Beleggen in mais
Het beleggen in mais kan een zeer aantrekkelijke vorm zijn om snel geld te verdienen. Tegelijkertijd zitten er ook grote risico's aan. De koers is namelijk erg afhankelijk van bijvoorbeeld de opbrengst van een oogst of eventuele gebeurtenissen op het wereldtoneel. Er zijn verschillende manieren waarop er belegd kan worden in mais. Dit kan door het rechtstreeks op te kopen, maar ook bijvoorbeeld door op de beurs te handelen in trackers en futures. De laatste mogelijkheid is door te investeren in bedrijven die veel mais in hun producten hebben verwerkt.
Steeds meer mensen beleggen in mais. Dit kan zeker op de lange termijn een aantrekkelijke grondstof zijn om in te beleggen omdat de verwachting is dat de vraag ernaar steeds meer toe neemt. Tegelijkertijd groeit het aanbod maar beperkt mee. Na de Kredietcrisis zijn beleggers massaal hun geld in grondstoffen gaan stoppen. Ze verloren veel geld door toedoen van de Kredietcrisis en gingen op zoek naar alternatieve vormen om in te beleggen. Daarbij kwamen ze onder andere uit bij mais. Als gevolg daarvan is de koers anno 2014 ten opzichte van 2008 verdriedubbeld. Dit komt vooral doordat de vraag naar mais steeds verder toe neemt. Dit hangt weer samen met een groeiende wereldbevolking. Daarbij komt de toegenomen vraag naar ethanol. Dit is een biologische brandstof die onder andere wordt gewonnen uit mais. Deze brandstof was lange tijd populair als milieuvriendelijk alternatief ten opzichte van benzine. Producenten zijn hier echter steeds meer op aan het terugkomen doordat mais gebruikt wordt om ethanol van te maken zeer veel ruimte inneemt die ook gebruikt kan worden voor de productie van voedsel. Naast ethanol wordt er onder andere popcorn, cornflakes en meel gemaakt van mais.
Hoe kan ik beleggen in mais?
Er zijn verschillende manieren waarop er belegd kan worden in mais. Een manier is door fysiek mais op te kopen en vervolgens weer door te verkopen wanneer de prijs gestegen is. Dit is alleen de moeite waarde wanneer de mais op grote schaal opgeslagen kan worden. Verder moet er genoeg opslagruimte beschikbaar zijn waar het mais tegen goedkope kosten bewaard kan worden. Gedroogd mais is lang houdbaar. Voor de meeste mensen zal dit geen optie zijn. In dat geval is de best mogelijkheid om zogeheten trackers te komen. Dit zijn aandelen die de koers van het mais volgen. Wanneer de koers stijgt profiteert u daarvan en wanneer daalt ondervindt u de nadelen.
Futures
Een andere mogelijkheid is om zogenaamde futures te kopen. Daarmee koopt u het recht om ergens in de toekomst mais tegen een zekere prijs te kopen of te verkopen. De futures worden onder andere veel gebruikt door bedrijven die mais in hun producten verwerken. Op die manier sluiten ze het risico uit dat ze in de toekomst veel te duur mais moeten aankopen. Tegelijkertijd profiteren ze minder van een lage maiskoers. De futures worden echter ook aangekocht door beleggers aangekocht om weer door te verkopen. De waarde van de futures beweegt mee met de stijging en daling van de graanprijs. Het is mogelijk om via een beleggingsrekening bij bijvoorbeeld de ING Bank, Rabobank en SNS Bank rechtstreeks op de Amsterdamse beurs te beleggen in trackers en futures.
Bedrijven
Een laatste mogelijkheid is te beleggen in bedrijven die veel mais in hun producten gebruiken, zoals Kellog’s. De waarde van deze bedrijven zal vooral stijgen wanneer de prijs van mais goedkoop is.
Risico's van het beleggen in mais
Er zitten wel bepaalde risico’s aan het beleggen in mais. Het grootste nadeel is misschien wel dat de koers sterk op en neer gaat. De waarde van mais kan in een week tijd makkelijk met vijftien procent dalen. Daartegenover staat even snelle stijgingen. De koers reageert bijvoorbeeld sterk op berichten over een mislukte oogst of ander nieuws dat van invloed is op het aanbod van mais. Een goed voorbeeld daarvan is bijvoorbeeld de boycot die westerse landen tegen Rusland instelden na het binnen vallen van de Oekraïne. Daardoor komt er bijna geen Russisch mais op de internationale markt en dat zorgt er voor dat de prijs van mails verder stijgt.