mijn kijk op

Hoe beleg je nou écht succesvol?

Geld verdienen met beleggen: velen dromen ervan, anderen realiseren het ook. De weg naar enkele tonnen is helemaal niet zo ver weg, en echt iedereen kan het, dat is het mooie ervan. Met een beetje tijd en geduld kom je al heel erg ver! De beurs, aandelen, dat is iets waar veel mensen negatief over zijn. En onterecht. De beurs zit juist vol van mogelijkheden.
Onlangs zei een zeer ervaren belegger: “ik zie het als variabel sparen, het daalt soms keihard, en het stijgt soms keihard”. Dat waren treffende woorden, vooral omdat dit ook erg veel emotionele afstandelijkheid eist, want wie knijpt ‘m nu niet als je je investering van € 10.000,- maanden achter elkaar ziet dalen in waarde? Angst is een gevaarlijke emotie bij beleggen!
Wat heb je dus nodig om succesvol te zijn? Juist: discipline, tijd en geduld.

In de volgende paragrafen volgen enkele tips om succesvol te zijn op de beurs.

Tip 1: jong beginnen

Momenteel (op het moment van schrijven 21-12-13) is er op de tv een reclame van een vermogensbeheerder, met de tip om al vroeg te beginnen met beleggen. Dit is niets dan waarheid!

Hoe vroeger je begint, hoe beter. Als je jong bent heb je nog veel vrije tijd en voor beleggen is nu eenmaal een lange adem nodig, dus pas beginnen op je 60’ste heeft weinig zin. Het handigst is natuurlijk als je een familielid hebt die je wat wegwijs kan maken. En steek vooral tijd in het lezen van boeken over beleggen (aanraders: bekende klassiekers, hier vergroot je je kennis enorm mee!). Kortom, hoe jonger je begint, hoe langer je de tijd hebt om je vermogen te zien groeien en hoe jonger volwassen je succesvol bent. Maar hoe realiseer je dit? Lees hiervoor de volgende tips.

Tip 2: maandelijks (periodiek) beleggen

Steek iedere maand een X bedrag van je inkomen automatisch in een beleggingsfonds. Hier heb je verder geen omkijken naar en het fonds regelt de rest. Kies geen exotisch fonds of een emerging markets fonds of een fonds dat veel kosten heeft of iets dergelijks, maar een echt waardefonds (value fund). Waardebeleggen is namelijk de beste beleggingsmethode.
Waarom dan een beleggingsfonds? Een fonds belegt gespreid en dat is voor veel particulieren niet mogelijk (vaak vanwege te weinig vermogen), en spreiden is absoluut belangrijk.

 groei vermogen: maandelijks 200 euro beleggen groei vermogen: maandelijks 200 euro beleggen
Wellicht ken je de formule ‘dollar cost averaging’ (dca). Dit houdt in dat je over een lange periode steeds een klein portie effecten koopt. Je koopt derhalve ook meer wanneer de markt laag staat, en minder wanneer de markt hoog staat. Stop jij dus iedere maand 200 euro in een fonds, en noteert het fonds 20 euro, dan koop je automatisch 10 stukken. Noteert het fonds een jaar later bijvoorbeeld 100 euro, dan koop je er automatisch 2. Je koopt dus meer als de aandelen waarin het fonds belegt goedkoper zijn, en minder als de aandelen duur(der) zijn.

Je ziet een grafiek van (even groter maken), een beeld zegt vaak meer dan 1000 woorden immers. Investeer jij bijvoorbeeld maandelijks 200 euro in een fonds, met een rendement van 8% per jaar, dan heb je na 30 jaar 249.054 Euro.

Tip 3: tijd en geduld

Wist je dat Warren Buffet (door velen de beste belegger aller tijden genoemd) het meeste van zijn vermogen (miljarden!) bijeen schraapte NA zijn 50’ste? Vermogen groeit pas echt hard na jaren! Dit heb je ook gezien in de grafiek bij tip 2. De lijn in de grafiek gaat naarmate de jaren verstrijken, steeds meer verticaal lopen. Tijd en geduld zijn dus 2 heel belangrijke eigenschappen die een succesvolle belegger moet bezitten. Hoe aanlokkelijk het misschien ook is om na 5 jaar wat geld te onttrekken voor de aankoop van een product, doe het niet. Je rendement krijgt hierdoor flinke klappen! Plan the stick, and stick to the plan Wijk dus niet af van je pad, maar wees gedisciplineerd. Ook hierom, terugverwijzend naar tip 1, begin dus op jonge leeftijd. Als je 16 bent en je stopt iedere maand wat geld weg in een beleggingsfonds, dan heb je op je 46’ste al een paar 100.000 euro!

