Russisch gas, Europa met of zonder Russisch gas

Russisch gas, Europa met of zonder Russisch gas Brussel ziet het liefst dat Europa wat rustiger aandoet met het Russische gas. Europa zou juist minder afhankelijk moeten worden van Rusland. Niet zo een raar idee als je beseft dat nog niet zo lang geleden door Poetin de gastoevoer gedeeltelijk werd dichtgeknepen, maar de invloed van Rusland neemt steeds verder toe.

Russisch gas

Momenteel komt grofweg 30% van het gas dat in Europa wordt verbruik uit Rusland. Daar bovenop importeren we ook een groot deel aan Russische olie. Deze afhankelijkheid van Rusland stelt niet echt gerust. In 2006 werd de toevoer naar Europa nog voor een groot deel afgesloten om politieke redenen. En dat is nu waar Brussel zo ongerust over is.

Liquefied natural gas

Europa probeert met Liquefied natural gas, LNG, vloeibaar gas uit Noord Afrika te verwerken en bruikbaar te maken voor Europees gebruik. Bovendien wordt hard gewerkt aan de Nabuccopijplijn die van Turkije nar Europa gaat. Voorzitter Barosso lanceerde laatst nog allerlei plannen om zich sterk te maken voor een Europese energiemarkt. Samen staat Europa sterk tegenover de leveranciers van olie en gas. De praktijk is echter dat we te maken hebben met kikker in een kruiwagen die er voortdurend uit springen. Europese landen gaan individueel op pad. Duitse energiegiganten werken met het Russische Gazprom aan de aanleg van buizen van Rusland naar Duitsland. En Nederland dan?

Nederland en het Russische gas

Onder leiding van premier Balkenende is ook een Nederlandse handelsmissie naar het Kremlin vertrokken, om ontvangen te worden door president Poetin. Ook om gasdeals te sluiten. Nederland, zelf een bezitter van gas, wil graag de gasrotonde van Noord West Europa worden. Dat is niet zo gek want Nederland ligt wat dat betreft geografisch zeer gunstig in Europa en er is veel aan te verdienen. Dat kan voor onze economie een verdere impuls betekenen en de brandstof betaalbaar houden. Het geeft ook de mogelijkheid om wat spaarzamer om te gaan met ons eigen gas. De spaarzame Nederlander bestaat immers nog.

Akkoord over gaspijpleidingen

Op dinsdag 6 november 2007 hebben Nederland en Rusland inderdaad een akkoord gesloten over gaspijpleidingen, waarbij het Nederlandse Gasunie een belang krijgt in een pijpleiding die Russisch gas via de Baltische Zee naar West-Europa gaat brengen. In en toelichting gaf premier Jan Peter Balkenende aan dat het contract van belang voor de levering van energie in de toekomst. Gasunie krijgt een belang van 9 procent in ruil voor de rechten op een even groot belang van Gazprom in BBL, een gaspijpleiding tussen Balgzand in Nederland en Bacton in het Verenigd Koninkrijk. Zo vergroot Gazprom zijn grip in Europa.

Slot te veel afhankelijk van gas uit Rusland?

Ongetwijfeld is het een goede zaak dat ook Nederland probeert zijn toekomstige gasvoorziening met Rusland goed te regelen. Maar tegelijkertijd lijkt een Europese strategie niet van de grond te komen. Dat maakt het geheel ook kwetsbaar. Rusland was nog tot voor zeer kort een niet erg betrouwbare gasleverancier. Bovendien wordt de grip van Rusland op Europa steeds verder uitgebreid.

Lees verder

© 2007 - 2020 Zeemeeuw, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Taal in Wit-RuslandTaal in Wit-Rusland, welke taal spreken ze daar eigenlijk? De officiële talen zijn Wit-Russisch en Russisch, beide talen…
Overzicht van alle landen van EuropaOverzicht van alle landen van EuropaEuropa bestaat uit 51 landen. 27 landen uit Europa zijn lid van de Europese Unie. Daarnaast zijn bijna alle landen lid v…
Sancties tegen Rusland. En dan?Sancties tegen Rusland. En dan?De landen van de Europese Unie kwamen in juli 2014 een beleid van belangrijke economische sancties met betrekking tot Ru…

Wijzer in geldzaken, wat voor beslisser bent u (geldtype)Wijzer in geldzaken, wat voor beslisser bent u (geldtype)U wilt wijzer worden in geldzaken en bijvoorbeeld weten welk geldtype u bent? Bij geld, geldkwesties en geldzaken neemt…
Geld lenen, de spaarzame Nederlander bestaat nogGeld lenen, de spaarzame Nederlander bestaat nogWat extra geld lenen zal de ene persoon in 2020 wat gemakkelijker doen dan de andere. Nederlanders hebben de naam spaarz…

Reageer op het artikel "Russisch gas, Europa met of zonder Russisch gas"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Zeemeeuw
Laatste update: 20-05-2015
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Geld
Special: Europa’s invloed
Schrijf mee!