InfoNu.nl > Financieel > Beleggen > Beleggingskansen in Bulgarije
mijn kijk op

Beleggingskansen in Bulgarije

Beleggingskansen in Bulgarije Sinds Bulgarije in 2007 is toegetreden tot de EU, ontwikkelt het land zich gestaag en is het een interessant land geworden om te investeren. Met voor Nederlandse begrippen relatief lage bedragen is het mogelijk grond of onroerend goed te verwerven. Vooral de regio Stara Zagora lijkt bij uitstek een kansrijk gebied.

Bulgarije

Bulgarije is het armste land binnen de Europese Unie en kent veel problemen, waaronder wijd verbreidde corruptie, vergrijzing en politieke instabiliteit. Maar desondanks groeit de economie en zijn er veel zakelijke transacties met Nederland. Bulgarije is gelegen in het zuidoosten van Europa. Buurlanden: in het noorden Roemenië, in het westen Servië en Macedonië en in het zuiden Turkije en Griekenland. Bulgarije is 2,7 keer zo groot als ons land en heeft 6.5 miljoen inwoners. Bulgarije is op dit moment een parlementaire republiek met een gekozen president. Het land telt 28 provincies.

Economisch perspectief

Bulgarije is een groeiende economie binnen de Europese Unie. De toetreding tot de EU, de sterk dalende werkeloosheid en de potentie voor de toekomst zijn hierin sterke factoren. De grote hoeveelheid aan positieve ontwikkelingen in Bulgarije heeft duidelijk ook invloed op de sterke groei van de onroerendgoed markt. Hoewel ook dit land een terugval heeft gekend ten tijde van de creditcrisis.

Nederland zit in de top-10 van handelspartners van Bulgarije. Een groot deel van onze export bestaat uit machines, chemische producten, vervoermiddelen, geneesmiddelen, voeding en levende dieren. Nederland importeert vanuit Bulgarije vooral schoeisel en kleding.

De stad Stara Zagora

Door de centrale ligging wordt Stara Zagora gezien als een belangrijk distributiekruispunt voor transport tussen West-Europa en Turkije(Azie) /Griekenland. De stad trekt een groeiend aantal toeristen mede door bezienswaardigheden als opera, theater, musea, Amfitheater en mineraalbaden. Vergeleken met bijvoorbeeld Sofia en gebieden aan de zee is Stara Zagora nog stukken goedkoper op het gebied van onroerend goed en levensonderhoud. En dit terwijl de stad economisch enorm aan het groeien is. Dit heeft in de afgelopen jaren veel buitenlandse investeerders getrokken.

Levensstandaard

Bulgarije behoort tot de goedkoopste landen van Europa. Een uitstekende kop koffie kost vaak niet meer dan 50 eurocent. Voor slechts enkele euro’s is het mogelijk ergens Bourgondisch te eten en drinken. Uiteraard zijn er ook in Bulgarije grote prijsverschillen, waarbij het prijsniveau in de typische wintersportgebieden aanmerkelijk hoger ligt dan op het platteland.

Groeikansen in onroerendgoed of land

Op de goede locaties zoals Stara Zagora en (deels) aan de kust is er de afgelopen jaren een behoorlijke groei gemaakt. De positieve impuls wordt mede gecreëerd door de EU die er belang bij heeft om van Bulgarije een waardig lid te maken en daarom zeer veel investeert in infrastructuur, bestuur en productie. Dit gegeven in combinatie met een bloeiende toerisme sector, die zowel in de zomer als winter uitstekende resultaten boekt, geeft een enorme impuls aan de levensstandaard.

Op de site van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland, staat wat praktische informatie om in Bulgarije zaken te doen. De belangrijkste tips: niet e-mailen maar bellen, en wees erop attent dat de Bulgaren ‘ja-knikken’ als ze nee bedoelen en ook andersom,

Lees verder

© 2009 - 2018 Robbie, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Beleggen in vastgoed: investeren in vastgoed in BulgarijeBeleggen in vastgoed: investeren in vastgoed in BulgarijeBulgarije is sinds haar toetreding tot de Europese Unie in 2007 een interessant land geworden voor de investeerder in va…
WK voetbal 2014: Kwalificatie Europa Groep BWK voetbal 2014: Kwalificatie Europa Groep BVan de 53 deelnemende Europese landen aan de kwalificatie voor het Wereldkampioenschap voetbal 2014 zullen er uiteindeli…
EK kwalificatie 2016 Groep H - Loting en programmaEK kwalificatie 2016 Groep H - Loting en programmaTijdens de kwalificaties voor het Europees Kampioenschap 2016 in Frankrijk zullen de nummers 1 en 2 + de beste nummer 3…
EK volleybal 2013 mannen, speelschema, programma,uitslagenVan 20 tot en met 29 september vinden de Europese Kampioenschappen volleybal voor mannen plaats in Denemarken en Polen.…
WK voetbal 1994Het 15e Wereld Kampioenschap voetbal werd in 1994 georganiseerd door gastland Verenigde Staten. Voor het eerst sinds de…
Bronnen en referenties

Reageer op het artikel "Beleggingskansen in Bulgarije"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Robbie
Laatste update: 11-04-2017
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Beleggen
Special: Geld verdienen
Bronnen en referenties: 1
Mijn kijk op…
Deze rubriek bevat artikelen welke naast objectieve informatie ook een mening en/of ervaring beschrijven.
Schrijf mee!