Sparen, obligaties, aandelen: wat is een slimme investering?

Sparen, obligaties, aandelen: wat is een slimme investering? Nederland is een spaarland. Bijna iedereen zet wel geld opzij voor ‘later’. Een groot deel van deze spaarders zet het geld op een spaarrekening bij een bank aan welke ze trouw zijn. Sommige spaarders zoeken de bank uit op haar spaarrente. Hierin zijn soms al behoorlijke verschillen wat op jaarbasis een extraatje kan opleveren. Dan blijft er nog een klein groepje mensen over die met (een gedeelte) spaargeld gaat beleggen. Met name wanneer de focus van een renderend vermogen op lange termijn is gericht, is beleggen een absolute MUST!

Hoe begin ik met beleggen?

Allereerst is het belangrijk te weten dat er verschillende categorieën zijn waar je geld kan storten/investeren. In volgorde van laag naar hoog risico zijn dit:
 • Variabele (internet)spaarrekening
 • Spaarrekening met vaste looptijd
 • Obligaties
 • Beleggingsfondsen
 • Aandelen
 • Derivaten (zoals opties, futures & turbo’s)

Wanneer je niet afhankelijk wil zijn van een pensioenfonds en zelf een appeltje voor de dorst wil opbouwen is het verstandig om hier een combinatie van te kiezen.

Sparen

Als je kiest voor sparen, geef je in feite de bank jouw geld en mag die er mee doen wat ze wil. Je weet vooraf of de rente vast staat of dat deze variabel is. Ook de hoogtes van de spaarrentes zijn transparant en makkelijk te vergelijken. Bij sparen is het van belang om tot het depositogarantiestelsel (hierbij staat de overheid garant tot 100.000 euro van spaargeld bij banken die hierbij aangesloten zijn, zie website De Nederlandse Bank voor meer informatie) altijd de bank uit te kiezen met de hoogste spaarrente. Om te begrijpen wat voor spaarrekening je hebt/opent, kunt je de voorwaarden hiervan opvragen bij jouw bank. Soms kunnen banken aanvullende voorwaarden aan een (internet)spaarrekening stellen. Om erachter te komen waar je momenteel de beste spaarrente kunt krijgen kun kijken op spaarrente.nl.

Obligaties

Een obligatie is een geldlening aan een bedrijf of staat/land. Over een obligatie wordt een vergoeding per jaar betaald. Dit heet couponrente. Bij obligaties zijn er een paar sleutelvariabelen.
 • Soort obligatie (staats- of bedrijfsobligatie)
 • Kredietwaardigheid van staat of bedrijf
 • Looptijd van de geldlening
 • Algemene rentestand

De waarde van een obligatie wordt uitgedrukt in een percentage. Om een voorbeeld te geven staat ‘Netherlands 2% 2014-2024' momenteel op 108%. Dit betekent dus dat geldlening aan de Nederlandse staat een couponrente oplevert van 2% per jaar. Deze obligatie zit nog maar in het begin van zijn looptijd en is door de recente rentedaling in prijs gestegen van 100 naar 108 procent. Om deze obligatie dus te kopen moet je 108 euro betalen per 100 euro waarde die je koopt. Met een rekensom kom je op het volgende reële rendement:
 • Coupons: 10*2% van 100 euro is 20 euro
 • Kosten door koersstijging zijn per 100 euro dus 8 euro.

Hierdoor is het rendement per 100 euro geïnvesteerd vermogen 12 euro (€20 couponrente - €8 kosten). Dit komt dus gemiddeld neer op 1,2% (€12 van €100= 12%; gedeeld door 10 jaar = 1,2%) rendement per jaar. Dit is exclusief kosten die een broker (zoals Binck of De Giro) rekent.

Beleggingsfondsen

Er zijn ook partijen die fondsen hebben opgestart waarin je kunt participeren. Op deze manier geef je geld aan een partij, vaak banken/beleggingsinstanties, die het voor jou gespreid belegt. Op deze manier hoef je zelf minder keuzes te maken en heb je je vermogen toch gespreid. Houd er wel rekening mee dat de kosten die een beleggingsfonds kunnen rekenen soms aan de forse kant kunnen zijn.

