Beleggen in aandelen en beleggingsfondsen

Beleggen in aandelen en beleggingsfondsen Beleggen in aandelen; veel Nederlanders doen het, hebben het gedaan, of hadden het beter niet kunnen doen. Maar wat zijn nu eigenlijk aandelen waar het bij het beleggen allemaal om draait? Simpel gezegd zijn aandelen niets anders dan een recht op eigendom van een vennootschap. Mensen die aandelen van een bepaalde vennootschap in hun bezit hebben, zijn samen met de overige aandeelhouders economisch gezien de eigenaren van de betreffende vennootschap, en ze hebben over het algemeen hetzelfde doel voor ogen: het behalen van een rendement op deze aandelen.

Aandelen en rendement

Het rendement op aandelen bestaat uit twee componenten: enerzijds is dat de eventuele waardestijging van het aandeel gedurende de periode dat u het in bezit heeft, en anderzijds is dat de periodieke winstuitkering die u ontvangt, mits de vennootschap winst maakt uiteraard. Komt een vennootschap in zwaar weer, dan kan het rendement ook omslaan in een verlies. Middels dit artikel adviseren we u over een aantal aspecten van het beleggen of handelen in aandelen.

Kopen aandelen

Veel beleggers zijn op zoek naar aandelen advies. Op korte termijn een enorm bedrag verdienen door te beleggen in aandelen is niet realistisch, en een goed advies is dan ook erg belangrijk om te voorkomen dat u kapitaal verliest in plaats van opbouwt. Bent u van plan om aandelen te gaan aanschaffen, dan zijn er een aantal factoren waarmee u rekening moet houden:
  • Goed en betrouwbaar advies komt in de regel van mensen die verstand hebben van aandelen en er dagelijks mee te maken hebben
  • Er is behoorlijk wat verschil tussen het beleggen op korte termijn (speculeren), en het beleggen op lange termijn (investeren). Het aandelen advies moet dan ook op maat gesneden zijn.
  • Volg een cursus beleggen. U zult er veel kennis opdoen die u in de praktijk prima kunt gebruiken.
  • Laat u bij de aan- en verkoop van aandelen niet alleen leiden door de beurskoers, maar kijk ook naar de echte waarde van de aandelen. Er is namelijk een verschil tussen de prijs en de waarde. In de eerder genoemde cursus leert u wat het verschil is.

Neemt u deze adviezen ter harte, want dan kunt u een prima start maken met uw beleggingsavontuur. Maar nogmaals: de beurs is geen plek waar u snel rijk wordt en zekerheden bestaan hier niet.

Beleggingsbladen over aandelen

Goed advies met betrekking tot aandelen is uiteraard te verkrijgen bij beleggingsadviseurs, maar houdt u liever het één en ander zelf in de hand, dan zijn er talrijke beleggingsbladen die een adviserende rol spelen. Deze bladen zijn vooral gericht op het beleggen op de langere termijn (van één tot vijf jaar), en kunnen u helpen om de aandelen met het meeste potentieel uit te kiezen. Ervaren analisten maken prognoses voor de komende jaren en in veel gevallen is het zo dat dit soort bladen zich specialiseren in één bepaalde sector of beleggingsmethode. Wilt u liever aandelen advies op korte termijn, dan kunt u terecht bij internet diensten die adviseren op basis van technische analyse. Dit wil zeggen, dat men op basis van deze analyse voorspelt welke richting de koersen van bepaalde aandelen op zullen gaan. Ook deze diensten hebben zich in vele gevallen gespecialiseerd in één bepaalde sector, en houden u via e-mail real-time op de hoogte van de koersen van aandelen. U kunt dan zelf de beslissing tot kopen of verkopen nemen.

