Beleggen zonder risico

Beleggen zonder risico Elke belegger streeft ernaar om een mooi kapitaal bijeen te sparen. Als u wat spaarcenten hebt, is er een ruime keuze aan beleggen zonder risico, maar uiteindelijk zijn er maar enkele beleggingsvormen het kiezen waard.

Inhoud


De spaarrekening

De spaarrekening of spaarboekje is momenteel de meest geschikte oplossing voor een belegging zonder risico, op een korte of middellange termijn. Met een spaarrekening kunt u uw kapitaal ook effectief beschermen. Een bijkomende zekerheid is dat de regering heeft beslist om het spaargeld te dekken tot 100.000. Indien u over meer spaargeld beschikt is het dus beter dat u bij verschillende financiële instellingen een spaarrekening opent. Door deze vrijwel risicoloze belegging, met een rente van 4%, groeit uw kapitaal over vijf jaar aan met 21,75%. Vooral wie online belegt, kan genieten van mooie rendementen. Bovendien krijgen sommige spaarrekeningen ook nog eens een aangroei premie en/of een getrouwheidspremie.
 • Vrijstelling roerende voorheffing: momenteel tot 1660 per persoon en per jaar. Ieder jaar wordt dit bedrag opgetrokken.
 • Rendement: tussen de 2 en 4%.
 • Intrestvoet: kan op elk ogenblik veranderen.
 • Kapitaalbescherming: altijd.
 • Duur: zonder einddatum
 • Geld storten of afhalen: altijd.

Termijnrekening (kasbon, staatsbon, verzekeringsbon)

Termijnrekeningen zijn maar gedekt tot 20.000, per bank en deze belegging kan u minder opbrengen dan een gewone spaarrekening. De gehanteerde termijnen zijn een, drie, zes, twaalf of meerdere maanden. Het komt erop neer dat u uw geld plaatst gedurende een beperkte, bij aanvang bepaalde looptijd tegen een vooraf bepaalde rente. Op de vervaldag worden de geplaatste bedragen verhoogd met de rente. Indien u voor de vervaldatum geen stappen onderneemt, zal de financiële instelling in de meeste gevallen de termijnrekening stilzwijgend verlengen, met eenzelfde looptijd. Termijnrekeningen bestaan in diverse munten en zijn vooral interessant wanneer het rendement van beleggingen op korte termijn hoger ligt dan dat van beleggingen op lange termijn.
 • Roerende voorheffing: 15%.
 • Rendement: tussen de 3 en 3,80%. Voor grotere bedragen betaalt de bank een hogere rente, waardoor de rente afhangt van de som die u belegt. Informeer naar de voorwaarden bij verschillende banken. Soms bieden de kleinere financiële instellingen betere voorwaarden dan grotere.
 • Intrestvoet: ligt vast voor de hele beleggingsduur.
 • Kapitaalbescherming: alleen op de einddatum.
 • Geld storten: vier maal per jaar voor de staatsbon, andere formules altijd.
 • Geld afhalen: Staatsbon altijd. Andere formules;wie geld afhaalt moet uitkijken voor boetes.
 • Diverse munten: Wanneer u belegt in Amerikaanse dollar of Britse pond loopt u een wisselkoersrisico. Wie op veilig speelt beperkt zich tot termijnrekeningen in Euro.
 • Duur: tussen één en tien jaar.

Spaarverzekering of beleggingsverzekering(tak 21)

