Beleggen met whisky: smaakvol rendement
Eind 2007 werd het in Leiden gelanceerd: de World Whisky Index. Serieuze handel waarbij net als op de effectenbeurs gewerkt wordt met een beleggingsportefeuille, vraag en aanbod en koersstijgers en -dalers. Beleggen in whisky is helemaal in. Steeds meer geld is ermee gemoeid en over de hele wereld wordt het verhandeld. Het gemiddeld geïncasseerd rendement ligt sinds de invoering zelfs op 30,4 procent. Whisky als aandeel, hoe werkt het?
Hoe werkt het?
De werking van de World Whisky Index is gebaseerd op de effectenbeurs. Whisky is het aandeel. Wie wil beleggen op deze beurs, meldt zich bij de WWI met een beleggingsportefeuille. De adviseurs gaan vervolgens op zoek naar een partij whisky. De flessen worden door hen ingekocht en opgeslagen door een onafhankelijke stichting, de World Whisky Storage. Daarna is het voor de belegger wachten op de prijsstijging en eventuele kopers. Ook kun je zelf whisky voor verkoop aanbieden. Het verhandelen gaat niet altijd even snel, er moet wel eerst een koper gevonden worden. De handel gaat namelijk vooral in bijzondere, exclusieve flessen waarvan de waarde kan oplopen tot tienduizenden euro´s per fles. Alle whisky die via de beurs verhandeld wordt, moet wel gekeurd worden. De World Whisky Index is opgericht door het bedrijf The Whisky Talker. Eigenaar en initiatiefnemer is Michel Kappen.
Whiskyindex
Op de Whiskeyindex is alle benodigde informatie per soort en jaar te vinden. Continu worden de cijfers wat betreft de ontwikkeling van vraag, aanbod en prijs ter beschikking gesteld. Zo ontstaat een duidelijke koersinformatie met stijgers en dalers. De truc is uiteraard om te voorspellen welke flessen zullen stijgen. De World Whisky Index lijkt nog het meest op een online veilinghuis voor whiskyflessen. En veel van de verhandelde flessen staan gewoon in een donkere kluis, zonder dat een eigenaar ze ziet of proeft. Vooral de flessen van destilleerderijen die intussen gesloten zijn, stijgen steeds meer in waarde. Dit geldt ook voor speciale, eenmalige uitgaven. Prijzen worden elk jaar hoger.
Risico
Het verwachte rendement van een belegging werd door de oprichter geschat op twaalf procent. Sinds de oprichting staat het gemiddeld geïncasseerd rendement zelfs op 30,4 procent. Investeren in de flessen Schotse drank kent een beperkt risico, omdat de kwaliteit van het product niet verandert zolang de dop op de fles blijft. De moeite van een investering waard dus. De gemiddelde waarde van een portefeuille ligt op negenduizend euro, maar de verwachting is dat deze waarde zal dalen. Steeds meer nieuwe klanten beleggen in goedkopere whisky´s of verkopen een enkel flesje. Gaat het toch mis en blijkt je investering niet te stijgen, dan kun je de whisky altijd nog zelf opdrinken of weggeven.
De Whiskybeurs is een leuke manier om een extra belegging te doen en je hoeft er geen echte whiskykenner voor te zijn. Alles is bij te houden via de koersen op de Whiskyindex. Maar echte whiskyliefhebbers zullen hun hart ophalen, want er komen allerlei juweeltjes voorbij. Zo wordt er een fles Springbank single malt whisky uit 1919 aangeboden via de World Whisky Index. Hoogste bod: € 47.500,=. Te laag voor de aanbieder, dus blijft deze fles in de kluis. Wie biedt?
© 2010 - 2024 Nicolette, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Jack Daniel’s whisky’sDe whisky’s van Jack Daniel’s zijn wereldberoemd en worden omarmd door vele rocksterren. Tevens hangen er ook enkele mys…