake is van veel speculatie. Beleggers die gaan voor kortetermijnsuccessen zijn de afgelopen jaren veel meer geïnteresseerd geraakt in grondstoffen. Dat komt omdat het idee dat grondstoffen op een gegeven moment op kunnen raken steeds actueler aan het worden is. Speculanten kopen daarom massaal goud op om dat weer te verkopen op het moment dat de prijs hoog is. De laatste jaren heeft de goudprijs record na record gebleven. Mogelijk is er sprake van een bubbel, maar zolang deze niet knapt merken beleggers er weinig van en is er voor hun niks aan de hand.

Inkoop van goud

De oplopende goudprijs zorgt er wel voor dat veel goudhandelaren graag gouden voorwerpen en sieraden van bedrijven en particulieren inkopen. Veel mensen hebben bijvoorbeeld nog wel gouden sieraden liggen waar ze niet zoveel mee doen en brengen dit dan naar een inkoper. Deze kijkt om hoeveel karaats het gaat en bepaald een prijs. Vervolgens worden de voorwerpen meestal omgesmolten in goudbaren en weer doorverkocht. Zowel de goudhandelaar als de verkoper verdienen hier dus best een aardig bedrag aan.

Inkoop van goud in Nederland en België

In Nederland zitten de meeste goudhandelaren in Amsterdam. Ook in Haarlem en Hoorn zitten bekende goudkopers. In België is de plek met de meeste goudhandelaren Antwerpen. Het kan voordelig zijn op bij verschillende handelaren langs te gaan en dan diegene te kiezen die beste prijs voor uw goud biedt. Iemand die ook bekend is en veel geld verdient met de inkoop en vervolgens weer verkoop van goud is de Willem Middelkoop. Sinds 2010 bestaat ook PostalGold. Dit is een bedrijf waarnaar toe u uw goud kunt opsturen per post. Zij bepalen de waarde en dan kunt u er voor kiezen het goud al dan niet aan hun te verkopen.
© 2011 - 2024 Simcha, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Goud kopen voor gevorderden en beginnersGoud kopen voor gevorderden en beginnersU wilt alles weten over goud kopen en verkopen voor beginners en gevorderden. Waar kunt u goud kopen, tegen welke waarde…
Goud & wie in de wereld heeft het meeste goudGoud & wie in de wereld heeft het meeste goudGoud kan steeds meer waard worden door een toenemende vraag naar goud. Dat geldt voor uw gouden sieraad, maar ook voor d…
Zilver inkoop & verkoop  de zilverprijsZilver inkoop & verkoop de zilverprijsGeld verdienen met zilver kan heel eenvoudig zijn. De zilver inkoop en zilver verkoop doet goede zaken. Het oude zilver…
Goud en gouden sieraden verkopenGoud en gouden sieraden verkopenCash geld krijgen voor gouden sieraden is eenvoudig, er is niets moeilijks aan en dat maakt goud interessant. Maar wat i…
Bronnen en referenties
Simcha (763 artikelen)
Laatste update: 26-10-2015
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Beleggen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.