Sparen en beleggen met succes

Sparen en beleggen met succes Iedereen droomt wel eens van een klein fortuin, een aardig reservepotje en financiële zekerheid op oudere leeftijd. Maar juist spaarders en beleggers maken vermijdbare beginnersfouten die veel geld kunnen kosten. Hoe u met 4 eenvoudige tips uw vermogen kunt vermeerderen.

Vier basisregels bij vermogensvorming

Veel mensen hopen ooit een klein fortuin te vergaren: voor de vervulling van een droomwens, als pensioenvoorziening of gewoon voor meer financiële zekerheid. Maar wie echt succesvol wil sparen, moet de volgende 5 basisregels in acht nemen:


Profiteer van samengestelde interest

Vroeg beginnen maakt samengestelde intrest tot vriend van elke spaarder. Zonder samengestelde intrest wordt vermogensopbouw een stuk moeilijker, zo niet onmogelijk.

Een voorbeeld: wie nu 35 jaar is en op zijn 65e 100.000 achter de hand wil hebben, moet bij een rente van vier procent en zonder fiscale aftrek 30 jaar lang maandelijks 145 opzij zetten.

Maar wie pas 10 jaar later met sparen begint, ziet daarmee af van tien jaar samengestelde interest. Het resultaat: Hij moet al 275 per maand ophoesten.

En wie tot zijn 55e verjaardag wacht, moet zelfs 680 per maand sparen. Wie dus vroeg begint met sparen heeft écht baat bij de "vriendschap" van samengestelde interest.

Regelmatig sparen: blijf altijd aan de bal

Om met succes te sparen moet u regelmatig sparen. U kunt het beste voor de maandelijkse spaartermijn een doorlopende opdracht maken. Anders moet u zich elke maand vermannen om het spaarsaldo aan te vullen. Als het geld automatisch wordt bijgeschreven, neemt ook uw vermogen automatisch toe.

Tip: in de voorbije jaren heeft met name Internetsparen een goede reputatie verworven op de spaarmarkt. Aangezien een internetspaarrekening nu eenmaal minder handling met zich meebrengt, vergoeden banken op een internetspaarrekening meestal een hogere rente dan op een traditionele spaarboekje.

Bij beursgenoteerde aandelen is vooral een lange adem belangrijk: beleggingsfondsen en dergelijke zijn het meest succesvol als ze lang worden aangehouden. Dat betekent echter niet dat men ze uit het oog mag verliezen; In een verliesfase kan tijdelijke verkoop een goede oplossing zijn.

Heen en weer maakt beurzen leeg

Hoe je het ook doet, je doet het nooit goed. Maar zoals de Duitsers het zo treffend uitdrukken "Hin und her macht Taschen leer" Met andere woorden: al te hectisch beleggen, loont maar zelden.

Hoewel met aandelenfondsen gemiddeld een rendement van vijf tot acht procent per jaar behaald wordt, adviseren banken altijd om die fondsen van tijd tot tijd te refreshen, dus oude fondsaandelen te verkopen en nieuwe te kopen. De argumentatie: de oude bieden niet meer genoeg rendement, de nieuwe zullen zich beter ontwikkelen.

Maar aan dit "heen en weer" verdienen vooral de banken. Want de belegger die jaarlijks acht procent maakt en eenmaal per jaar zijn fonds vernieuwt, betaalt kosten die kunnen oplopen tot zes procent. Per saldo resteert dan slechts twee procent rendement. Dat is een opbrengst vergelijkbaar met die op een gewone spaarrekening.

Hebzucht is slechte drijfveer

Oké, 10, 15 of 25% rendement op jaarbasis, en dat elk jaar opnieuw, dat zou mooi zijn natuurlijk. En ongetwijfeld bestaan er beleggingen waarbij dergelijke rendementen op langere termijn te behalen zijn. Maar die investeringen zijn ook navenant riskant. Daarom zou u nooit meer dan 10 tot 15 procent van uw geld op erg speculatieve beleggingen moeten zetten, die in het ergste geval tot totaal verlies kunnen leiden.

Kortom, hebzucht voor hogere rendementen is een slechte raadgever en maakt blind voor de meest elementaire beleggingsregels. Zo kennen veel van deze "superaanbiedingen" een extreem hoge kostenstructuur en niet zelden verdwijnt 10 tot 20 procent van de investering in de zakken van schaamteloze bemiddelaars, makelaars en verkopers.

En hebzucht maakt in de meeste gevallen zelfs blind voor risico´s die gewoon open en bloot op tafel liggen. Zodra een jaarlijks rendement met dubbele cijfers in het spel is, moeten beleggers zich altijd meer tijd gunnen en het aanbod bijzonder kritisch toetsen of laten toetsen.

Inflatie: bezit van alleen papiergeld is financiële zelfmoord

In tijden van stijgende inflatie denkt men natuurlijk in de eerste plaats aan het kopen van goud. Zelfs bij een actuele goudprijs (mei 2011) van circa 1500 dollar per ounce, doet men daar niet verkeerd aan. De zwakke dollar stelt u bovendien in staat om goedkoop te kopen. En een oude beleggerswijsheid luidt dat minimaal 10% van het vermogen in goud belegd moet zijn, vooropgesteld dat men voldoende middelen daarvoor bezit.
© 2010 - 2024 Serkozy, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Spaarders zijn beleggers gewordenSpaarders zijn beleggers gewordenBeleggen, sparen, beleggen in obligaties, wat wordt het dit jaar? Veel spaarders zijn volledig of gedeeltelijk in aandel…
Groen beleggen, maatschappelijk verantwoord sparen 2020-2021Groen beleggen, maatschappelijk verantwoord sparen 2020-2021Groene beleggingen, maatschappelijk verantwoord sparen, durfkapitaal, groen en duurzaam sparen? Benut de overgebleven fi…
Alternatief voor traditionele vormen van sparenAlternatief voor traditionele vormen van sparenTraditionele vormen van sparen kennen een probleem. De rente op veilige, vastrentende producten zoals termijndeposito's…

Groen beleggen: Fiscale voordelen van duurzaam beleggenMensen gaan bewuster om met hun leefklimaat. Inmiddels zijn er niet meer alleen biologische en groene voedingsmiddelen m…
Goud kopen voor iedereenGoud kopen voor iedereenMoet je rijk zijn om goud te kunnen kopen? Nee, maar je moet het niet erg vinden om het wel te worden. Goud kopen is weg…
Bronnen en referenties
Serkozy (1.241 artikelen)
Laatste update: 13-02-2014
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Beleggen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.