Spanje: het kopen en verkopen van Spaanse staatsobligaties
Spaanse staatsobligaties zijn erg in trek. Dat komt deels doordat Spanje een hoge rente biedt aan investeerders. Aan de andere kant heeft het land nog altijd een behoorlijke solide geschiedenis als het aankomt op het financiële beleid. Daardoor hebben beleggers vertrouwen erin dat Spanje in de toekomst aan haar verplichtingen kan voldoen en lenen ze makkelijker geld uit.
Er is een groeiende vraag naar staatsobligaties uit Spanje. Dit komt mede als gevolg van de kredietcrisis. Het land werd ernstig getroffen door de crisis en verschillende banken gingen failliet. De Spaanse overheid moest veel geld bij leggen om andere banken overeind te houden. Daar slaagde zij in, maar ze moest daarvoor wel veel geld lenen. Een ander gevolg van de crisis was dat de huizenmarkt voor een groot deel instortte. Er bleek dat daar de afgelopen jaren sprake was van een gigantische bubbel. Er waren met name veel vakantiewoningen gebouwd door en voor gepensioneerde mensen uit Noord-Europese landen als Duitsland, Nederland en Groot-Brittannië. Deze zijn er vaak in geïnteresseerd om na hun pensioen een (tweede) woning in Spanje te kopen om in ieder geval de koude winters in het eigen land niet te hoeven mee maken. Er blijkt echter dat er veel te veel woningen zijn gebouwd. Het aanbod is veel groter dan de vraag. Daardoor daalt de prijs en verliezen veel beleggers hun geïnvesteerde geld. Dit is uiteindelijk ook weer slecht, omdat zij aan de ene kant minder inkomsten krijgen uit bijvoorbeeld belastingopbrengsten, en aan de ander kant meer geld kwijt zijn aan bijvoorbeeld uitkeringen, omdat beleggers hun geld hebben verloren.
Staatsobligaties
Wanneer een overheid geld nodig heeft kan zij staatsobligaties uitgeven. Bedrijven en particulieren lenen dan als het ware geld uit aan de overheid. Daarmee financiert de overheid deels haar begroting. De investeerders ontvangen een bepaalde rente over hun verstrekte lening. De hoogte van de lening is afhankelijk van vraag en aanbod. Als veel mensen bereid zijn geld te lenen aan een overheid, dan zal de koers van de rente dalen. Die bereidheid hangt vooral af van de waarschijnlijkheid dat een overheid de lening kan terugbetalen in de toekomst. Als die kans klein is, dan zal de rente stijgen, om het aantrekkelijker te maken voor investeerders om toch geld te steken in staatsobligaties. Een land als Griekenland heeft een slechte financiële reputatie, omdat zij verschillende keren heeft gelogen over haar begroting en ook al verschillende keren failliet is gegaan. Daardoor is de rente over deze staatsobligaties redelijk hoog. Landen als Nederland en Duitsland hebben een hele solide reputatie, omdat zijn een degelijk financieel beleid hebben.
Het kopen en verkopen van Spaanse staatsobligaties
Spanje heeft in het voorjaar van 2010 twee keer nieuwe staatsobligaties uitgeschreven. Daar was toch veel vraag naar. Er schreven twee keer zoveel mensen in op de obligaties als dat ze beschikbaar waren. Dit is verrassend. Spanje is wel de vierde grootste economie van de Europese Unie, maar heeft ook te maken met een grote werkloosheid. Het Bruto Binnenlands Product (BBP) daalde in 2009 met 3,6 procent en over 2010 zal het waarschijnlijk nog eens dalen. Toch is er wel veel vertrouwen in de Spaanse overheid, omdat deze forse bezuinigen heeft aangekondigd om het begrotingstekort terug te dringen en de staatsschuld af te lossen. Ook heeft Spanje een relatief goede geschiedenis als het gaat om financieel beleid. Daar heeft het land nu voordeel van. Toch betaalt Spanje nog altijd een behoorlijk bedrag aan rente, meer dan Duitsland, maar minder dan Griekenland.