Aandelen

Wanneer je een deel van een beursgenoteerd bedrijf koopt heb je een aandeel in handen. Dit bedrijf kan een deel van zijn cashflow (kasgeld) uitkeren aan de aandeelhouders in de vorm van dividend. Dit doen niet alle bedrijven, sommige groeibedrijven concentreren zich liever op het uitbouwen van hun business of overnemen van sectorgenoten. Andere bedrijven, ook wel waarde aandelen genoemd, richten zich op een stabiele cashflow en deze ook uitbetalen aan aandeelhouders.

Bij aandelen is het belangrijk om twee verschillende invalshoeken te onderscheiden. Deze worden de fundamentele en technische analyse genoemd. De fundamentele analyse richt zich op de (operationele) kerncijfers van een onderneming. Hoeveel winst maakt een bedrijf en hoeveel is dit ten opzichte van de totale omzet (ook wel rentabiliteit genoemd)? Hoeveel eigen vermogen houdt men aan en hoeveel vermogen wordt er geleend (vreemd vermogen, verhouding hiertussen is de solvabiliteit)? Dit zijn maar enkele vragen die spelen bij de fundamentele analyse.

Wanneer je technisch naar aandelen kijkt baseer je jouw beslissingen op het verleden. Je pakt de grafiek van een aandeel erbij, verbindt de toppen met elkaar en de dalen met elkaar en zo ontstaat een onder-(steun) en bovengrens(weerstand). Deze grenzen geven een trend aan waarop je beslissingen kan baseren. Er wordt altijd over beleggen gezegd dat het verleden geen garantie biedt voor de toekomst. Wanneer je met name technisch naar aandelen kijkt baseer je dus wel een groot deel op het verleden. Om deze reden is de technische analyse zeker niet onomstreden.

Derivaten

Bij derivaten zijn hefboomproducten waarbij het doel is om risico's af te dekken of juist te speculeren. Dit gebeurt op een onderliggende waarde, zoals aandelen(indices), rentestanden of wisselkoersen. Derivaten zijn onder te verdelen in opties, futures en turbo's. Alhoewel het rendement hier heel hoog kan zijn, is het risico dat je neemt hierdoor ook een stuk groter.

Spreiding in beleggen: verdeel je geld over sparen, obligaties en aandelen

Over het algemeen geld dat hoe hoger het rendement kan zijn, hoe hoger ook het risico wordt dat je alles verliest. Daarom is het verstandig om je geld te verdelen over verschillende soorten beleggingen. Zo kun je een deel van je geld op een spaarrekening houden en daarnaast een gedeelte investeren in obligaties en aandelen.

Natuurlijk is dit ook afhankelijk van hoeveel rendement je nodig hebt. Echter blijft spreiding van je geld, en daarmee het verlagen van het risico, altijd belangrijk is!

Lees verder

© 2014 - 2024 Marilyn, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Obligaties geven meer historisch rendement dan aandelenObligaties geven meer historisch rendement dan aandelenHet zijn bange tijden voor beleggers in aandelen. In slechts enkele maanden is de index van de AEX teruggelopen van zo’n…
Introductie tot beleggen, aandelen en obligatiesIntroductie tot beleggen, aandelen en obligatiesHet beheer van het persoonlijke vermogen of het eigen spaargeld, kan op verschillende manieren plaatsvinden. Een van de…
Beleggen in aandelen, obligaties of goudBeleggen in aandelen, obligaties of goudWie wil beleggen kan kiezen uit diverse beleggingsvormen. Beleggen kan in aandelen, obligaties, rentedragende belegginge…

Eigen huis als oudedagsvoorzieningEigen huis als oudedagsvoorzieningVeel mensen houden het eigen huis nog altijd als beste oudedagsvoorziening. Maar financiële adviseurs waarschuwen om nie…
Beleggen in microkredietBeleggen in microkredietHet verstrekken van microkredieten kan een aardige winst opleveren. De gemiddelde opbrengst ligt tussen de 3 en 5 procen…
Marilyn (105 artikelen)
Gepubliceerd: 25-09-2014
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Beleggen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.