Beurspagina in krant: uitleg

Beurspagina in krant: uitleg De beurspagina in de krant is voor de leek niets meer dan abracadabra. Voor een beginnende belegger is het handig om enig inzicht in de beurspagina te hebben. Hoe zit het met de indeling van de beurspagina qua obligaties, opties, beleggingsfondsen, koersen, AEX-fondsen en andere beursgegevens?

Valutakoersen

We hebben ze allemaal wel eens gezien in de krant: de koersen. De koersen die vermeld worden betreffen de koers van geld wanneer je geld opneemt en de koers van geld die gebruikt wordt voor transacties wanneer buitenlands geld wordt afgerekend (wisselkoers). Je ziet altijd een koers die lager is dan de andere. De lagere koers is de koers die je betaalt aan de bank wanneer je geld koopt, de hogere koers geldt waneer buitenlands geld aan de bank wordt verkocht. De bank verdient aan het verschil dat bestaat tussen de lagere en hogere koers. Als toerist kun je beter geld in het buitenland pinnen.

AEX-fondsen

Koersinformatie

Het financiële dagblad publiceert informatie omtrent de actieve aandelen. De AEX (Amsterdam Exchanges Index) bestaat uit de meest verhandelde Nederlandse aandelen die op de beursgenoteerd zijn. In de meeste dagbladen staan de actiefste aandelen bovenaan. Dan volgen er een aantal kolommen. Onder de kolommen vind je info over het fonds, aandeel, koers waartegen de aandelen zijn verhandeld. Van links naar rechts ga je van hoogste koers (van afgelopen jaar) naar laagste koers en de koers van de voorgaande dag. De eerste vier kolommen laten dus de koersen zien zoals die zijn geweest en de andere kolommen geven informatie over de voorgaande beursdag, zoals openingskoers, hoogste en laagste koers en de slotkoers.

De beursgenoteerde bedrijven

Dan zie je een kolom met namen in de tabel zoals ABN, Aegon enzovoorts. Rechts van deze namen zie je kolommen met informatie: aantal aandelen die verhandeld werden, aantal aandelen die gemiddeld verhandeld worden, dividendrendement, totaalrendement, koerswinstverhouding. Het totaalrendement geeft aan wat het aandeel in het afgelopen jaar heeft opgeleverd.

Obligaties

Obligaties zijn schuldbewijzen en maken deel uit van de beleggingsmogelijkheden. Er zijn veel obligaties in omloop van vele kapitaalvragers, zoals de staat, bank, verzekeringsmaatschappijen, hypotheekverstrekkers, maar ook gezondheidszorg en industrie. Ook de koersen van obligaties worden dagelijks vermeld in de dagbladen. Het financiële dagblad geeft hier uitgebreidere informatie over dan andere dagbladen. In het overzicht zie je de vermelde fondsen waarbij vermeld staat: jaar van uitgifte en jaar van aflossing. De rente en koersen staan er in vermeld net als de effectieve rendementen. De effectieve rendementen zijn aan de hand van de dagkoersen berekend.

Opties

Niet alle dagbladen geven uitgebreide informatie weer over de koersen van de verhandelde opties. Hoogste en laagste koersen van de dag worden vermeld en ook de bied- en laatprijzen. Maar het kan ook voorkomen dat alleen de slotkoers wordt vermeld. Informatie over omzet per optiecontract is interessant, wanneer de omzet per optiecontract extremen laat zien kan het zijn dat een partij zich indekt en dat een nieuwsfeit aankomend is.

Financiële termijnmarkt

In sommige dagbladen kun je prijzen lezen van contracten op de financiële termijnmarkt. Er is een kleine selectie gemaakt want dagelijkse opgave neemt veel ruimte in beslag. In aparte kolommen worden de belangrijkste indices genoemd van de buitenlandse beurzen. Het financiële dagblad geeft informatie over de tariebven die op deposito's door banken onderling worden berekend (interbancaire deposito's).
© 2009 - 2024 Ssandra3108, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Waar vind je gratis realtime koersen?Waar vind je gratis realtime koersen?Realtime koersen heb je nodig bij beleggen. Heb je geen handelsprogramma, zoals de Tradebox van ABN-AMRO of het Beleggin…
Converteerbare obligaties (convertibles)Converteerbare obligaties (convertibles)Convertibles zijn obligaties met daaraan toegevoegd een optie-element OF obligaties met een langlopende call-optie of ca…
Obligaties geven meer historisch rendement dan aandelenObligaties geven meer historisch rendement dan aandelenHet zijn bange tijden voor beleggers in aandelen. In slechts enkele maanden is de index van de AEX teruggelopen van zo’n…
Invloed van rente op beleggenInvloed van rente op beleggenDe geldmarkt rente of “korte rente” wordt bepaald door de ECB (Europese Centrale Bank). De kapitaalmarktrente of “lange…

Beleggen in aandelen, obligaties of goudBeleggen in aandelen, obligaties of goudWie wil beleggen kan kiezen uit diverse beleggingsvormen. Beleggen kan in aandelen, obligaties, rentedragende belegginge…
Zelf beleggen (of via de bank)?Zelf beleggen (of via de bank)?Als je gaat beleggen en je bent een beginnende belegger ga je je verdiepen in de ins en outs van beleggen. Dan is de vra…
Ssandra3108 (253 artikelen)
Laatste update: 16-10-2011
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Beleggen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.