Hoe kies je een beleggingsfonds dat je aanstaat?

Hoe kies je een beleggingsfonds dat je aanstaat? De laatste jaren kennen de vele verschillende beleggingsfondsen weer ongekende rendementen, maar kunnen ook stevig terugvallen, zoals in de januari-maand. Rendement is daarom niet het enige waar je naar moet kijken. Ook het risico en de kosten zijn bijkomende zaken, die het plaatje compleet maken voor een keuze op langere termijn.

Algemeen

Allereerst moet je vast stellen welke categorie fonds je ligt, te weten een fonds in sparen, obligaties, vastgoed, aandelen, of misschien wel valuta, commodities of opties en futures? Ook combinaties (gemengde fondsen) zijn natuurlijk mogelijk. Daarnaast is een keuze voor een land of een werelddeel, zoals de emerging markets, veel gedaan. Ook een bedrijfstak of branche, zoals gezondheidszorg (healthcare), is een veelgebruikte. Of een bepaald thema, zoals groen beleggen. Kortom: vrijwel onbeperkte keuze.

Rendement

Aan de rendementszijde wordt veelal alleen datgene getoond waar men zich mee denkt te onderscheiden, zoals "rendement dit jaar al 22%" of "laatste 3 jaar gemiddeld 15% rendement". Om een goede vergelijking te maken moet je kijken naar meer dan n periode. En hoe langer de historie van een fonds, hoe betrouwbaarder de gegevens. Voorzover mogelijk moet je in de beoordeling meewegen het rendement vanaf eind vorig jaar (YTD = year-to-date), rendement t.o.v. 1 jaar geleden, 3 jaar geleden, 5 jaar geleden en liefst ook 10 jaar geleden. Daarnaast is het interessant om vast te stellen hoeveel negatieve jaren het fonds kende en bijvoorbeeld de reactie na de ontploffing van de internetbubbel. Er zijn wel degelijk fondsen die geen negatieve jaren of zelfs negatieve maanden kennen of kenden, en dan heb ik het niet alleen over sparen!

Risico

De risico's worden gemeten aan de hand van de Standaarddeviatie, de Beta en de Alpha. De Sharpe Ratio is een risico-indicator, die het verband legt met het rendement. Allereerst de Standaarddeviatie: dit is een indicator voor de volatiliteit. Het geeft aan hoeveel de koersuitslagen afwijken van het gemiddelde in een bepaalde periode.

De Beta (1) geeft aan hoe gevoelig een fonds is voor marktbewegingen. Een fonds met een Beta van boven de 1 doet het beter dan de index als deze laatste stijgt, maar zal het waarschijnlijk slechter doen in een dalende markt. Evenzo laat een fonds met een beta lager dan 1 in een opgaande markt een lager rendement dan de benchmark zien en in een neergaande markt een hoger rendement.

De Alpha (1) geeft aan hoeveel beter een fonds heeft gepresteerd dan zijn benchmark als er rekening wordt gehouden met de mate van blootstelling aan de markt (zoals gemeten wordt door Beta). Als een belegger bijvoorbeeld hoge verwachtingen heeft van een fonds met een hoge Beta, zal de Alpha positief zijn als de verwachtingen worden overtroffen, maar negatief als het fonds de verwachtingen niet waar kon maken.

De Sharpe Ratio (1) geeft de prestaties van een beleggingsfonds weer, waarbij gecorrigeerd wordt voor risico. De maatstaf wordt berekend door gebruik te maken van de standaarddeviatie en de opbrengst van een fonds boven de risicovrije voet en geeft weer hoeveel rendement er per eenheid risico is behaald. Hoe hoger de Sharpe Ratio, hoe beter de risicogecorrigeerde prestaties van een beleggingsfonds.

Kosten

Er zijn vele soorten kosten die wel of niet worden doorbelast, zoals de eenmalige aan- en verkoopkosten, de transactiekosten, managementfee, beheerfee, bewaarloon en de performancekosten. Voor mij is daarom relevant uiteindelijk te kijken naar het netto-rendement t.o.v. het bruto-rendement en of de bijbehorende kosten op een rele wijze worden vastgesteld en doorbelast (marktconform).

Uiteindelijk gaat het natuurlijk om een zo hoog mogelijk netto-rendement, met een gepast risico. Het wordt je dus niet gemakkelijk gemaakt goed te zoeken naar een fonds dat bij je past. Er zijn sites die met ratings werken, maar vaak zijn niet alle fondsen daar aangemeld.

Succes met de keuze!
© 2008 - 2024 Senger, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Beleggingsfonds kiezen - TipsBeleggingsfonds kiezen - TipsDe Nederlandse belegger kan kiezen uit duizenden beleggingsfondsen. Door het grote aantal fondsen is het lastig om het j…
Voordeel van een beleggingsfondsVoordeel van een beleggingsfondsBeleggen in een beleggingsfonds kan zeer voordelig zijn. Wat is het grote voordeel van beleggen in een beleggingsfonds e…
Waarom beleggen via beleggingsfondsen?Steeds meer mensen kiezen bij het beleggen voor beleggingsfondsen. Het beleggen via beleggingsfondsen biedt namelijk voo…
Financieel: Beleggingstips voor de beginnerAls beginnend belegger ziet u op een bepaald moment door de bomen het bos niet meer. Vakjargon zoals "calls", "putopties…
Bronnen en referenties
  • Bron 1: www.morningstar.nl, een site die je overigens goed verder kan helpen
Senger (41 artikelen)
Gepubliceerd: 26-02-2008
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Beleggen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.