Financiële vrijheid met dividendbeleggen

Zou het niet fantastisch zijn als je op een gegeven moment niet meer hoeft te werken, omdat je passieve inkomen (het dividend) op een dergelijk hoog niveau ligt, dat het je uitgaven overstijgt? Dat is financiële vrijheid! In dit artikel lees je wat de twee bekendste vormen van dividendbeleggen zijn en hoe je hiermee financiële vrijheid bereikt.

Wat is passief inkomen eigenlijk?

Passief inkomen houdt in dat er voor het inkomen dat iemand geniet, niet meer gewerkt hoeft te worden, immers het is passief inkomen. Je hoeft dus geen tijd en moeite ergens meer in te steken waarvoor loon (geld) genoten wordt. Kortom, er blijft geld binnenkomen, zonder dat je er voor werkt. Passief inkomen kan bijvoorbeeld zijn: uitgekeerde rente op de spaarrekening, uitgekeerde dividenden of een beloning voor geschreven artikelen op infonu.nl.

Dividendbeleggen

Er zijn verschillende vormen van dividendbeleggen, de meest bekende en interessante zijn 1) dividendgroei beleggen en 2) hoog dividend beleggen.
Deze twee manieren worden achtereenvolgens besproken.

Dividendgroei beleggen

Dividendgroei beleggen houdt in dat de belegger aandelen koopt in ondernemingen die elk jaar meer dividend uitbetalen (= groei van dividendinkomsten). In de Verenigde Staten is dit een populair verschijnsel, in Europa echter leeft dit veel minder.
Deze ondernemingen, die elk jaar steeds meer dividend uitbetalen, heten ‘dividend aristocrats’ . Voordat een onderneming zo genoemd mag worden moet de onderneming bijvoorbeeld reeds 25 jaar op rij dividend hebben verhoogd. Dit zijn dus vaak solide bedrijven met een goed business model die al erg lang bestaan. Op internet kun je een dergelijke lijst vinden met dividend aristocrats.

Hoog dividend beleggen

Hoog dividend beleggen houdt in dat de belegger aandelen koopt in ondernemingen die een hoog dividend uitkeren, bijvoorbeeld in Business Development Companies (BDC’s). Dit zijn bedrijven die investeren in kleine bedrijven, en helpen – de naam zegt het al – deze kleine bedrijven te ontwikkelen. Een kenmerk van een BDC is dat deze minstens 90% van de winst moet afstaan aan de aandeelhouders. Als aandeelhouder heb je dus al gauw een dividendrendement van circa 10%, wat natuurlijk erg interessant is. Voor hoog dividend beleggers behoren real estate investment trusts (REIT’s) en nutsbedrijven ook tot de mogelijkheden.

Deze twee manieren van dividendbeleggen zijn de beste manieren om passief inkomen uit beleggingen te vergaren. Het ligt aan de persoonlijke situatie (leeftijd, risicobereidheid, visie, inkomsten vs. uitgaven enz.) van ieder individu, welke vorm het best geschikt is. Al met al moeten beiden manieren bewerkstelligen dat er meer inkomsten worden gegenereerd, dan dat er wordt uitgegeven. Hierover meer in de volgende paragraaf.

Wanneer is financiële vrijheid bereikt?

Financiële vrijheid is bereikt, als de dividendinkomsten hoger zijn dan de uitgaven. Hieronder volgt van elk van deze vormen van dividendbeleggen een voorbeeld waarin financiële vrijheid is bereikt.

Dividendgroei beleggen.

Geef je bijvoorbeeld € 25.000,- per jaar uit, dan heb je bij een dividendrendement van 4% een vermogen nodig van € 625.000,-. En let wel, de inkomsten groeien elk jaar want ondernemingen die aandeelhoudersvriendelijk zijn, keren elk jaar meer dividend uit!

Hoog dividend beleggen.

Stel je hebt € 300.000,- en je krijgt 10% aan dividendinkomsten. Dit betekent dat je per jaar € 30.000,- ontvangt. Met hoog dividend beleggen heb je dus minder kapitaal nodig, voor dezelfde inkomsten. Let wel, hoe hoger het rendement, hoe groter het risico.

Groeidividend beleggen vs. hoog dividend beleggen

Hoog dividend beleggen oogt interessanter op het eerste gezicht, echter, bedenk ook dat hier meer risico’s aan kleven. Nogmaals, hoe hoger het rendement, hoe groter de risico’s. Dividend groei beleggers hebben vaak aandelen in bedrijven als Coca Cola, McDonalds of Microsoft. Dit zijn dus grote, betrouwbare en gerenommeerde ondernemingen die al decennia lang kwaliteit leveren en waar elke belegger een groots vertrouwen in heeft.
Hoog dividend beleggers beleggen onder andere in BDC’s die geld moeten lenen en dit vervolgens weer uitlenen aan kleine ondernemingen die zich nog moeten ontwikkelen (en nog niet gerenommeerd en betrouwbaar zijn, wat dus meer risico met zich mee brengt). Een redelijk bekende BDC is bijvoorbeeld Prospect Capital Corporation, met een dividendrendement van circa 12%.

Samenvatting

Er zijn verschillende vormen van dividendbeleggen, de twee bekendste zijn ‘dividendgroei beleggen‘ en ‘hoog dividend beleggen’. Met hoog dividend beleggen heeft een belegger minder kapitaal nodig om financiële vrijheid te bereiken. Met dividendgroei beleggen krijgt de belegger elk jaar meer inkomsten uit dividend, waardoor de inkomsten elk jaar hoger worden en de uitgaven in toenemende mate zullen overstijgen.
© 2014 - 2024 Cudi, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Beleggen, wel of geen hoog dividendrendement nastrevenBeleggen, wel of geen hoog dividendrendement nastrevenGaat u dividendbeleggen op de effectenbeurs? Dividend is extra inkomen en gaat u daarom met beleggen ook een hoog divide…
Wat is actief of passief beleggen?Als je wilt gaan beleggen moet je een keuze maken tussen actief en passief beleggen. Wanneer kies je voor actief belegge…

Beleggen in zonnepanelenBeleggen in zonnepanelenHet wordt steeds aantrekkelijker om te beleggen in zonne-panelen. Dat komt omdat er na een periode waarin minder geld be…
Binaire opties, ja of nee??Binaire opties, ja of nee??Binaire opties, ja of nee?? Snel veel geld verdienen, dat willen we allemaal wel! En dat kan met binaire opties! Tenmins…
Cudi (3 artikelen)
Gepubliceerd: 18-01-2014
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Beleggen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.