Noorwegen: Noorse staatsobligaties kopen en verkopen

Staatsobligaties van Noorwegen zijn erg populair. Dat komt omdat er een hoog rendement op is. De Noorse economie doet het goed om twee redenen. Ten eerste doordat gas- en olie heel veel oplevert en ten tweede omdat Noorwegen als een van de weinige Europese landen een eigen munt. Veel andere Europese landen ondervinden nadelen van de euro, omdat sommige EMU-landen een hoge staatsschuld hebben. Er is een grote vraag naar staatsobligaties uit Noorwegen. Dat komt omdat het land het op economisch gebied erg goed doet. Het rendement op Noorse staatsobligaties was over de afgelopen tien jaar gemiddeld 6 procent. Daarmee staat het in de top van landen als het gaat om het rendement op staatsobligaties. Het rendement is zo hoog omdat de Noorse economie erg stabiel. Daar zijn verschillende factoren voor. Een belangrijke factor is dat Noorwegen veel geld binnenkrijgt uit gas- en olieverkoop. Het land heeft veel natuurlijke grondstoffen en kan dus ook veel grondstoffen exporteren. Mede omdat het westen minder afhankelijk wil worden van Arabische landen en omdat de toevoer van Russisch gas soms niet goed verloopt, neemt de vraag naar olie en gas uit Noorwegen toe. De laatste jaren is de olieprijs erg hoog en daardoor krijgt Noorwegen veel geld binnen. Een groot deel van dit geld wordt in een fonds gestopt waarmee Noorwegen de komende vergrijzing mee hoopt op te vangen. De Noorse overheid had over 2010 ook een begrotingsoverschot van 10.3 procent.

Economie van Noorwegen

Een andere reden waarom er veel vraag is naar Noorse staatsobligaties is omdat Noorwegen als een van de weinige Noord- en/of West-Europese landen over een eigen munt beschikt, namelijk de Noorse kroon. In 2010 was er vooral veel te doen om de euro. Deze bleek toch niet zo stabiel te zijn als in de jaren daarvoor het geval was. Dit kwam omdat verschillende landen hun begrotingsbeleid niet goed op orde hadden. Dit waren onder andere Ierland, Griekenland en Portugal. Dit werd helemaal duidelijk door de kredietcrisis waardoor de landen het nog eens extra lastig kregen. Al deze landen maken deel uit van de Europese Monetaire Unie (EMU). Dit zijn de landen die euro hebben. Omdat er sprake was van een gemeenschappelijke munt moesten landen die hun begrotingsbeleid wel op orde hadden, zoals Nederland en Duitsland, toch extra geld bij leggen om de stabiliteit van de euro te waarborgen. Beleggers hebben daarom minder vertrouwen in de staatsobligaties van deze landen en dat is van invloed om de bereidheid geld uit te lenen uit deze lenen. In dat geval kwamen landen dus uit bij Noorwegen.

Koers van de Noorse kroon

De Noorse kroon is een erg stabiele munt. Dat is ook belangrijk. Het komt wel eens voor dat beleggers staatsobligaties kopen met een hoog rendement, maar toch geld verliezen omdat de koers van de munt waarin ze de obligaties kochten sterk in waarde verminderde. Beleggers willen dat risico zo veel mogelijk uitsluiten en kiezen het liefst dus voor een stabiele munt.
Landen gebruiken staatsobligaties om hun staatsschuld mee te bekostigen.

Noorse staatsobligaties kopen

Op de beurs kunnen bedrijven en particulieren als het ware hun geld uitlenen aan een overheid. Daarover ontvangen ze ook een bepaalde rente. Deze bedrijven en particulieren lenen hun geld niet zo maar uit. Het rendement moet wel aantrekkelijk zijn. Anders investeren ze hun geld ergens anders in. Overheden moeten het dus zo aantrekkelijk mogelijk maken voor mensen dat ze hun geld gaan investeren in staatsobligaties. Dat kan mede door de rente te verhogen. Tegelijkertijd willen overheden ook niet te veel uitgeven aan rente, omdat hun dit anders veel geld kan gaan kosten. Noorwegen lijkt een goede balans gevonden te hebben.
© 2011 - 2024 Simcha, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Europa: kopen en verkopen van Europese staatsobligatiesEuropa: kopen en verkopen van Europese staatsobligatiesEr valt veel geld te verdienen met de koop en verkoop van Europese staatsobligaties. Er is de laatste jaren veel aandach…
Duitse staatsobligaties kopen en verkopenDuitse staatsobligaties kopen en verkopenDe Duitse staatsobligaties gelden als relatief veilige investering. Samen met de Zwitserse obligaties worden ze gezien a…
Koop en verkoop van Indiase staatsobligatiesKoop en verkoop van Indiase staatsobligatiesMet het kopen en verkopen van Indiase staatsobligaties kan er goed geld worden verdiend. De staatsobligaties van het Azi…
Belgische staatsobligaties kopen en verkopenBelgische staatsobligaties kopen en verkopenEr is veel vraag naar Belgische staatsobligaties. Dat komt omdat België haar financiële huishouding redelijk goed op ord…
Beleggen in IndiaBeleggen in IndiaIndia wordt een steeds aantrekkelijker land om in te beleggen. De rendementen van het land zijn zeer hoog. Toch ontwikke…
Simcha (763 artikelen)
Laatste update: 10-11-2015
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Beleggen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.