Beleggen in Rusland

Beleggen in Rusland Rusland kan een erg aantrekkelijk land zijn om in te beleggen. Tegelijkertijd gaat dit gepaard met grote risico's. Dat komt door de onstabiele situatie waar de Russische economie zich in bevindt. Sinds de val de Sovjet-Unie kenmerkt de Russische beurs zich al door extreme koerswisselingen. Ditzelfde geldt voor de koers van de Russische roebel. Er zijn verschillende mogelijkheden hoe u kunt beleggen op de Russische beurs. Dat kan bijvoorbeeld door een eigen bedrijf te beginnen, maar ook door aandelen te kopen op de beurs van Moskou. De Russische markt is een van de meest risicovolle markten wereldwijd om in te beleggen. Dit betekent dat er gemakkelijk veel geld verdiend kan worden, maar dat er ook heel makkelijk veel geld verloren kan gaan. Na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie werden veel voormalige overheidsbedrijven geprivatiseerd. De meeste zakenbedrijven werden door een selecte groep zakenmannen, meestal de voormalige machthebbers, voor veel te weinig geld opgekocht. Daardoor maakten zij grote winsten en groeide er een heuse groep oligarchen. De meest bekende van die groep is Roman Abramovich, eigenaar van de Londense voetbalclub Chelsea. Deze oligarchen wordt meestal weinig in de weg gelegd, zolang zij het regime niet te veel tegenwerken. Dit ondervond Michail Borisovitsj Chodorkovsk. Hij was als eigenaar van Yukos, het grootste Russische oliebedrijf, kritisch op de regering van Vladimir Poetin. De geruchten waren dat hij zelf president van Rusland wilde zetten. In reactie daarop zette Poetin hem gevangen op verdenking van corruptie en al zijn bezittingen werden ontnomen. Pas eind 2013 kwam hij vrij.

Boycot tegen Rusland

Er zijn tal van redenen waarom het wel aantrekkelijk kan zijn om te beleggen in Rusland. Het land is rijk aan grondstoffen. Er zit ontzettend veel gas en olie in de grond. Een groot deel daarvan is daarvan nog niet ontgonnen. Ook telt Rusland een grote bevolking. Dat is een aantrekkelijk achterland. Doordat Rusland zo groot is grenst het aan veel landen en daardoor kan het handige uitvalbasis naar andere landen vormen. Tegelijkertijd is het grootste risico de instabiele situatie. In 2009 raakte Rusland in een oorlog verwikkeld met Georgië. Eerder was er een langdurige oorlog in Tsjetsjenië. Halverwege 2014 is er een vanuit de Europese Unie en en de Verenigde Staten een dreigende boycot vanwege de Russische inname van de Krim en haar betrokkenheid bij de onrusten in de Oekraïne. Een ander gevaar is de enorme corruptie die Rusland nog steeds kenmerkt. Ook is er sprake van een grote maffia.

Beleggen op de Russische beurs

Er zijn verschillende manieren van hoe er belegd kan worden in Russische bedrijven. De allereerste manier is rechtstreeks via de beurs. De belangrijkste Russische bedrijven zijn opgenomen in de Micex-index. Deze beurs is genoteerd aan de beurs van Moskou. Verschillende grote Russische bedrijven , waaronder Gazprom, hebben ook noteringen aan beurzen in het buitenland. Met een beleggingsrekening bij de meeste grotere Nederlandse banken, waaronder de ING Bank, Rabobank en ABN Amro, kan er ook rechtstreeks belegd worden op de Russische beurs. De Micex-index wordt wel gekenmerkt door extreme koersschommelingen. Ditzelfde geldt voor de Russische roebel. Dit hangt deels af internationale ontwikkelingen, maar ook de olieprijs speelt daar een belangrijke rol.

Een eigen bedrijf beginnen in Rusland

Een andere manier van beleggen is door rechtstreeks te investeren in een Russisch bedrijf of door eigen bedrijf te beginnen. U doet er dan wel goed aan om een betrouwbare zakenpartner te vinden. Op die manier kunt u gebruik maken van zijn of haar netwerk en is de kans op culturele misverstanden minder groot. Russen zullen het ook zeker waarderen wanneer u de taal leert spreken. Zij zijn namelijk erg nationalistisch. U moet ook zeker over een sterke lever beschikken. Een goede zakenrelatie wordt gekenmerkt door samen wodka drinken en dan meer dan een glas. Als laatste moet u beducht zijn op lokale of regionale machthebbers. De situatie in Rusland is erg instabiel en corruptie of afpersing ligt zeker op de loer. Daarbij kunt u niet altijd een beroep doen op de lokale politie, omdat deze net zo corrupt is.
© 2014 - 2024 Simcha, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Russisch gas, Europa met of zonder Russisch gasRussisch gas, Europa met of zonder Russisch gasBrussel ziet het liefst dat Europa wat rustiger aandoet met het Russische gas. Europa zou juist minder afhankelijk moete…
Sparen in RuslandSparen in RuslandRusland is een aantrekkelijk land voor spaarders om hun geld te stallen. De Russische banken geven een hoge rente over h…
Vladimir Poetin, president of tsaar?Vladimir Poetin, president of tsaar?De nieuwe president van Rusland is inmiddels een oude bekende. Vladimir Poetin heeft een abonnement op de macht in Rusla…

Investeren in crowdfunding en op welke platformen?Crowdfunding, steeds meer bedrijven en particulieren starten een crowdfundactie om een bepaalde financiering rond te kri…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Geralt, Pixabay
Simcha (763 artikelen)
Laatste update: 15-11-2015
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Beleggen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.