Veiliger beleggen door keuze voor beleggingsfonds

Goed en relatief veilig beleggen kunt u doen door deel te nemen in een beleggingsfonds. Vooral als u zelf niet zoveel verstand heeft van beleggen, dan is deelname in een dergelijk fonds een goede manier. Op particulieren gerichte fondsen worden in Nederland door vrijwel alle banken aangeboden. Maar wat is nu eigenlijk een beleggingsfonds? Een beleggingsfonds is als het ware een verzamelpunt voor beleggers. Op dat punt komt het geld van alle beleggers in één bepaald fonds samen. Met het geld wat deze groep beleggers samen inbrengen, het zogenaamde fondsvermogen, worden vervolgens door professionele beleggers aandelen of obligaties gekocht en verkocht om zodoende een bepaald rendement voor de beleggers te behalen. Afhankelijk van het doel wat u voor ogen heeft, zal u een keuze moeten gaan maken uit een van de vele fondsen die er op de markt zijn. Door middel van dit artikel willen we u enig advies geven over de keuze voor een fonds, en tevens aangeven waar en hoe u verder advies kunt inwinnen.

Advies over een passend beleggingsfonds

Het is niet gemakkelijk een bij u passend beleggingsfonds te kiezen. Er zijn er vele, de risicograad verschilt enorm, en inzicht in het netto rendement is ook niet altijd te krijgen. Om toch een goed fonds te vinden kunt u een aantal punten in acht nemen:
  • Ga na welke fondsen er zoal op de markt verkrijgbaar zijn.
  • Vraag via het internet diverse offertes op. Let er hierbij ook op, of er tussen vergelijkbare fondsen van diverse aanbieders grote verschillen zitten. Doe hier uw voordeel mee.
  • Lees financiële bijsluiters goed door. Het nettorendement wat hierin vermeld staat kan namelijk ook nogal verschillen. Naast beheerskosten voor het fonds, moet u namelijk ook andere kosten betalen welke zeer van invloed zijn op het rendement. Deze zogenaamde expense ratio zijn de jaarlijkse fondskosten gedeeld door het totale fondsvermogen.
Met deze adviezen krijgt u een beter inzicht in verkrijgbare fondsen en hun onderlinge verschillen. U kunt vervolgens advies in gaan winnen over de in uw geval meest geschikte fondsen. Houd daarbij in uw achterhoofd, dat de beste belegging niet bestaat. Een goed, passend en kansrijk beleggingsfonds binnen een bepaalde categorie aandelen of obligaties is echter wel te vinden.

Inwinnen van advies over een beleggingsfonds

Beleggingsadvies kunt u in deze moderne tijd gemakkelijk vinden op het internet; de websites van Fundix, Independer en Morningstar zijn daarbij aanraders Vraag is echter wel, of u alle beleggingssites zonder meer blind kunt vertrouwen. Er zijn namelijk de goed waaronder de hierboven genoemde, maar ook betrouwbare websites. Hebt u zelf geen kennis van zaken, dan is het daarom wellicht beter om u in eerste instantie te laten adviseren door een adviseur van een financieel adviesbureau of die van een bank. Een andere mogelijkheid om u aanvullend te laten adviseren is het nemen van een abonnement op een beleggers blad of een beleggers bulletin. Deze zijn zowel in papieren vorm als in digitale vorm ruim voorhanden. Hierin worden u allerhande adviezen gegeven waar u uw voordeel mee kunt doen.
© 2013 - 2024 Annika_schrijft, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Beleggingen  beleggen in aandelenBeleggingen beleggen in aandelenBeleggen is een vorm van investeren waarbij winst behaald kan worden, mits de belegging op een juiste manier wordt uitge…
Beleggen in aandelen op de beursBeleggen in aandelen op de beursSparen bij een bank levert tegenwoordig nauwelijks geld op. Omdat beleggen in aandelen wel erg veel geld kan opbrengen,…
Wat is het juiste moment om aandelen te kopen?Wat is het juiste moment om aandelen te kopen?Wanneer kun je het beste aandelen of beleggingsfondsen kopen ? Als de koers zo laag mogelijk is, zal iedereen zeggen. Pa…
Beleggen in vastgoed: risico's en rendementBeleggen in vastgoed: risico's en rendementOnroerend goed heeft vaak nogal een saai imago. Niet veel beleggers hebben dan ook - behalve dan eventueel hun eigen hui…

In goud handelen: CFD's kopen en verkopenIn goud handelen: CFD's kopen en verkopenIn goud handelen en geld verdienen met beleggen in CFD's? De handel in goud is vooral aantrekkelijk voor wie de goudprij…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: PIX1861, Pixabay
  • www.fundix.nl
Annika_schrijft (211 artikelen)
Laatste update: 16-12-2019
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Beleggen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.