Tip 4: hou het simpel

Doe wat je begrijpt, en begrijp wat je doet. Hoe simpeler, hoe beter. Beleggers die er niets van snappen en gewoon de menigte (index) volgen, presteren beduidend beter dan beleggers die er iets van (denken te) snappen. Er zijn genoeg beginners die na 2 maanden denken te weten hoe alles werkt en hierdoor vernederende verliezen oplopen. Doe dus vooral geen dingen die je niet (goed) begrijpt. Koop ook geen risicovolle opties of turbo’s. Als je dit toch wel wil doen, zorg dan dat je weet hoe het werkt en hou ALTIJD je portefeuilles gescheiden. Maak dus een apart account aan met een max. bedrag aan speelgeld. Maak ook nooit geld over van je succesvolle beleggersaccount naar je speelaccount.

 rendement Shell met of zonder herbelegd dividend rendement Shell met of zonder herbelegd dividend

Tip 5: last but not least.. dividend!

Dividend is de belangrijkste bron van vermogensgroei! Je kent vast wel het rente op rente effect, oftewel compounding interest . Beleg uitgekeerd dividend dus ALTIJD! Geef dit niet uit aan een nieuwe telefoon of iets dergelijks, maar herinvesteer het. Zie het effect van herbelegd dividend in de grafiek. De rode lijn laat het (slechte) rendement zien als dividend wordt uitgegeven. De blauwe lijn past bij een succesvolle belegger, die zijn dividend wél herbelegd en hierdoor zijn vermogen veel succesvoller ziet ontwikkelen. Je ziet wie de échte winner is.

Zoek dus ook geen aandelen of beleggingsfondsen uit die GEEN dividend uitkeren. Het rendement komt dan overeen met de bovenstaande rode Shell lijn. Dus nogmaals, dividend is heel belangrijk.

Tot slot

Je hebt nu een paar tips gelezen over hoe succesvol te worden op de beurs. Het duurt even voordat je kan zeggen 'ik ben succesvol', maar bedenk je dan dat je na je studie ook niet direct de CEO functie krijgt bij Shell. Het komt met de jaren. Maar in tegenstelling tot keihard werken voor je geld, werkt het geld nu voor jou. Het enige wat de succesvolle belegger hoeft te doen, is rustig en geduldig zijn en blijven.

Kort samengevat de tips op een rijtje:
  • Begin jong, hierdoor heb je meer tijd om je vermogen te laten groeien;
  • Beleg maandelijks, met de bekende dollar cost averaging formule;
  • Heb tijd en geduld, the key to succes;
  • Hou het simpel, doe wat je begrijpt en begrijp wat je doet;
  • Dividend is de belangrijkste bron van vermogensgroei, herbeleg dit ook altijd!

Succes!
© 2013 - 2025 Cudi, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Beleggen: splitsing en handel van aandelenBeleggen: splitsing en handel van aandelenAls een onderneming plannen bekendmaakt om de coupure van de aandelen te verkleinen, zijn de handelaren er als de kippen…
Veel geld verdienen - Beleggen in aandelenVeel geld verdienen - Beleggen in aandelenAls je op korte termijn veel geld wil verdienen dan is het wellicht een idee om je geld te gaan beleggen in aandelen. Ee…
Beleggen: Markt en BeursBeleggen: Markt en BeursBeleggen is het laatste decennium erg populair geworden. Steeds meer particulieren zien het als een mooie manier om wat…
Waarom beleggen in aandelen?Waarom beleggen in aandelen?Beleggen in aandelen op de effectenbeurs doet u ook in 2021 en 2022 om een hoog rendement te halen op uw vermogen. U kie…

Laat uw geld voor u werken! Beleggen: Hobby of lifestyleLaat uw geld voor u werken! Beleggen: Hobby of lifestyleMet het huidige renteniveau in combinatie met eventuele vermogensrendementsheffing over uw vermogen is de meest voor de…
Investeren door middel van crowdfunding: De voor- en nadelenCrowdfunding, oftewel het aantrekken van vermogen via een groot aantal mensen die allemaal een klein bedrag investeren,…
Bronnen en referenties
  • Boek:
  • The intelligent investor'
  • Websites:
  • http://www.iexprofs.nl/Column/Aandelen-Overig-Beurs-vandaag/98792/Dividendcollege.aspx
  • http://www.berekenhet.nl/modules/beleggen/vermogensgroei.html
Cudi (3 artikelen)
Laatste update: 15-01-2014
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Beleggen
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Mijn kijk op…' bevatten naast objectieve informatie ook een persoonlijke mening en/of ervaring.