De Braziliaanse beurs

De Braziliaanse beurs BM&F Bovespa (Bolsa de Valores, Mercadorias & Futuros de São Paulo) is de Braziliaanse effectenbeurs gelegen in São Paulo, Brazilië. Per 31 december 2011 werd Bovespa de 13e grootste beurs van de wereld doordat het een marktkapitalisatie had bereikt van US $ 1,22 biljoen. Tevens is de beurs de grootste effectenbeurs van Latijns-Amerika. De Bovespa index bestaat uit 50 fondsen. Bovespa en BM&F werden op 8 mei in 2008 samengevoegd, waardoor BM&F Bovespa werd gecreëerd.

De geschiedenis

De BM&F Bovespa werd opgericht op 23 augustus in 1980 door Emilio Rangel Pestana. Deze beurs was tot midden 1960 samen met de andere Braziliaanse markten een staatsbedrijf. Deze staatsbedrijven waren toen gebonden met de minister van Financiën van de staten waartoe zij behoorden.

In 1965/1966 werd de nationale financiële systeem hervormd en de aandelenmarkt uitgevoerd. De Braziliaanse aandelenmarkten kregen een meer institutionele rol. De Comissão de Valores Mobiliários (CVM) houdt toezicht op Bovespa. Met behulp van technologie, zoals de invoering van geautomatiseerde systemen, mobiele telefoons en internet bleef Bovespa sinds de jaren 1960 voortdurend evolueren. Bovespa was in 1972 de eerste Braziliaanse aandelenmarkt die een geautomatiseerde systeem voor de verspreiding van informatie via een ruime netwerk van de computer terminals had. Bovespa introduceerde een telefoonhandel systeem genaamd SPOT ("Sistema Privado de Operações por Telefone") aan het einde van de jaren 1970. De handel via het elektronische handelssysteem (Sistema de Negociação Eletrônica)(Computer Assisted Trading System, CATS) werd in 1990 gestart. Deze werd gelijktijdig met de traditionele systeem bediend. Voor de handel wordt er nu in 2014 alleen gebruik gemaakt van een elektronisch systeem.

In 1997 kwam er een nieuw systeem genaamd de Mega Bolsa. Deze werd met succes geïmplementeerd. Door de Mega Bolsa werd het potentiële volume van informatieverwerking en de volume van de totale activiteiten van Bovespa verhoogd.
Bovespa wilde de toegang tot de markten uitbreiden en introduceerde daarom in 1999 “Home Broker” en “After-Market”. Deze elektronische handelssystemen hadden als doel om de participatie van kleine en middelgrote investeerders mogelijk te maken. Door de “Home Broker” kunnen gebruikers orders kopen en verkopen op de markt. De “After Market” is een dienst waarbij er in de nacht gehandeld kan worden en die pas werkt nadat de markt is gesloten.

Bovespa fuseerde in 2008 samen met BM&F (bolsa de mercados futuros). De bedrijven vormen de derde grootste beurzen ter wereld. In 2008 had de Bovespa een jaarlijkse daling van 41%. De beurs had aan het eind van 2008 392 bedrijven.

Voorwaarden voor opname in de beurs

De aandelen van Bovespa moeten voldoen aan de criteria zoals bepaald door de beurs:
  • De aandelen moeten in de afgelopen 12 maanden worden verhandeld op de beurs
  • De aandelen moeten worden opgenomen in de aandelengroep waarvan de verhandelbaarheid 80% vertegenwoordigen van de totale waarde van alle individuele verhandelbare indexen.
  • Op de beurs moet er meer dan 80% van de aandelen worden verhandeld.

Beleggen in Brazilië

Brazilië is een opkomende land. Het land heeft hoge groeicijfers wat kan leiden tot hoge rendementen als men hierin investeert. Wel moet er rekening worden gehouden met de risico's. Door de politieke instabiliteit en export afhankelijkheid is deze markt wel wat risicovoller dan de ontwikkelde markten.

De voordelen van het investeren in Brazilië zijn:
  • Sterke groei. Door de sterke economische groei van Brazilië, is de vraag in China en andere opkomende markten naar de natuurlijke hulpbronnen van Brazilië sterk toegenomen. Hier profiteert Brazilië veel van.
  • Relatief stabiele economie. De economie van Brazilië is na de jaren 1990 uitgegroeid tot een top-tier economie. De technologische sector van Brazilië is groeiende. Het land heeft een innerlijke focus dat moet leiden tot duurzame groei op de lange termijn.

Rijk aan natuurlijke bronnen

Brazilië is de op een na grootste producent van ijzererts in de wereld. Daarnaast heeft het land een van de grootste olie ontdekkingen in decennia als thuisbasis. Dit heeft allemaal bijgedragen aan de binnenlandse economische groei.

Er hangen ook risico's aan het beleggen in Brazilië:
  • Brazilië heeft een politieke instabiliteit. De politieke geschiedenis is enigszins labiel is. In 2011 arresteerde de regering een aantal ambtenaren. Zij werden verdacht van overheveling uit publiek geld.
  • Brazilië is afhankelijk van het buitenland. In tegenstelling tot andere ontwikkelde landen zoals de Verenigde Staten, is Brazilië meer afhankelijk van de export. Daarnaast is Brazilië ook sterk afhankelijk van externe financiering en het tekort op de lopende rekening.

Samenstelling van Bovespa

Meer dan 450 bedrijven werden op de Braziliaanse effectenbeurs BM&F Bovespa genoteerd in januari 2006.
Een paar voorbeelden van bedrijven die aanwezig zijn op deze beurs zijn:
  • Bradesco
  • Petrobas
  • Santander Brasil
  • Banco do Brasil
  • TIM Participações
  • Lojas Americanas
  • Oi
  • Lojas Renner
  • JBS
  • Net
  • Natura
  • Fibria
© 2014 - 2024 Belegger, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Economie: De AEX-index uitgelegdDe meeste mensen komen als ze aan de AEX denken niet verder dat het iets met de aandelenbeurs in Amsterdam te maken heef…
Beleggen: Markt en BeursBeleggen: Markt en BeursBeleggen is het laatste decennium erg populair geworden. Steeds meer particulieren zien het als een mooie manier om wat…
Beurs: risico's beperken bij beleggen in aandelenBeurs: risico's beperken bij beleggen in aandelenBeleggen op de beurs houdt altijd risico's in. Vandaar dat men dit dan ook een risicovolle belegging noemt, omdat het ni…

Traditioneel beleggen versus CFD beleggenTraditioneel beleggen versus CFD beleggenAls u een beginnende belegger bent dan vliegen de beleggersbegrippen je om de oren. Begrippen zoals traditioneel belegge…
Beleggen in nikkelBeleggen in goud, zilver en platina zijn bekende voorbeelden van beleggingsvormen. Echter zijn er nog veel meer mogelijk…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Galeria de Léo Pinheiro, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
  • http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_companies_listed_on_Ibovespa
  • http://en.wikipedia.org/wiki/BM%26F_Bovespa
  • http://internationalinvest.about.com/od/globalmarkets101/a/The-Ultimate-Guide-To-Investing-In-Brazil.htm
Belegger (50 artikelen)
Gepubliceerd: 21-05-2014
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Beleggen
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.