Een spaarverzekering zonder gegarandeerd rendement is momenteel de meest geschikte oplossing voor een lange termijnbelegging zonder risico. Vanaf acht jaar zijn opnames uit die beleggingsverzekeringen vrijgesteld van roerende voorheffing. In een dergelijk fonds wordt de belasting van 1,1% op de premies over een langere periode gespreid. Het jaarlijkse rendement is niet gewaarborgd, maar een rendement van 5% of meer is haalbaar.
 • Rendement: op lange termijn is dit ongeveer 4% voor verzekeringen die een gegarandeerde minimumintrest bieden. Voor verzekeringen waarvan het rendement uitsluitend afhangt van de bonus is dit ongeveer 5%
 • Gewaarborgd rendement: het rendement is deels gewaarborgd, voor producten die een gegarandeerde minimumintrest bieden, dit tussen de 2 en 3,75%. De rest hangt van de bonus af en is dus variabel. Verzekeringen waarvan het rendement uitsluitend van de bonus afhangt bieden geen enkele garantie inzake rendement.
 • Kapitaalbescherming: altijd, behalve de kosten, taksen en boetes in bepaalde gevallen.
 • Duur: bij voorkeur minstens acht jaar.
 • Geld storten: Altijd, taks van 1,1%.
 • Geld afhalen: Altijd, maar om de roerende voorheffing te vermijden is het beter om acht jaar te wachten.

Euro obligaties

Een obligatie is een lening die is uitgegeven door de staat, een openbare instelling of een privé onderneming. De obligatie geeft recht op de betaling van een meestal jaarlijkse rente en op de vervaldag wordt de hoofdsom betaald. Er bestaan obligaties van verschillende looptijden en in diverse munten. Alleen wanneer u obligaties in euro koopt, loopt u geen risico. Let op, want de ene obligatie is de andere niet en ook de rendementen kunnen sterk verschillen naargelang de kwaliteit van de debiteur. Opteer voor obligaties van de hoogste kwaliteit, hoewel die de laagste rente geven
 • Rendement: tussen de 3 en 3,80%.
 • Intrestvoet: ligt doorgaans vast voor de hele duur van de belegging.
 • Kapitaalbescherming: Alleen op de einddatum. Er is zelfs een zeer beperkt risico dat het niet terugbetaald wordt als de uitgever van goede kwaliteit is.
 • Duur: tussen de drie en de tien jaar.
 • Storten: bij elke nieuwe uitgifte of op elk ogenblik als het om een bestaande obligatie gaat.
 • Afhalen: U kunt altijd verkopen op de beurs, bij voorkeur op de einddatum.

Naast gewone obligaties bestaan er nog andere obligaties. Converteerbare obligaties en aan de inflatie gekoppelde obligaties.
 1. Converteerbare obligaties: kunnen helpen om uw kapitaal te beschermen. Het is een combinatie van een obligatie en een aandeel, die de veiligheid van een obligatie koppelt aan de grotere winstkansen van een aandeel. U krijgt dan het vooraf bepaalde aantal aandelen in plaats van de obligatie. U kunt de obligatie ook verkopen en de winst opstrijken
 2. Aan de inflatie gekoppelde obligaties: dit zijn obligaties die gekoppeld zijn aan de inflatie. Stijgt de inflatie, dan neemt de coupon toe. Daalt de inflatie, dan vermindert de coupon. Het nadeel is dat de basisrente van een dergelijke lening lager ligt dan die van een klassieke obligatie.
© 2008 - 2024 Worm, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Redenen om geen spaarverzekering af te sluitenRedenen om geen spaarverzekering af te sluitenIn het verleden werden er veel kinderspaarplannen afgesloten. Onder klinkende namen werden deze zogenaamde spaarplannen…
Spaarverzekering afkopen of voortzetten?Spaarverzekering afkopen of voortzetten?In de periode van het jaar 2001 tot 2008 zijn er veel spaarverzekeringen afgesloten in de vorm van zogenaamde studieverz…
Beleggingsvormen toegelichtBeleggingsvormen toegelichtBeleggen is risico lopen. Er zijn verschillende beleggingsvormen die een groot of klein risico met zich meebrengen. Bij…

Beleggen? Hoe moet ik beginnen?U kunt tegenwoordig niet meer om beursnieuws heen. Vrijwel alle nieuwsberichten bevatten beursnieuws. Als leek is het va…
Worm (73 artikelen)
Gepubliceerd: 19-10-2008
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Beleggen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.