Beleggen is niet moeilijk maar eenvoudig: beleggingsplan

Beleggen is niet moeilijk maar eenvoudig: beleggingsplan Beleggen op de beurs hoeft niet moeilijk of ingewikkeld te zijn. Voor een klein bedrag kunt u al beleggen en wie een pensioen opbouwt bij een pensioenfonds, laat eigenlijk elke dag al voor zichzelf beleggen. Bij beleggen moet u het gevoel uitschakelen en een plan hebben. Dat beleggingsplan kunt u zo ingewikkeld of eenvoudig maken als u wilt. U kunt periodiek beleggen, dat is eenvoudig en adequaat. U kunt kiezen voor een beleggingsfonds en een ander voor u laten beleggen. Of u kiest voor ingewikkelde beleggingsproducten die vaak ook meer risico met zich meebrengen. Wat is uw plan, kiest u ook voor eenvoudig beleggen of mag het voor u ook moeilijk zijn? Kies ook voor slim beleggen.

Welk beleggingsplan hebt u?


Wat voor een belegger bent u?

We kennen vele soorten van beleggers. De uitersten zijn wel degenen die absoluut geen risico willen lopen en zij die uiterst offensief zijn. Beide groepen zijn natuurlijk beleggers, maar zullen een volledig eigen aanpak hebben bij het beleggen. De ene persoon wil vandaag nog een grote winst op de beurs maken, terwijl de ander ook een mooi rendement wil behalen maar het ook belangrijk vindt dat niet elk moment van de dag de beurskoersen gevolgd moeten worden. De een houdt van risico, een risico dat ook tot verlies op de beleggingen kan leiden, de ander doet liever rustig aan. En daar zit ook de crux, beleggen kan super simpel zijn, maar u kunt het ook reuze ingewikkeld maken.

Simpel en eenvoudig beleggen met een vast beleggingsplan

Hoe kunt u eenvoudig beleggen? Allereerst kunt u een ander voor u laten beleggen, een bank of een beleggingsfonds. Als u zelf wilt beleggen, dan kunt u ook een eenvoudig beleggingsplan maken. Daarbij kiest u vooraf hoe u uw vermogen wilt verdelen. Afhankelijk van het risico dat u wilt lopen kan dat bijvoorbeeld zijn:
  • 60% in aandelen;
  • 30% in obligaties;
  • 20% cash.

Maak het niet te moeilijk

Vervolgens gaat u beleggen. Daarbij doet u geen wilde dingen en verkoopt u niet alles zodra de beurs daalt, maar neemt u de tijd. In tijden dat de beurs laag staat koopt u wat bij om de verhouding 60/30/20% aan te kunnen houden en maakt u bijvoorbeeld veel winst op uw aandelen, dan verkoopt u weer een deel zodat de waarde van uw aandelen als percentage van uw vermogen weer op 60% uitkomt. Het grote voordeel hiervan is ook dat u niet voortdurend bijkoopt of verkoopt maar op gezette tijden (bijvoorbeeld op elke eerste maandag van de maand) en zo veel kunt besparen op de transactiekosten. Een bekende valkuil is dat u voortdurend transacties doet, terwijl niemand met zekerheid weet of dit wel het juiste moment van verkopen of kopen was. Ondertussen lopen de transactiekosten op en neemt uw rendement af. En dat wilt u natuurlijk niet.

Periodiek beleggen

Ook simpel is het systeem van periodiek beleggen waarbij u geleidelijk uw posities op de effectenbeurs opbouwt. U spreekt met uzelf af dat u elke maand op een vaste dag een beetje bijkoopt. Dan kijkt u niet zozeer naar de stand van beurs maar bouwt u wel een fors belegd kapitaal op zonder dat u er veel omkijken naar hebt. Het idee hierachter is dat toch niemand weet wat het beste moment is om op de beurs te kopen en u door geleidelijk te kopen gemiddeld genomen toch goed zit.

Kiezen voor een beleggingsfonds

Simpel en eenvoudig is ook het kiezen voor een beleggingsfonds en dan het liefste een beleggingsfonds dat een goede spreiding kent en aansluit bij het risico dat u bereid bent te nemen met uw beleggingen. De beheerder van het beleggingsfonds neemt u dan veel werk uit handen, u hebt er waarschijnlijk weinig omkijken naar. Een goede beheerder kent alle technieken uit het boekje om voor u optimaal te kunnen beleggen. Het enige lastige is dat u wel bij het juiste fonds moet aankloppen, het ene beleggingsfonds doet het veel beter dan het andere. Vraag voordat u in een beleggingsfonds stapt een trackrecord op en vergelijk zo een paar fondsen. Er is ook een morningstar rating bekend waarbij de beste fondsen veel sterren krijgen toebedeeld.

Uw beleggingen beschermen

Ingewikkelder wordt het als u zelf belegt en uw aandelenportefeuille wilt beschermen tegen koersfluctuaties. Dan komt u namelijk al snel uit bij het kopen of schijven (verkopen) van opties. Die bescherming kost geld en vergt kennis van het instrumentarium. Wie zich in opties verdiept, kan hiermee veel geld verdienen, maar simpel is het dan al lang niet meer. Gaat u nu toch zelf beleggen of laat u een ander uw vermogen en pensioen opbouwen? Hoe eerder u die keuze maakt, hoe mee u aan vermogen kunt opbouwen voor later.

Lees verder

© 2017 - 2024 Beleggen4you, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Passief beleggen in trackers (periodiek beleggen)Passief beleggen in trackers (periodiek beleggen)Passief beleggen kan veel beter bij u passen dan actief beleggen. Passief beleggen doet u met beleggen in indexfondsen e…
Voordeel van een beleggingsfondsVoordeel van een beleggingsfondsBeleggen in een beleggingsfonds kan zeer voordelig zijn. Wat is het grote voordeel van beleggen in een beleggingsfonds e…
Beleggen: BeleggingsfondsBeleggen: BeleggingsfondsBeleggen, steeds actueler. Als je wilt gaan beleggen komt daar wel vanalles bij kijken. Wat dacht je bijvoorbeeld van al…
Beleggen in grondstoffen in 2020/'21Beleggen in grondstoffen in 2020/'21Beleggen in grondstoffen in 2022? Denk dan aan de bitcoin (BTC), ArcelorMittal, AMG, de handel in edelmetalen zoals goud…

Contract for difference CFD: hoe werkt dat?Contract for difference CFD: hoe werkt dat?Met een contract for difference CFD hebt u als trader een krachtig beleggingsinstrument in handen. De CFD wordt gekenmer…
Beleggen in de Dow Jones-indexBeleggen in de Dow Jones-indexAls u ook wilt profiteren van de ontwikkelingen op de Amerikaanse beurzen, kunt u beleggen in aandelen en obligaties van…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Geralt, Pixabay
Beleggen4you (9 artikelen)
Laatste update: 10-12-2020
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Beleggen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.