mijn kijk opBeleggingskansen in Bulgarije
Sinds Bulgarije in 2007 is toegetreden tot de EU, ontwikkelt het land zich gestaag en is het een interessant land geworden om te investeren. Met voor Nederlandse begrippen relatief lage bedragen is het mogelijk grond of onroerend goed te verwerven. Vooral de regio Stara Zagora lijkt bij uitstek een kansrijk gebied.
Bulgarije
Bulgarije is het armste land binnen de Europese Unie en kent veel problemen, waaronder wijd verbreidde corruptie, vergrijzing en politieke instabiliteit. Maar desondanks groeit de economie en zijn er veel zakelijke transacties met Nederland. Bulgarije is gelegen in het zuidoosten van Europa. Buurlanden: in het noorden Roemenië, in het westen Servië en Macedonië en in het zuiden Turkije en Griekenland. Bulgarije is 2,7 keer zo groot als ons land en heeft 6.5 miljoen inwoners. Bulgarije is op dit moment een parlementaire republiek met een gekozen president. Het land telt 28 provincies.
Economisch perspectief
Bulgarije is een groeiende economie binnen de Europese Unie. De toetreding tot de EU, de sterk dalende werkeloosheid en de potentie voor de toekomst zijn hierin sterke factoren. De grote hoeveelheid aan positieve ontwikkelingen in Bulgarije heeft duidelijk ook invloed op de sterke groei van de onroerendgoed markt. Hoewel ook dit land een terugval heeft gekend ten tijde van de creditcrisis.
Nederland zit in de top-10 van handelspartners van Bulgarije. Een groot deel van onze export bestaat uit machines, chemische producten, vervoermiddelen, geneesmiddelen, voeding en levende dieren. Nederland importeert vanuit Bulgarije vooral schoeisel en kleding.
De stad Stara Zagora
Door de centrale ligging wordt Stara Zagora gezien als een belangrijk distributiekruispunt voor transport tussen West-Europa en Turkije(Azie) /Griekenland. De stad trekt een groeiend aantal toeristen mede door bezienswaardigheden als opera, theater, musea, Amfitheater en mineraalbaden. Vergeleken met bijvoorbeeld Sofia en gebieden aan de zee is Stara Zagora nog stukken goedkoper op het gebied van onroerend goed en levensonderhoud. En dit terwijl de stad economisch enorm aan het groeien is. Dit heeft in de afgelopen jaren veel buitenlandse investeerders getrokken.
Levensstandaard
Bulgarije behoort tot de goedkoopste landen van Europa. Een uitstekende kop koffie kost vaak niet meer dan 75 eurocent. Voor slechts enkele euro’s is het mogelijk ergens Bourgondisch te eten en drinken. Uiteraard zijn er ook in Bulgarije grote prijsverschillen, waarbij het prijsniveau in de typische wintersportgebieden aanmerkelijk hoger ligt dan op het platteland.
Groeikansen in onroerendgoed of land
Op de goede locaties zoals Stara Zagora en (deels) aan de kust is er de afgelopen jaren een behoorlijke groei gemaakt. De positieve impuls wordt mede gecreëerd door de EU die er belang bij heeft om van Bulgarije een waardig lid te maken en daarom zeer veel investeert in infrastructuur, bestuur en productie. Dit gegeven in combinatie met een bloeiende toerisme sector, die zowel in de zomer als winter uitstekende resultaten boekt, geeft een enorme impuls aan de levensstandaard.
Op de site van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland, staat wat praktische informatie om in Bulgarije zaken te doen. De belangrijkste tips: niet e-mailen maar bellen, en wees erop attent dat de Bulgaren ‘ja-knikken’ als ze nee bedoelen en ook andersom,