Beleggen in India

Beleggen in India India wordt een steeds aantrekkelijker land om in te beleggen. De rendementen van het land zijn zeer hoog. Toch ontwikkelt het land zich op economisch gebied minder snel als buurman China. Tegelijkertijd biedt het land nog tal van kansen. Direct beleggen op de beurs van India is niet mogelijk. Het is wel mogelijk om geld in fondsen te investeren die vervolgens op hun beurt wel direct beleggen in India. India is een steeds aantrekkelijker land aan het worden voor westerse beleggers. De effectenbeurzen in India hebben over 2010 een groei van meer dan vijftig procent laten zien. Daarmee staat zij in de wereldwijde top van aandelenmarkten. De toegenomen aandacht voor India past in een patroon. Samen met Brazilië, Rusland en China wordt India ook wel aangeduid als de BRIC-landen. Dit zijn landen die vanuit zich vanuit een achtergestelde positie langzaam ontwikkelen tot een economische grootmacht. Dat betekent ook dat er voor beleggers veel geld te verdienen is. Voordat India dat punt bereikt heeft is er overigens nog wel enige tijd te gaan.

Beleggen in India

India heeft zich tot nu toe bijvoorbeeld veel minder snel ontwikkeld als een land als China. Tegelijkertijd heeft India wel veel voordelen die zij beter zou kunnen uitbuiten. Zo heeft India een ideale bevolkingspiramide. Er zijn veel jongeren. Dat betekent dat er veel arbeidskracht is en dat er op de korte termijn veel minder kosten gemaakt hoeven te worden met betrekking tot het pensioenstelsel. Een ander voordeel is dat het gemiddelde opleidingsniveau in India ook snel aan het stijgen is. Dat betekent dat westerse bedrijven niet alleen goedkope arbeid in India kunnen laten doen, maar ook banen naar India worden verplaatst waar enige ontwikkeling voor nodig is.

Economische omstandigheden India

In India is zich langzaam een stabiele middenklasse aan het ontwikkelen. De meeste kansen hebben bedrijven die werken voor sectoren als verzekeraars, banken, telefoonbedrijven en retailers. Een nadeel van India is op dit moment nog wel dat de infrastructuur zeer chaotisch is. De overheid van India probeert dat in snel tempo te veranderen, maar de realiteit is dat het toch een stuk trager gaat dan India zou willen. India heeft 1.1 miljard inwoners en is daarmee ook meteen een interessante markt. De overheid van India probeert die markt zoveel mogelijk te beschermen, maar moet onder internationale druk ook steeds meer ruimte plaats geven. Een overweging wanneer u direct in India wilt investeren zou kunnen zijn om dit samen met een Indiase handelspartner te doen. Deze kent het reilen en zeilen en zal door de overheid van India waarschijnlijk veel minder in de weg gelegd krijgen.

Beleggen op de beurs van India

De beurs in India verloopt zeer grillig. Koersen kunnen snel stijgen en daardoor ook snel dalen. Iemand die in India investeert moet dat dus echt doen voor de lange termijn en zich niet te snel van de wijs laten brengen en in paniek raken wanneer de koersen plotseling zouden gaan dalen. De rendementen op de lange termijn zijn tot nu toe buitengewoon goed. Het is voor de meeste Nederlanders niet mogelijk zelf rechtstreeks te handelen op de beur van India. In plaats daarvan moet er in fondsen worden belegd, die op hun beurt weer op de beurs van India en/of bedrijven beleggen. De fondsen die de laatste jaren het hoogste rendement hadden waren het JPMorgan India, het Fidelity India Focus Fund en het HSBC Indian Equity.
© 2011 - 2024 Simcha, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Beleggen in vastgoed: de mogelijkhedenBeleggen in vastgoed: de mogelijkhedenBeleggers kunnen op vele manieren investeren in de vastgoedmarkt. Je kunt natuurlijk zelf een pandje of meerdere panden…
Beleggen in aandelen of beleggingsfondsenBeleggen in aandelen of beleggingsfondsenMet een spaarrekening weet je vrij nauwkeurig hoeveel rente je ontvangt. En ook dat je niet of nauwelijks risico loopt.…

Noorwegen: Noorse staatsobligaties kopen en verkopenStaatsobligaties van Noorwegen zijn erg populair. Dat komt omdat er een hoog rendement op is. De Noorse economie doet he…
Samenhang koerswinst, dividendrendement en Total returnRendementen van aandelen en beleggingsfondsen is een veel besproken onderwerp onder beleggers. Maar wat is nu het versch…
Bronnen en referenties
Simcha (763 artikelen)
Laatste update: 15-11-2015
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Beleggen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.